![]() |
Lage melblanding selv
Mel er frøet på planten hvete, generelt sett..
I sverige får man kjøpe linfrømel som inneholder 0 gram karbohydrat pr 100gram!!! Har ikke funnet noe slikt i norge enda, så da tenkte jeg at dette må en vell kunne klare å lage selv? innspill? |
Sv: Lage melblanding selv
Om du kjører linfrøene i hurtigmixeren? Det skulle vel bli sammalt linfrømel?
|
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
|
Sv: Lage melblanding selv
Postet denne i tilfelle noen finner på å lage mel selv, viktig å varmebehandle før man spiser det:)
Spørsmål: Jeg har hørt at linfrø kan inneholde blåsyre. Jeg spiser ca. 1 ss pr. dag i frokostblandingen min, er dette helsefarlig? Svar: Det er riktig at linfrø inneholder cyanogene glukosider som frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid; HCN) i magen. Noe av blåsyren en får i seg omsettes og fjernes, men det er skadelig dersom en får i seg for mye blåsyre. En til to spiseskjeer av hele linfrø pr dag for en voksen person vil ikke føre til noen forgiftningsfare i følge Livsmedelsverket i Sverige Hele frø bør benyttes da knuste frø vil frigjøre mer HCN. Dersom en vil være helt sikker kan en jo varmebehandle knuste linfrø ved ca 90 – 100 grader i stekeovnen ca 20 min. Svaret er vurdert av Birgitte Paulsen, Seksjon for smittestoff og biotoksiner i Mattilsynet. |
Sv: Lage melblanding selv
vil tro det er lurt å varmebehandle slik at det ferdige produktet tørker litt.. Det er jo ganske fete frø
|
Sv: Lage melblanding selv
Fant mye info om flaxseeds her, kan noen bekrefte at det er linfrø det her er snakk om?
Hadde vært artig å sjekke om det er ok å lage grøt av linfrø, smak karboinnhold mm. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=81#summary |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
|
Sv: Lage melblanding selv
Ser at det står 0 på karbo her men nesten 35% kostfiber, er dette ok å spise mens en er i/prøver å komme i ketose? eller er det bedre å vente til vedlikeholdsfasen?
Linfrø er en viktig kilde til omega-3-fettsyrer. Næringsinnhold Pr 100g tørr vareEnergi1564 kJ 377 kcalProtein24,5 gKarbohydrat0 ghvorav sukkerarter0 gFett31,0 ghvorav fettsyrer:mettede2,3 genumettede4,6 gflerumettede21,4 gKostfiber34,8 gNatrium0,06 g |
Sv: Lage melblanding selv
hva med å bruke mel av linfrø som en erstatning av hvetemel?
|
Sv: Lage melblanding selv
fant denne nettbutikken http://www.lillemolle.no/fidibus21.htm
de fører bordmøller for de av oss som ønsker å lage sitt eget komponerte mel :D Håper det kommer til nytte:D |
Sv: Lage melblanding selv
Men for en norsk i annonsen da!
:( :confused: :eek: Jada, jeg er bittelitt pirkete... Ellers så kvernene fine ut. |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
Sitat:
|
Sv: Lage melblanding selv
*korrigert*
|
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
Ta det helt med ro nå :rolleyes: |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
Viss mel av linfrø hadde vært et fullgodt alternativ til annet mel, tror du ikke det hadde vært i handelen allerede??? |
Sv: Lage melblanding selv
Må man ha mel utover de erstatningene som allerede finnes?
Soyamel, johannesbrødkjernemel, diverse bakemixer. Velger man lavkarbo så må man regne med å kutte endel ned på melforbruket. For min egen del må jeg si det kanskje har vært det minste problemet :rolleyes: Og definitivt noe man ikke tenker på etter en stund. Forøvrig ser jeg nytten av å tilsette malt linfrø i ting, da det som det blir nevnt er en kilde til bla omega 3. Og viktig med MALT siden det i hel form er lakserende! :D |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
Dessuten har de en kort holdbarhetsdato når de er malt til mel pga det høge fett innholdet. Sitat:
Soyamel, protein mixer og andre smaker ikke godt i følge mange her på forumet. Videre gir de ikke fullværdige bakster. Vi kommer ingen vei i samfunnet dersom vi ikke kan diskutere ulike vinklinger på eksisterende og nye produkt. |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
|
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
En og en, sammen for å forandre;) Dessuten, har du et fullverdig mel kan du lage deg andre ting en bare grøt;) Linfrø får man kjøpt i 25kg sekker hos bakerleverandører til en heeeeeelt annen pris en i butikken(ca 10 kr for 400gram hele frø), og en handdreven kvern får man helt ned i 650kr+ frakt.. Poenget mitt med denne tråden var at jeg og sikkert mange andre ikke akkurat digger å lage seg brød av ost, egg og bark( kanskje et ytterpunkt, men regner med du skjønner tegningen?) Se forresten teoriene mine om forbehandling av mel også :) |
Sv: Lage melblanding selv
Maler de kvernene der velidg fint mel?
Jeg har prøvd å male linfrø i mandelkverna, og i hurtigmikser-boksen som hører til stavmikseren min. Mandelkverna var helt håpløs til dette, frøene datt igjennom hullene i kverna. Og i hurtigmikseren ble ikke linfrøa finmalt, de ble bare delt et par ganger. Hadde vært greit med linfrø mel til bruk i brød, for jeg er ikke så gla i klumper i brødet... :rolleyes: |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
Takk Lemen!! Forresten fann jeg linfrø sekker på 25 kg til 375 no som gi en kg pris på 12 kr. Er ikke sikker, men tipper på at 1kg blir 500gram mel.. Kan jo fks koke skallene , kjøle de ned og male de og, og bruke det som smakstilsetter/bindemiddel også |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
En liten kommentar på sidelinja får du tåle. |
Sv: Lage melblanding selv
Hva med å stacke linfrø mel med noe annet? fks bark eller andre lavkarbo mel sorter?
btw: Jeg var i litt dårlig humør når jeg skrev det, beklager...Synes fremdeles at oftopic regler bør følges.. Ok med en kommentar på sidelinjen om man har kommet med noe konstruktivt angående tema som blir diskutert. |
Sv: Lage melblanding selv
Ja, jeg er enig i det, MrFee... Men det var nå ellers uttrykksmåten din jeg reagerte på!
Dessverre er det ikke mange alternative måter å lage mel på som jeg tåler så godt. Forsøker å unngå behovet. Hva med mandelmel? Eller kastanje-mel? Det siste er det kanskje mye karber i... Det virker i hvert fall litt tungvint å bruke linfrø, etter det jeg ser over. Både mandler og nøtter er i hvert fall lettere å male. Men jeg vil likevel være nøye med å fortelle nøyaktig hva som er brukt i tilfelle allergier! |
Sv: Lage melblanding selv
jeg går i alle tilfelle til innkjøp av en slik kvern som beskrevet av meg tidligere i denne tråden. Så kan jeg komponere et eller annet bakverk og komme med en tilbakemelding på dette.
Jeg og unngår hvetemel produkter, men det skal jo ned i så mye at om en fant noe som faktisk kan kalles fullerverdigt likt uten karbohydrat i så hadde det vert et mye bedre alternativ en ost, protein osv.. Med mindre noen kommer med tilbake melding på dette før, så tester jeg dette iløpet av mai og kommer med en tilbakemelding da :) |
Sv: Lage melblanding selv
Tok utgangspunkt i ziggys oe-brød og bytta ut melet/bakemix med egenprodusert linfrømel fra hurtigmikseren (ca 100 g)"brødet står i ovnen nå:)
|
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
hvordan ble konsistensen og smaken? |
Sv: Lage melblanding selv
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm brød. Vellykka eksperiment. Har ikke prøvd med bakemix, men dette funka helt fint. Jeg har nå spist ferskt linfrø/nøtte-brød med leverpostei, og smaken var upåklagelig. Klarte ikke vente til brødet ble kaldt, det er nok en fordel, men jeg fikk fine skiver av brødet og det smakte bare nyyyyydelig. Savnet bare et galss iskald melk ved siden av:D
|
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
Melk sa du?!? Bare å bland fløte og vann det, vettu, så får du melk med lite karber... eller du kan lage kakao med fløte, vann, kakaopulver og søtstoff med krem på toppen... . |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
Linfrømel inneholder som vi nå vet 0 karbohydrat, og grunnet fett innholdet ser jeg for meg at dette kan ligne på mandelmel i konsistens(Har ikke fått testet dette selv). Korriger meg om jeg har feil! For at vi skal få den kjente "brødsmaken" må vi muligens blande noe i linfrømelet, fks spelt mel. La oss si du blander 80% linfrø/20% speltmel og en "dæsj" johannesbrødkjernemel. Speltmelet inneholder karboydrat og bør derfor kokes en halvtime/time før man bruker det i brød.(Dette frigjør glucosen). Når man har kjølt det ned, kan man blande i linfrømelet og johannesbrødkjernemelet og 2 pakker søt tørr gjær og natron/bakepulver og en halv teskje hornsalt. Hornsaltet er næring til gjæren. La stå til gjæring i 6-7 timer, deigen vil da ese opp ganske mye og vil begynne å synke sammen når den har brukt opp glucosen(karbohydratene/stivelsen), derfor blande i natron/bakepulver. Når deigen er utgjæret deles den i 2, rulles brød av og legges i en langpanne for steking på svak varme, maks 200grader! Litt teori: 80% linfrø mel 20% spelt mel La oss si at totalen er omtrentlig 1kg/1000gram. Det gir oss 200 gram spelt mel, og med et karbohydrat innhold på 70-80% gir dette oss 150 gram karbohydrat eller 15% totalt. 150 gram karbohydrat = omtrentlig 150 gram sukker. Søt tørrgjær er beregnet på deiger med mye sukker slik at den gjærer raskere opp sukkeret. En pakke på 50 gram turbogjær( gjær + næring) bruker 10 dager på å gjære ut 8kg/8000gram. Noe som gir oss en gjæring på 33,3gram pr time. 33,3 gram * 7 timer = 233,1 gram sukker totalt, som igjen gir 83,1 gram karbohydrat i underskudd i brøddeigen. Teoretisk sett da er deigen UTEN karbohydrat, og med bakepulver i deigen gjør det ingen ting at den synker sammen heller da den vil ese i ovnen igjen:) Ok, hva kan vi gjør for å teste denne teorien?? Jod vil kunne på vise stivelse ved at vi drypper en dråpe eller 2 på skiven. Blir flekken mørk grå/blå er der stivelse enda og, stivelse = karbohydrat. Karbohydrat kan påvises ved å blande brødet i et glass med Fehlings væske i, det vil da danne seg rødt bunnfall dersom det er glucose i brødet. Det er viktigt at en koker spelt melet lenge nok! Linfrømelet og johannesbrødkjernemelet kan godt ligge i bløt når resten koker slik at det oppstår klistre effekt. Ok, dette vil jeg ha tilbake meldinger på! :) |
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
|
Sv: Lage melblanding selv
Vist dette blir en annerkjent metode for å lage karbohydrat frie brød ønsker jeg at det skal bli kjent som free brød :P
|
Sv: Lage melblanding selv
250 gr hasselnøtter
100 gr linfrø 1 ts. Bakepulver 1 ts seltin 7-8 egg 0,5 dl fløte 125 gram smeltet smør Jeg kjørte linfrøene i hurtigmixeren til jeg hadde en litt melen masse, deretter nøttene. Helte blandingen i en bakebolle og blandet egg og smør i mixeren. Blandet alt i bakebollen og tilsatte fløte og salt. Helte deigen i en liten brødform med bakepapir. Steketid ca 40 min på 190 grader med varmluftsovn, lot brødet avkjeles i ovnen. Takk igjen til Ziggy, for mange gode oppskrifter og ideer. Jeg ser mye lysere på lavkarbodietten nå som jeg kan spise brød:) Har ikke prøvd melketrikset enda, er litt redd for å bruke opp karbokvoten min..... |
Sv: Lage melblanding selv
Da var det 2 ting jeg ville ha kommentar på:
kokonuts : Hvordan ble dette brødet med linfrømel? regner med det merkes å slippe bakemiksen? Alle andre: Jeg ønsker virkelig en tilbakemelding på teorien min om å gjære opp karbohydratene i deigen Flott:) jeg venter |
Sv: Lage melblanding selv
"volumstoffet" vil da fremdeles vær der og gi brødfølesen...?
Sitat:
|
Sv: Lage melblanding selv
Det kan absolutt anbefales å bytte ut bakemiksen med linfrømel i denne oppskriften. Jeg syntes både konsistens og smak var god. Virker også som om brødet kan lagres noen dager uten å tape seg.
|
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
|
Sv: Lage melblanding selv
Sitat:
. |
Sv: Lage melblanding selv
Får ikke testet dette selv før jeg får lønn før i rundt den 20 mai.
Og da må jeg sikkert kjøpe meg en kjøkkenmaskin og eventuelt en kornkvern om jeg virkelig skal få testet ideen.. I og med at det er folk her som har prøvd linfrømel laget i mikser så må jo det gå ann å svare på hvorvidt dette har lik eller ulik konsistens i forhold til annet mel... Det er sol i Ålesund i dag:D |
Sv: Lage melblanding selv
syns linfrømelet ble bra i hurtigmikseren, fikk malt det ganske fint, selvfølgelig veldig mørkt, litt klebrig pga fettinnholdet? lett å blande med de andre ingrediensene, ble finere korn enn nøttene. blir nok en ny runde med baking i helgen:)
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 12:11. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no