Lavkarbo.no :: Karbojunkie

Lavkarbo.no :: Karbojunkie (http://forum.lavkarbo.no/index.php)
-   Andre dietter (http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=13)
-   -   ..."Hvorav sukkertarter" (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=10908)

Photobscura 17-11-06 08:06

..."Hvorav sukkertarter"
 
hei! jeg følger ingen konkret diett, men mer et generelt lavkarboopplegg.
men det er et par ting jeg er usikker på, og som jeg ønsker faktaopplysning om.
jeg spiser gjerne rugknekkebrød, da særlig rug sprø til frokost. dette inneholder en del karber, men de veier lite disse knekkebrøda, og holder da 6g karber hver. men! på pakka står det da også "hvorav sukkerarter 0,1g". hva vil dette si?
og en annen ting, som forsåvidt er det samme. jeg har i flere år brukt bulgur i stedet for ris, ikke av noen sunne årsaker, men det smaker rett og slett bedre. det fåes så vidt jeg vet bare på innvandrerbutikker, så det er ikke alltid like lett å vite hva det inneholder. samboeren min påstår at det er laga av speltkorn, men jeg har også sett det omtalt som hvetekorn. der står det også at en standard porsjon innholder 13g karbo, men hvorav 0,1g er sukkerarter.

kan noen hjelpe meg med å forstå dette? har det noe med glykemisk indeks å gjøre? inntil jeg finner et alternativ, så kommer jeg til å spise to knekkebrød om dagen, men bulguren, den holder jeg meg mest unna så lenge i alle fall...!:)

Aline 17-11-06 08:40

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
Sukkerart mengden er kun der for å vise hvor mye av karbene som er sukker. Men resten av karbene er også karber :)

Har lit å si for gi, men hvis resten av karbene i varen er stivelse og lyst/siktet hvete, så er det omtrent like ille..
Bulgur vet jeg dessverre ikke noe om...

Håper det klaret opp litt..? :)

Nille 17-11-06 11:42

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
Bulgur har ca. 12.5 netto karber pr 1,2 dl ferdig kokt (1/2 kopp).

Dette har jeg engang postet i en annen tråd:

Sitat:

Bulgur is a form of whole wheat (en form for hel hvete). It’s steamed, dried and then cracked. Because it’s already cooked, bulgur is a boon for sweltering summer nights—just pour boiling water over it and soak about 30 minutes, or until soft. Bulgur is an excellent source of insoluble fiber and provides protein, niacin and several important minerals.

Photobscura 17-11-06 11:57

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
ok, så bulgur er bedre enn ris allikevel? :)
vil alt utenom det som omtales som sukkerarter være "naturlige" karber, altså stivelse? jeg vet også at det er forskjell på hurtige og langsomme karber, men ikke alltid like lett å vite hvilke som er hva...

Aline 17-11-06 12:01

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
Stivelse er en del av karbene vi gjerne vil hold oss unna :) Det er mye stivelse i potet, pasta og ris. Og i mais og gulrot.

Mens karbene i grønnsaker (som gror over jorden) er bra, så er karbene i ris ikke så bra. (litt sånn kort fortalt)
Om du låner en fedon-bok på biblioteket, så står det mye om GI der :)

Photobscura 17-11-06 12:15

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
takker! holder meg stort sett unna de greiene. men det blir nok litt stekt gulrot en gang i blant... men tydeligvis så er bulgur noen hakk bedre enn ris, sånn om man absolutt vil ha. da ris, som jeg forstår omtrent bare er stivelse. bulgur er forøvrig, himmelsk! :(

Nille 17-11-06 12:23

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av photobscura (Innlegg 214890)
ok, så bulgur er bedre enn ris allikevel? :)
vil alt utenom det som omtales som sukkerarter være "naturlige" karber, altså stivelse? jeg vet også at det er forskjell på hurtige og langsomme karber, men ikke alltid like lett å vite hvilke som er hva...

Bulgur er bedre enn ris, fordi det inneholder mer nærinsstoffer
Skjønner ikke helt hva du mener med "naturlige karber" jeg. Sukkerarter er også naturlig sukker,som fruktose, laktose etc. - så det er jo naturlige karber det også. For oss på lavkarbo så gjelder det jo å holde seg unna raske karber som sukker (uansett type), raffinert hvitt mel (og produkter som er laget av mel), stivelseholdige produkter som poteter og ris.

Og GI betyr en god del oppi dette. Men også GB (glykemisk belastning) For å forstå hvordan det funker er den beste måten å lese hva Lindberg skriver. En utmerket forklaring:

Sitat:

Opprinnelig lagt inn av D. Lindberg
Glykemisk indeks er et verktøy for å synliggjøre ulike matvarers evne til å gi oss høyt eller lavt blodsukker. I vitenskapelige studier gjøres dette ved å la en gruppe forsøkspersoner spise den mengden av en bestemt matvare som inneholder 50 g karbohydrat, for så å måle blodsukkeret hos forsøkspersonene i to timer. Deretter sammenlignes den enkeltes blodsukkerrespons med den blodsukkerresponsen som oppnås ved å innta tilsvarende mengde karbohydrat i form av ren glukose(druesukker) som da brukes som referanse. Den blodsukkerresponsen som oppnås etter inntak av glukose settes til 100, det vil si at den har glykemisk indeks 100. Dersom en matvare gir samme blodsukkerrespons som glukosen sier vi at matvaren har glykemisk indeks(GI) lik 100, dersom responsen er halvparten så kraftig, har matvaren GI 50 osv. Glykemisk indeks sammenligner dermed effekten paa blodsukker av 50 gram karbohydrat I ulike matvarer , ikke 50 gram matvare.

Glykemisk belastning er et begrep som tar ikke bare hensyn til matvarens GI, men både matvarens innhold av karbohydrat, hvor mye som spises av matvaren samt matvarens GI. Det vil si at en matvare som vannmelon, som har en høy GI, ikke vil få en høy GB-verdi fordi vannmelon inneholder veldig lite karbohydrater per 100 gram sammenlignet med mange andre matvarer med tilsvarende GI. GB er derfor langt mer interessant fordi den sier noe om den totale belastningen på blodsukkeret for en gitt mengde matvare. Så lenge du velger lavglykemiske matvarer behøver du ikke tenke på GB, fordi den glykemiske belastningen i måltidet alltid blir lav.


Photobscura 17-11-06 12:36

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
kanskje ikke helt den riktige betegnelsen; naturlige karber. men tenkte vel mer det som ikke er tilsatt sukker.
takker for utfyllende svar! du er en evig kilde av kunnskap, nillle:)

Trolljenta 17-11-06 12:39

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
Bulgur har både mindre karbohydrater og lavere GI enn ris.
Hvis du følger Lindberg kan du spise en liten porsjon.

Lemen 17-11-06 12:47

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
Men hva med å lage "jukseris" av blomkål da Jorun? Det er det enda mindre karber i, og smaker kjempegodt! ;)

:D

Photobscura 17-11-06 13:03

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Lemen (Innlegg 214924)
Men hva med å lage "jukseris" av blomkål da Jorun? Det er det enda mindre karber i, og smaker kjempegodt! ;)

:D

ja! har tenkt å prøve det, men ikke kommet så langt enda.
men det er som regel når man skal ut og spise at dette er en issue... men om jeg velger å synde litt i egenskap av at vi sjelden tar oss råd til å spise ute, så blir det gjerne dolma på kafé sara eller habibi (eller fylte vinblader på norsk) som har en del bulgur i retten, men også masse grønnsaker, tomater og yoghurt-dressing, så synes jeg det ikke er så ille.
men jeg skal definitivt prøve den jukserisen. jeg har saksa den inn i kokeboka mi!

Huldr 17-11-06 13:06

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av photobscura (Innlegg 214933)
dolma på kafé sara

:ja: En gammel favoritt! Bulgur er kjempegodt :ja:. Klarer ikke å la være å spise det når jeg en sjelden gang er ute og spiser sånn mat jeg heller ...

Photobscura 17-11-06 13:23

Sv: ..."Hvorav sukkertarter"
 
ja, ikke sant? mhm! jeg tror jeg spiser ute i gjennomsnitt en gang pr måned, og det må jo være lov. ellers blir jeg sittende der og sture med en kjip salat...


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 14:05.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no