Lavkarbo.no :: Karbojunkie

Lavkarbo.no :: Karbojunkie (http://forum.lavkarbo.no/index.php)
-   Spørsmål og svar (http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=129)
-   -   Hvor lang holdbarhetstid har egg? (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=15112)

Sugarpill 28-09-07 07:23

Hvor lang holdbarhetstid har egg?
 
Det ble nevnt i en tråd her at egg har veldig lang holdbarhetstid, flere måneder. Stemmer dette?

Nille 28-09-07 07:42

Sv: Hvor lang holdbarhetstid har egg?
 
http://www.egg.no/Article.aspx?artid...mnu2id=&mnu3id=

I linken står det bl.a.:
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av www.egg.no
Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes et europeisk regelverk.

– Norske egg er trygge og gode mye lenger enn det datostemplingen tilsier. Det er trist at så mange gode egg kastes her i landet, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

– Eggene smaker godt og er helt trygge å spise flere uker etter at datostemplingen er gått ut. Eggene trenger heller ikke ligge helt nedkjølt. 12 grader er ideell temperatur, sier Åse Kringlebotn.

Tørker inn

Det er ikke farlig å spise egg som er et halvt år gamle, selv om de kan ha en liten bismak.

I tillegg til bakterieanalyse, testet Matforsk eggene på et trenet og profesjonelt dommerpanel, som fikk egg servert både som eggestand, eggedosis og i bakverk som sukkerbrød og marengs.

Bakeevnen er like god etter to måneder, men de eldste eggene i undersøkelsen hadde mistet noe av de gode egenskapene som binde- og hevemiddel i bakverk.

Dessuten skrumper eggets innhold litt inn når det blir gammelt, slik at det trengs flere egg til bakingen.

Trygge norske egg

Selv etter syv måneder er det helt trygt å spise norske egg, viser undersøkelsen Matforsk har gjort.

– Det ble ikke funnet noen bakterier i eggene vi testet, selv etter så lang tid, sier Marit Rødbotten i Matforsk.

I utenlandske egg kan det være salmonella, og hvis det først er en bakterie inne i eggene, formerer de seg i eggene for hver dag som går. Etter hvert blir det så mange bakterier at eggene kan gi sykdom.

– Derfor er det viktig å ha kort holdbarhetstid stemplet på utenlandske egg. Vi har heldigvis vært forskånet for salmonella i norske egg, sier Åse Kringlebotn.

Myte om ferske egg

Eggets smak og egenskaper til matlaging er like gode etter to uker som hos dagsferske egg.

– Det avliver kanskje myten om at de aller ferskeste eggene er de beste til frokostegg. Uansett viser det at eggene i butikken er helt på topp. De fleste eggene i butikk er omtrent to uker gamle, sier Kringlebotn.

I perioder har norske eggprodusenter problemer med å levere nok egg. Det gjelder ikke minst til påske, da eggforbruket fordobles. Derfor blir det år om annet knapphet på egg til påske.

– Kjøp gjerne påskeeggene nå, så er du sikker på å ikke gå tom, sier Åse Kringlebotn.


Sugarpill 28-09-07 11:24

Sv: Hvor lang holdbarhetstid har egg?
 
Takk Nille, du er nå alltid her for oss. :klem:


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 00:28.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no