Lavkarbo.no :: Karbojunkie

Lavkarbo.no :: Karbojunkie (http://forum.lavkarbo.no/index.php)
-   Spørsmål og svar (http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=129)
-   -   Lavkarbodiett og kolesterol? (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=16269)

søtekrølle 11-12-07 13:00

Lavkarbodiett og kolesterol?
 
Hvordan er kolesterolet til dere som går på lavkarbodiett?

Og hvordan unngår dere at det blir høyt?

Kanutten 11-12-07 13:10

Sv: Lavkarbodiett og kolesterol?
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av søtekrølle (Innlegg 373506)
Hvordan er kolesterolet til dere som går på lavkarbodiett?

Og hvordan unngår dere at det blir høyt?

Spiser myyyye fett og lite karbs, da går det bare nedover :D

Litt opp til å begynne med, og ned deretter...

søtekrølle 11-12-07 13:27

Sv: Lavkarbodiett og kolesterol?
 
Hvordan henger det sammen at man spiser så mye fett uten at kolesterolet går opp?
Fysiologisk....

Nille 11-12-07 14:40

Sv: Lavkarbodiett og kolesterol?
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av søtekrølle (Innlegg 373520)
Hvordan henger det sammen at man spiser så mye fett uten at kolesterolet går opp?
Fysiologisk....


Norske ernæringsmyndigheter støtter lavfett dietter fordi de mener at fett forårsaker hjertesykdom. Men det finnes faktisk mange beviser for det motsatte. Dette oppfattes og støttes etterhvert av anerkjente spesialister, spesielt innen hjertemedisin, i tillegg til flere endokrinologer og ernæringsfysiologer.

Det er ikke fett genrelt eller mettet fett som er syndren, men TRANSFETT.
Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).

Mer om transfett:

Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Ernæringsfysiologen
Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m.

Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt... :cool:

Transfett er negativt for kreft og hjerte-kar sykdom


Og litt om forskning på fett/koleterol:


Sitat:

Opprinnelig lagt inn av HP - fra "myter & fakta"
En voksende mengde med vitenskapelig litteratur demonstrerer at en lavkarbohydrat kostplan om den følges korrekt, fremmer god hjertehelse og bedrer kliniske sunnhetsmarkører. En studie utført av Jeff S. Volek (MS, RD, PhD) mens han var ved Ball State University, viste de positive virkningene av en lavkarbohydrat ernæringsmessig tilnærming på triglyseridnivåene. Studien besto av 12 sunne menn i alderen 20-55 år, som fulgte et lavkarboprogram gjennom 8 uker. Ved avslutningen av studien hadde hver deltaker senket triglyseridnivået sitt med gjennomsnittlig 55 prosent.

Videre viste denne studien at en diett med høyere karbohydrat innhold resulterte i økte nivåer med triglyserider og reduksjon i HDL-kolesterol nivået (den gode typen). Disse faktorene har blitt assosiert med høyere risiko for myokardinal infarkt, ischemisk hjertesykdom og coronary hjertesykdomstilfeller.

I tillegg har forskjellige forskere demonstrert at høye triglyserider og lavt HDL alene - i motsetning til den totale kolesteroltallet som de fleste av oss fokuserer på - kan være den mest betydningsfulle faktorene for hjerte sykdom og slag.

Vi kan også se på forskningen som har komt fra Framingham, Massachusetts (USA) - samfunnet som er studert gjennom 50 år av Harvard forskere - for å hente meningsfylt informasjon om årsaken til hjertesykdom. Denne forskningen viste at risikoen for hjertesykdom økte både ved høye kolesterolnivåer og ved overvekt, men deres data viste at vektøking og kolesterolnivå var motsatt korelatert med fett i kosten og kolesterol inntak! Med andre ord; å spise mindre fett og kolesterol resulterte i mer vektøking og høyere kolesterol i blodet.

Nylig har Framingham forskerne rapportert på en studie der de unge, sunne, mannlige populasjonen i samfunnet ble fulgt gjennom flere tiår for å se hvilke diettrelaterte mønster som kunne lede til slag. Til deres overraskelse fant de at de med høyest inntak av mettet fett hadde færrest ischemiske slag (de mest vanlige typene), svimlende 76% færre enn dem med det laveste inntaket av mettet fett.

Bare gi beskjed om noe er uklart så skal jeg prøve å forklare det bedre :)

energibunten 14-12-07 20:18

Sv: Lavkarbodiett og kolesterol?
 
Enig her...

I vår redsel for mettede fetter og hurtige hverdag der vi spiser ferdigmat får vi i oss mye dårlig fett og stoffer vi ikke skal ha i kroppen. Vi stresser rundt og er nesten underernærte.

Kroppen påvirkes av hva vi spiser, for den vedlikeholder seg med det vi spiser. Spiser vi søppelfett som harske umettede oljer og transfetter vil dette brukes i kroppen i feks vedlikehold av cellevegger. Disse fettene er ikke stabile og naturlige og må byttes fort ut.

kolesterol er der for å reparere skader i kroppen og for endel andre ting, som å produsere stresshormon feks. En 35 årig mann som spiser bare junkfood og stresser rundt på jobben og ikke trener har stor nedbrytning og stort behov for kolesterol for vedlikehold og produksjon av stresshormoner. Ikke rart LDL blir høyt og ikke rart HDL er lavt (ikke noe å sende ut av kroppen når alt blir brukt)

Når man så går over til sunn kost som kroppen trenger til å bygges solid opp, stresser mindre og lever sunnere, så vil nedbrytningen gå ned og behovet for kolesterol går også ned. Ned til sitt naturlige individuelle nivå.

Kolesterol produseres til stor del av kroppen selv og til liten del taes opp av kroppen gjennom maten. Og det produseres ut fra behovet. Nytter ikke å bruke medisin for å senke noe man trenger. Da må man gjøre noe med årsaken.

Ellers enig i det som er sagt. Fint forum med mye kunnskap :-)

Fett brukes til cellevegger, nervesignaler, hjernen. De påvirker egenskapene til vev, feks hjertemuskelen, blodårer. For lite og feil fett gjør musklene slappe, skrukkete, eller kanskje stive og lite fleksibe, og med nedsatt elektrisk ledningsevne. Dette gir hjerte og karsykdommer, ikke kolesterol, ikke mettet fett.


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 01:44.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no