![]() |
Har svart en journalist i VG idag jeg....
Det nytter sikkert ikke, men denne gangen tok jeg kopi av mailen. De fleste av dere har lest dette her fra før:
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=245656 Hei Mona Langset ! Jeg vet godt at du bare gjengir data fra en forskning - men allikvel. Det er forøvrig samme rapport dine kollegaer i Dagbladet rapporterte fra for noen uker siden. For oss som lever etter Atkins prinsipper er det helt innlysende at denne forskningen er foretatt av forskere som ikke engang har åpnet Atkins sin bok ogikke aner hva dietten dreier seg om. Mine mann, venner og familie sier de aldri har fått servert så mye god og variert mat som etter at jeg begynte å følge denne filosofien. Masse kjøtt, fugl, fisk og grønnsaker, nøtter og bær. JADA, det ER Atkins det skjønner du. Lavkarbo er et vidt begrep. Det betyr ikke å IKKE spise karber. Det betyr å holde dem på et akseptablet nivå for å ha en god livskvalitet og for å vedlikeholde vekten. For meg betyr det i fremtiden å styre unna hvitt raffinert mel der det er mulig, dvs. bake med grovt mel, spelt etc. Og ikke spise mer ennet par brødskiver et par ganger pr uke. Har aldri vært noen brødperson heller (bare knekkebrød). Det betyr å spise pasta max 1 -2 ganger i uken. Ris og poteter har jeg aldri spist noe særlig av - så det er ikke noe tema. Men det betyr at jeg KAN spise det av og til.... hvis jeg må. Det betyr at jeg kan ta et kakestykke i selskap uten å gå bananas i kakefatet. Jeg syns ikke at jeg går glipp av noe ved å spise lavkarbo. Det har jeg i prinsippet gjort i over 20 år allerede. (Jeg er 47 og bestemor). Det er en innarbeidet vane når det gjelder frokost, lunch og middag. Min bane har vært hormonforstyrrelser, røykeslutt og sjokolade, salt lakris og pasta. Hormonene kan jeg ikke gjøre noe med, røykeslutten er ikke noe problem lenger og det andre har jeg funnet både løsningen og begrensningen med. Vanlig sjokolade har jeg vennet meg av med (søtt og fett æsj !! Det er utrolig hvordan smaken forandrer seg). Det er nok med 10 gram/en rute Lindt Excellence 85% til dagen (jeg er vel rar, men til og med 70% er for søt nå). Det var ikke helt frivillig, - før gallestens operasjonen min for 2 år siden fikk jeg vanvittige smerteanfall av en liten bit melkesjokolade og ble vel avvennet på den harde måten. Salt lakris er kjempegodt, men jeg blir sjuk av det - så da har jeg på en måte en "saltlakrisnantabus" innebygget. Det er altså veldig veldig få ting jeg savner. Akkurat nå er jeg i ferd med å finne ut hva jeg tåler/ikke tåler av matvarer. Og jeg gjeninnfører det ene etter det andre etter Atkins prinsipper. For meningen er jo at man skal kunne spise det meste ...(i motsetning til hva pressen skriver - at man skal leve uten karbo resten av livet !) Jeg har lest boka og følger prinsippene og blir stadig overrasket over at det virkelig funker. Jeg har reist på ferie, vært på kurs & konferanser og har aldri opplevd noe problem med kostholdet mitt. Folk leer ikke på øyelokket engang når jeg ber om ekstra grønnsaker istenfor poteter. Og ikke minst, - livskvaliteten min er mye mye bedre enn den var da jeg var 25. Jeg føler meg lett i kroppen, frisk og opplagt. Huden er klar og frisk - lite rynker. Håret er tykt og blankt. Jeg sloss stadig med tyngdekraften, men magen min er flatere nå enn den var da jeg var 25. Alt i alt er jeg i bedre form nå etter en ny renseperiode og ny giv lavkarbo enn jeg har vært på lenge. Jeg er aldri sulten, jeg spiser maten jeg liker. Til og med sjokolade (Lindt Excellence 85% - 10 gram) hver dag - dessert hver dag... Jeg kjenner veldig mange som har de samme erfaringer som meg - for for noen av oss funker dette optimalt. Vi har familie og venner rundt oss som forstår, støtter og aksepterer livsstilen. Joda, det er mulig. Men vi er alle forskjellige og har forskjellige måter å gjøre/gjennomføre ting på. Det er ingen tvil om at lavkarbo er sunt. Det er folkets oppfatning av hva lavkarbo er som er usunn. Eksempel: Mitt første besøk hos ny lege (vikar for fastlege) fast halvårlig undersøkelse. Forteller jeg går på Atkins. Legen blir stram i maska og forteller meg bekymret hvor farlig Atkins er og hvor mange mangelsykdommer jeg kan få. Hvor utslitt og dårlig og hvor nedsatt livskvalitet jeg får. Blodprøvene mine er av en eller annen grunn helt perfekte... Hun vil ha nye prøver og ny undersøkelse to mnd senere. Hun vil også ha en oversikt over en ukesmeny, hva jeg spiser etc. Hun får en utskrift av matrapporten min (som jeg poster i journalen min hver dag) hva kost tilskudd jeg tar etc. Hun får alt. To mnd senere er jeg tilbake. Alle blodprøver er fremdeles perfekte. Og hun har glemt at jeg går på Atkins. Nå får jeg høre at hvis alle pasientene hennes hadde spist så sunt som meg hadde hun ikke hatt mye å gjøre !! Jeg gidder ikke minne henne på at det ER Atkins. La oss heller snu flisa... hva er det som er så sunt med sukker, raffinert hvitt mel (brød, pasta)og stivelse (poteter) ?? Snakk med Dag Viljen Poleszynski er professor II i ernæringsfysiologi ved høgskolen i Harstad - han er en av de som har skjønt det !! Sitat: Utdrag fra intervju på www.slankenett.no Norske myndigheters kostholdsveiledning er så utdatert at det er en skandale. Det mener professor II i ernæringsfysiologi ved høgskolen i Harstad, Dag Viljen Poleszynski. Dag er også fagredaktør for det helt ferske bladet Mat & Helse. Bladet utgis av tidligere toppidrettsutøver Richard Badendyck; Det er viktig å bli kvitt myten om at inntak av fett er farlig. Helsemyndighetene er på fullstendig feil spor, mener Dag Viljen Poleszynski. Amerikanske helsemyndigheter har brukt 30 år på å latterliggjøre bøkene til Dr. Robert Atkins, som hevdet at fett var harmløst. Allerede i 1972 skrev han at det var mulig å spise så mye biff, egg og smør som hjerte begjærte og samtidig gå ned i vekt. Det var karbohydratene i blant annet pasta, loff og sukker, som forårsaket overvekt og hjertesykdom, mente Atkins. - Nå har myndighetene oppdaget at Atkins har hatt rett hele tiden. Og kanskje enda verre; at deres egne anbefalinger om å spise mer karbohydrater og mindre fett muligens er selve grunnen til fedmeepidemien i Amerika, skrev New York Times. Poleszynski har flere ganger møtt Dr. Robert Atkins, og kjenner godt hans teorier. - Atkins har hatt omkring 68 000 pasienter. Ifølge ham har 98 prosent gått ned i vekt ved å spise mer fett og mindre karbohydrater. Slike erfaringer gidder de ikke engang å høre på i Ernæringsrådet, sier Poleszynski. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler oss at kostholdet består av inntil 30 prosent fett, og mellom 55 og 60 prosent karbohydrater. En slik generell anbefaling til alle mener Poleszynski er altfor unyansert. - Når man spiser mye karbohydrater og beveger seg lite, vil 100 prosent av overskuddskarbohydratene omdannes til mettet fett i kroppen, forklarer han. Ifølge Ernæringsrådet er mettet fett det aller farligste. Men ifølge Poleszynski har forskning vist at kroppen trenger både enumettet, flerumettet og mettet fett. - Befolkningen i Polynesia bruker mye kokosfett, som består av 92 prosent mettede fettsyrer. Men de som bor på disse stillehavsøyene har tradisjonelt vært friskere enn oss. De hadde ikke hjertesykdommer, var nesten ikke fete, og de hadde glatt og fin hud. Inntog av moderne matvaner har ødelagt manges helse, sier han. Problemer fikk de først da de kom til fastlandet og fulgte rådene til såkalte ernæringseksperter, som fikk dem til å endre kostholdet, inkludert det å kutte ned på mettet fett. Men det er ikke bare helsemyndighetenes oppfordring om å spise mindre fett Dag Viljen Poleszynski kritiserer. - De færreste klarer å spise så store mengder grønnsaker som nå anbefales. Aktive mennesker kan aldri dekke energibehovet uten fett eller mye karbohydrater. Hvis man skulle erstatte alle de skadelige, høyglykemiske matvarene som frokostblandinger, brød og sukker med sunne grønnsaker, måtte man spise flere kilo om dagen. For å holde volumet nede må man øke inntaket av fett og protein, sier Poleszynski. Hvordan anbefaler du at de som er ute etter muskler, og ikke vil legge på seg fett skal spise? De bør spise relativt ofte, 4-5 ganger om dagen, men ikke for mye om gangen. Avhengig av muskelmassen bør måltider ha 20 til 30 g protein, halvparten så mye karbohydrat i form av grønnsaker og evt frukt (desser) og resten fett. Legg til en blanding av kokosfett og mye DHA/EPA (kapsler, fiskefett), noe linfrøolje, samt gjerne smør og jomfruelig olivenolje i tillegg. Av total energi bør noe slikt som 50-70% komme fra fett, 20-30% fra protein og 10-20% fra karbohydrater. Er det noen spesielle matvarer med fett du kan anbefale? Alle former for fett, inkludert kokosolje, fiskeoljekapsler, Udo's Choice, kaldpresset linfrøolje og meierismør. Uønsket fett er syntetiske tranfettsyrer fra ferdigvarer (bakverk, kjeks osv), soyaolje (for mye omega-6-fettsyrer) og sterkt varmebehandlet fett, dvs. frityrstekt mat og mat som stekes på sterk varme. Jostein Ødegården en av Norges beste kroppsbyggere har uttalt at han har gjort stor suksess ved å følge blodtype dietten. Hva mener du om denne dietten? Er det noe for kroppsbyggere? Jeg har skrevet forordet til de tre bøkene på det norske markedet om temaet og mener absolutt at "blodtypedietten" har noe for seg, også for kroppsbyggere. Jostein er bare en av flere av våre beste kroppsbyggere og styrkeløftere som tar utgangspunkt i blodtypen for å sette sammen et optimalt kosthold. Ved diett hevder enkelte at å drikke noen slurker olje (for eksempel mais olje) hjelper de å bli kvitt fettet, hva tror du om det? Det er ikke så enkelt, men fettfaste er den mest effektive metoden for å miste kroppsfett, samtidig som man bevarer muskelmassen intakt. Poenget er å innta omkring halvparten så mye energi som man ellers er vant til, hvorav 90 % består av fett og resten protein og karbohydrat. Maisolje er ikke optimalt fordi det inneholder for mye omega-6-fettsyrer. Kokosfett + Udo's Choice + tran/fiskefettkapsler er bedre. Matvarer med bra fett Avokado - Bacon - Creme fraiche - eggeplomme(spis hele egget) - Fet fisk - Kokos olje (finnes i mange innvandrer foretninger) - Linfrøolje - Hasselnøtter - Mandler - Olivenolje. Matvarer med protein Cottage cheese - Egg (kast aldri plommen) - Fisk - kylling - kalkun - Kesam - Proteinpulver - Tunfisk - vilt kjøtt For mer utdyping av temaet fett og helse anbefales bladet Mat & Helse Sitat slutt. jeg ønsker deg også velkommen til vår www.lavkarbo.no - hvor vi som spiser denne "kjedelige maten" treffes for å støtte hverandre. Ta en titt i oppskriftsforumet vårt - og fortell meg om den kjedelig maten. Nic'et mitt der inne er Nille Vi ønsker bare et mer nyansert syn på saken - og kunne ønske norske journalister også snart skal "se lyset". Med vennlig hilsen |
Flink, flinkere, flinkest - nille!
Oi - så flink du er! Inspirerende...
Ha en mett og god kveld, da! marianne ;) |
Stående trampeklapp!!!
Nille, du er bare helt fantastisk! :stortsmil |
Wow så fantastisk!!! Du er jo helt utrolig, Nille!!
Håper du får svar, du må holde oss oppdatert. :D En ting jeg stusser veldig på, er hvorfor hun gjengir (linker til) artikkelen om at Atkins selv var overvektig, når det jo er tilbakevist for måneder og måneder siden?? Snakk om å rippe opp i gamle plastrede sår..... |
Kjempespennende! :) Blir morsomt å se om hun kommer hit til forumet, eller om hun i det hele tatt svarer, da..:)
|
Det hadde...
...fortjent å komme på trykk!
Men det kan vi vel sikkert bare drømme om. Journalistene er sjelden interesserte i å belyse "den andre siden" av en sak de selv har tatt standpunkt i. Har du sagt noe om at du ønsker å få det trykket i avisa eller ei Nille? |
Strålende, Nille!!!
|
Beundrer din enorme engasjement for "saken". Imponerende!
|
Ja her fortjener du ros Nille, et velskrevet og bra innlegg og jeg er helt enig med de som sier at du skulle fått det på trykk. Stå på, ingen får nok informasjon, og de som sitter på den må dele den med alle de andre. :cool:
|
:boxing: :boxing: :boxing: Stå på Nille:boxing: :boxing: :boxing:
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 03:17. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no