![]() |
Å bli vant med tanken på fett!
Har lest litt rundt her inne nå og jeg har såvidt begynnt å lese i atkinsbøkene! Og det er nok et par ting jeg må venne meg til :o
Det ene er meierismør! Jeg har vokst opp med at meierismør er noe vi har til jul, eller hvis vi skal ha en ekstra flott middag! Da mormor var hos legen for noen år tilbake, og fikk beskjed om at hun hadde for høyt kolesterol. Legen sa hn måtte bytte ut smør og helst også melange, og bruke olivenolje i stedet. Hun synes det var greit, gjorde som legen sa, fikk bedret kolesterolnivå og hun gikk ned 4 kg. Jeg har forstått det slik at meierismør, olivenolje, rapsolje er bra. Et par spørsmål om oljene! Det skal være kaldpresset, ikke sant? Mener jeg her lest noe om det her inne, men ikke i sett noe om det i boken! Hva er egentlig forskjellen på denne og ikke-kaldpresset? Hva er fordelene med disse fettkildene og hvordan bruker dere de? En annen ting er melk vs. fløte! Så i atkins boken at melk var en nei ting (i hvert fall på induksjon). Men fløte er greit! Betyr det at jeg ikke kan bruke litt melk i omeletten, fremfor fløte? Evt H-melk?! Er det kremfløte som er tingen og ikke matfløte? Det står kanskje noe om dette i en av bøkene, men så langt har ikke jeg kommet :p Det er rart med det, men det strider i mot fornuften at fløte er bedre enn melk, smør bedre enn margarin osv. Masse kcal er helt greit, bare du har spist sånn og sånn. Naturlig nok ut i fra et Atkins synspnkt! Jeg kjenner at jeg må jobbe litt med meg selv her! Det blir liksom "motsatt" av det man har hørt hele livet! Så det er nå bra jeg har satt start dato 1. januar! Mulig den blir forskøvet noen dager, jeg må jo ha fylt opp med Atkinsmat, men det gjelder bare å planlegge!! E. |
Jeg må la MHM svare mer detaljert på dette med de forskjellige oljene. Hun er eksperten på hvorfor de er farlige etc. Forskjellen på oljene og hva de brukes til ligger i hvor høy brennpunkt de har. Brent olje er ikke bra nemlig. Jeg bruker avocado olje i smoothie. Avocado- og/eller olivenolje over salaten. Cocosa (kokosnøttolje), avocado olje, smør eller olivenolje til steking. Cocosa tåler varmen godt, men jeg har lest ett eller annet sted at den fordamper over en viss temperatur. Avocado olje har høyere brennpunkt enn olivenolje. Men skal jeg steke mye bruker jeg 50/50 smør/olivenolje. Syns smør gir penere farge !!
Melk er nei på induksjon i forhold til fløte fordi den inneholder mer karber. Du kan godt bruke melk i omeletten, men tell karbene. Matfløte er "lettfløte" og inneholder så vidt jeg vet også mer karber enn vanlig fløte. Og så smaker jo vanlig fløte så mye mye bedre !! Ltt av teorien til Atkins er at fett hjelper med forbrenning av fett. Det må du lese om i boka, for det tar altfor lang tid å forklare her. Du skal ikke være redd for fett iallefall !! Akkurat nå er jeg med i et forsøk hvor de andre deltakerne hiver innpå og ligger rundt 80% fett. Kiloene raser av !! Margarin er fyfy fordi det er varmebehandlet fett og fullt av usunne transfettsyrer (hydrogenisert fett). Og masse kcal er ikke greitt, - det står ikke noe sted at man skal spise ubegrenset av disse tingene. (Det er bare i avisa det står !!) Det advares mot å spise for mye av fløte, rømme og div oster da det er mange som ikke tåler dem og/eller ikke oppnår vekttap hvis de spiser dem. Du må prøve deg frem og finne ut hva DU og DIn kropp tåler. Har du lest her: http://www.lavkarbo.no/lavkarbo_ressurser.html Masse viktig info !! |
Sitat:
Det var noe sånn jeg tenkte! Og ja, fløte er mye bedre i mat enn melk!! Sitat:
Sitat:
Sitat:
Mente ikke dette helt bokstavelig, tenkte i forhold til f eks GR, som har fokus på lite kcal! ;) Sitat:
Takk for flott svar, Nille! |
:_punk:
|
Sitat:
Jeg vet ikke om det er så lurt å begynne med restriksjoner på enkelte lavkarbomatvarer, en bør heller se på det hvis en ikke går ned i vekt. |
Sitat:
Jeg HAR sjekket på www.tine.no altså - forøvrig masse bra oppskrifter der... :klem: marianne |
Sitat:
Side 125 Du kan spise 90-110 gram helfete, faste, myke og mellommyke lagrede oster*, inkludert: (så følger listen) *Alle typer ost inneholder noe karbohydrat. Mengden du spiser bør styres av det. Tommelfingerregelen er å telle 25 g ost som tilsvarende 1 gram karbohydrat. Merk deg at Cottage Cheese og andre ferske oster ikke er tillat under induksjonen. Ingen ”diett” oster, smøreoster eller mysost er tillat. Personer med soppsymptomer, melkeintoleranse eller osteintoleranse må unngå ost. Ingen imiterte osteprodukter er tillat, unntatt soya eller ris ost - men sjekk karbohydratinnholdet. Side 127 I tillegg, kan du spise følgende: ..........
For å ha litt ekstra variasjon, kan du spise 10 til 20 olivener per dag, en halv liten avokado, 30ml seterrømme (2ss) eller 90ml usøtet kremfløte (6ss), så vel som 2 til 3 spiseskjeer med sitron eller lime juice. Men vær oppmerksom på at disse matvarene noen ganger kan redusere vekttap hos noen personer, og kanskje må unngåes de første 2 ukene. Hvis det virker som at vekten går sakte ned, så modererer du ditt inntak av disse matvarene. Dette tolker jeg ikke som at du kan spise så mye hjertet begjærer ...., men derimot akkurat det jeg skrev, at du må starte forsiktig og finne ut hva som passer for DEG. Jeg mener ikke å starte diskusjon her, men jeg velger å følge boka når jeg gir råd til de som starter opp med Atkins Induksjon for første gang. Det er en flere års forskning som ligger bak når Atkins sier at man skal starte forsiktig og se hva man tåler, det er derfor matvarelistene med mengder er lagt opp slik de er. De var noe andlerledes da jeg begynte tidlig på 1980 tallet....:o Du kan godt være i ketose uten å forbrenne kroppsfett.Leveren produserer ketoner fra kroppsfett, fettet du spiser og fra alkohol. Ketostix’en vet ikke hva som er kilden til ketonene. Hvis du for eksempel tester hver dag etter middag, og middagen inneholder en del fett, da vil du alltid ha mørkt utslag på stix’en. Det betyr IKKE at du brenner mer KROPPSfett. Det er helt rett at man tar mer av om man spiser lavkarbo/høy fett kombo, og man skal absolutt ikke være redd for fettet. Selv prøver jeg som sagt å ligge over 75 % for å se om jeg kan få fortgang i systemet igjen. All infoen overnfor har HP (og litt jeg) oversatt fra Atkins.com og boka. Den finnes under http://www.lavkarbo.no/lavkarbo_ressurser.html |
Sitat:
Kjøtt, liste Fisk, liste Fjærkre, liste Skalldyr, liset Egg, liste Ost:
Dette betyr ikke: Spis så mye du orker, da kan det bli for mange karbohydrater per dag. I Dr. Atkins Slanke Jornalen (fra samme bokpakken), står det mer om mengde: Ost Du kan spise 75-100 g daglig av helfete, faste, myke og halvmyke modnede oster, deriblant:
Sitat:
Står det samme i min slankejournal både når det gjelder fløte og mat i spesielle kategorier. Enig med deg her Nille! |
Ja da er det ikke så ulikt da ! Mine sitat er direkte oversatt fra den engelske boka ! Den er 100 % rett og "overstyrer" etter min mening alt som står i den norske. Men det var jo veldig bra at det faktisk sto nesten likt !!
Cottage cheese er ferskost og ikke tillatt under induksjonen. Sitat:
Jeg er så nær målet mitt at jeg regner med at kun mer aktivitet kan hjelpe meg videre. Egentlig er jeg fornøyd nå. Trenger bare å stramme opp - så er jeg inni målbuksa mi (gammal Levi's - tror det er 30" - størrelsen er klippa bort). |
Det blir ikke for mye karbohydrater når du velger oster som nesten ikke inneholder karbohydrater. Det er ubetydelige mengder med karbohydrater i de fleste faste oster. Fløte derimot inneholder nesten 3-5g karbo/dl alt etter type. den feteste inneholder minst karbo.
Oppskrifter er jeg dårlig på da jeg ikke får lov til å rote på kjøkkenet:o Men fløte og proteinpulver er snadder. :p Hvis du har ett godt pulver da. Hvitost sammen med kål og paprika er godt. |
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 14:19. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no