Lavkarbo.no :: Karbojunkie

Lavkarbo.no :: Karbojunkie (http://forum.lavkarbo.no/index.php)
-   Lavkarbo generelt (http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=30287)

Chunky 14-01-10 07:20

Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Slettet

Areola 14-01-10 09:30

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Åj. Interessant!

Kula 14-01-10 10:16

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Takk for nok et interessant og opplysende innlegg!


-

Photobscura 14-01-10 10:48

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Veldig interessant, men, og jeg er overhodet ikke uraus med saltet, altså! For å utfordre tanken litt, både jeg og flere andre opplever at kroppen holder på noe vann ved et stort saltinntak, da særlig med varer som spekemat, baconcrisp etc. Og når du sier at høyt vanninnhold i kroppen kan føre til økt blodtrykk, vil ikke dette påvirke blodtrykket?
Igjen spiser de fleste ikke baconcrisp og fenalår hver dag, og vannet slipper, i alle fall i mitt tilfelle, forholdsvis fort. Men det er en pekefingerregel at om jeg skulle ha trykt i meg mye salholdig mat, så går jeg alltid litt opp i vekt, samt at dobesøkene blir noe redusert over kanskje et døgn (for så å ta helt av når det først slipper ;)).
Men jeg har aldri vært redd for salt, for å ha det sagt, mer redd for tilsetningsstoffene det er i enkelte bordsalter for å si det sånn. Selv om jeg sikkert bruker mindre salt enn før, rett og slett fordi smakssansen min er litt bedre med dette kostholdet.
Når man er dehydrert er jo også saltbehovet større, det er jo også en tanke.

Men at raske karbohydrater får kroppen til å samle vann, det hersker det vel ingen tvil om! Huttetu!

streber 14-01-10 15:40

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Spennende lesning:rolleyes:

Photobscura 14-01-10 15:48

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Ok! Ja, jeg har aldri vært redd for salt, sånn sett, og det er jo også marginalt hvor lenge salt gjør at vann bindes kontra et stadig karbohydratrikt kosthold. Faktisk kan jeg også se nytteverdien; om man f.eks er fyllesyk er det ingenting som hjelper så godt som salt mat og masse vann for å få balansen på stell og raskere rekonvalens ;).

Jabba 14-01-10 16:14

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Flott lesning for meg som elsker salte matvarer og bruker mye salt i det daglige kostholdet!

Carisma 14-01-10 23:01

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Photobscura (Innlegg 816020)
det er jo også marginalt hvor lenge salt gjør at vann bindes kontra et stadig karbohydratrikt kosthold.

Hah, marginalt... Hos meg kan det ta uker.... :o

Men Chunky, hva gjor da høyt insulinnivå med nyrene over tid? For jeg vil anta de jobber hardere enn normalt hvis man lagrer mye vann? Eller damp som akupunktøren min kaller det. Jeg syns det høres utrolig mye festligere ut å ha damp på innsida... :D

Photobscura 14-01-10 23:14

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Carisma (Innlegg 816241)
Hah, marginalt... Hos meg kan det ta uker.... :o

Oi, såpass! Hos meg tar det tre fire dager dersom jeg f.eks har spist en sånn pose med baconcrisp.

Carisma 14-01-10 23:18

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Photobscura (Innlegg 816246)
Oi, såpass! Hos meg tar det tre fire dager dersom jeg f.eks har spist en sånn pose med baconcrisp.

Minimum en uke av en liten pose baconcrisp. Og lightbrus (salt OG søtstoff) kan gå to til 3... :rolleyes:

Carisma 15-01-10 18:17

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Chunky (Innlegg 816469)
Men du har vel i likhet med Photo noen stoffskifteutfordringer?

Ja så absolutt, og jeg er skikkelig insulinresistent.

Men, burde da leger heller gi vanndrivende til pasientene framfor betablokkere? (Satt jeg og tenkte på på jobb da jeg egentlig skulle lese om SDH-nett... :rolleyes:)

Kanutten 15-01-10 19:18

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Chunky (Innlegg 815766)
Har merket meg at saltmyten lever i beste velgående på forumet. Tenkte jeg skulle oppsummere hva Gary Taubes har funnet ut når han har gått gjennom det som finnes av forskning på området.

Høyt blodtrykk er en av de aller største risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Det er også en klar sammenheng mellom høyt blodtrykk, fedme og diabetes. En vanlig misforståelse er at høyt inntak av salt over tid fører til kronisk høyt blodtrykk. Overvektige mennesker har også gjerne høyt blodtrykk, og derfor er det vanlig å anbefale slanking for å motvirke problemene, og da gjerne ved hjelp av et lavkalorikosthold, med høy andel "sunne" karbohydrater. Men selv lavkarbobøker anbefaler å kutte ned på saltet, eller å ta en eller annen pille for å motvirke effekten.

Dette er en skikkelig kortslutning. Og da mener jeg skikkelig. Det samme rådet gis til diabetikere, som også gjerne plages av både høyt blodtrykk og overvekt.

Når vi spiser salt (natriumklorid), balanserer kroppen natriumnivået i blodet ved å holde tilbake vann (øke væskemengden). Nyrene svarer etter kort tid med å skille ut overskuddsalt gjennom urinen, og på den måten kvitte seg med både saltet og vannet samtidig. Den rådende hypotesen er at ved et kosthold med gjennomgående høyt saltinnhold, vil dette over tid kunne føre til kronisk høyt blodtrykk. Problemet er bare at hypotesen ikke holder. Det stemmer ikke med observasjoner av mennesker gjennom flere tiår.

Selv med en halvvering av saltforbruket, vil blodtrykket kun bli redusert med minimale verdier (typisk et par prosent), og det er langt fra nok til å bringe noen ut av fareseonen. Det forteller også at det må være noe annet som står for mesteparten av væskeoppbyggingen.

Kjernen i problemet er jo der fortsatt - det er et forhøyet nivå av vann i kroppen som gir høyt blodtrykk. Så hvor kommer vannet fra, hvis det ikke er fra det store stygge saltet vi angivelig spiser så alt for mye av?

Som de fleste lavkarbomennesker har erfart, fører overdrevent inntak av karbohydrater til at kroppen holder tilbake vann. Det er ikke uvanlig å gå opp 4-5 kilo på et par dager etter en utskeielse. Hva skjer da? Jo, blodtrykket øker. Det har for øvrig vært godt kjent helt siden 1800-tallet. Det er bare nok et eksempel på vitenskap som er feid under teppet. Allerede i 1919 skrev direktøren ved Carnegie-instituttet i Washington at "dietter bestående hovedsaklig av karbohydrater får kroppen til å holde tilbake vann, mens dietter bestående hovedsaklig av fett, får kroppen til å frigi vann". Først på 60-tallet kom den fysiologiske forklaringen: karbohydrater får nyrene til å holde tilbake saltet fremfor å skille det ut, og kroppen holder derfor også tilbake tilsvarende vann for, som nevnt, å balansere natriuminnholdet i blodet.

Tilsvarende skjer når vi kutter ut karbohydratene; nyrene frigir salt, og kroppen reduserer væskemengden. Det er mye av årsaken til den raske vektnedgangen mange opplever i starten av en lavkarbodiett. På 70-tallet klarte forskere å bevise at det i realiteten var insulinet som fikk nyrene til å lagre natrium, heller enn å skille det ut. Og først på 1990-tallet skrev endelig forskere at det var "kronisk forhøyede nivåer av insulin som fører til høyt blodtrykk hos diabetikere". Men hvem brydde seg vel om det?

Så dermed har denne informasjonen fortsatt til gode å endre på holdningen om at det er salt og overvekt som gir høyt blodtrykk og HKS, ikke karbohydrater og insulin. Og overvekt behandler vi med høykarbo og lavfett, ikke sant? Og når det ikke hjelper på blodtrykket, så finnes det en legemiddelindustri som står klar med kollektbøssa og henter store inntekter på blodtrykksenkende medisiner.

Puh! For en verden vi lever i.

Det at lavkarbo fjerner vannet i kroppen min er en av gunnene til jeg går på lavkarbo. Jeg merker det TVERT hvis jeg spiser karbo, da får jeg ødemer i kroppen. MEN når jeg går på tanitavekta mi så sier den at vannbestanden min er like stor uansett lavkarbo eller høykarbo. Det har jeg fått forklart med at når jeg spiser karbo så fører det til at hjertet på en måte jobber hardere. Og når hjertet jobbere hardere så er kroppen skapt slik at den på en finurlig måte legger vann rundt alle vitale og perifere deler. Derfor får jeg ødemer i overkroppen og i beina; kjenner sprenget i brystet og oppover halsregionen og dunkinga nederst rundt anklene. Resultatet blir at hjertet jobber enda hardere...

FØR når jeg hadde det på denne måten måtte jeg ta diuretica. Nå er det nok at jeg drikker mye samt spiser lavkarbo. DA blir kroppen bedre proposjonert vannmessig sett.

Kanutten 15-01-10 19:28

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Chunky (Innlegg 816620)
Hvem er det som har sagt dette? De som selger Tanita? For det er mest sannsynlig ikke riktig. En av verdens fremste forskere på lipidmetabolisme/hjertesykdommer (husker ikke navnet i farten, men jeg kan finne det ut) har bevist at hjertet jobber 25% MER effektivt på ketoner enn glukose. Mitt motto: vær skeptisk :)

Du sier jo det samme som meg jo, les en gang til!

Jeg sa at når jeg spiser karber så sliter hjertet! :ja:

Kanutten 15-01-10 19:30

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Det har jeg fått forklart med at når jeg spiser lavkarbo så fører det til at hjertet på en måte jobber hardere. Og når hjertet jobbere hardere så er kroppen skapt slik at den på en finurlig måte legger vann rundt alle vitale og perifere deler. Derfor får jeg ødemer i overkroppen og i beina; kjenner sprenget i brystet og oppover halsregionen og dunkinga nederst rundt anklene. Resultatet blir at hjertet jobber enda hardere...
Skulle seff stå bare karbo... :rolleyes:

Carisma 15-01-10 19:36

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Chunky (Innlegg 816603)
Jo - og det skjer. Vanndrivende er en av de vanligste behandlingene for høyt blodtrykk.

I tillegg til andre tabletter, tror ikke de gis alene. Ofte er man godt medisinert på andre ting først.

Kitt 16-01-10 00:32

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Carisma (Innlegg 816624)
I tillegg til andre tabletter, tror ikke de gis alene. Ofte er man godt medisinert på andre ting først.

Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Chunky (Innlegg 816630)
Selvfølgelig. Vanndrivende er for billig alene. Gir knapt et pling på bunnlinja :D

Jeg får vanndrivende helt alene, jeg!

Etter 2 år på Sarotex (antidep) i små doser for søvnkvalitet, endte jeg opp med en kropp som ikke klarte å skille ut vannet helt som den skulle!
Hver uke tar jeg en liten hvit pille og går ned 1-2 kg!

Jeg har IKKE høyt blodtrykk, ikke stoffskifteproblemer eller PCOS, "bare" en svært lettbehandlet Dia2!
Ja, går jo på metformin, da, men begynte med diuretika lenge før det!

Carisma 16-01-10 01:04

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Kitt (Innlegg 816775)
Jeg har IKKE høyt blodtrykk

Jeg tenkte først og fremst på blodtrykkspasienter

Kanutten 21-01-10 19:06

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Carisma (Innlegg 816624)
I tillegg til andre tabletter, tror ikke de gis alene. Ofte er man godt medisinert på andre ting først.

Jeg har også diuretica som jeg kan bruke hvis jeg spiser høykarb og ødemene går amok. Også jeg bruker ingen andre medisiner.. Ooog blodtrykket er normalt passelig høyt hos meg...dvs 140/90 er normalen min, har hatt det i alle år bortsett frada jeg studerte; da var trykket 90/65.. :o Har også alltid hatt høy blodprosent 16.9; likevel får jeg ødemer... (Høy blodprosent kan nemlig tilsi at man har LITE vann i kroppen)

Kitt 21-01-10 22:33

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Kanutten (Innlegg 819547)
Har også alltid hatt høy blodprosent 16.9; likevel får jeg ødemer... (Høy blodprosent kan nemlig tilsi at man har LITE vann i kroppen)

Er du testet for hemokromatose???
En arvelig sykdom som gjør at man får veldig mye jern i blodet!
Ikke farlig for kvinner før etter overgangsalder, men ikke bra for menn!
Går ut over ledd og indre organer da jern vil avleires der!

Kanutten 21-01-10 22:35

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Kitt (Innlegg 819727)
Er du testet for hemokromatose???
En arvelig sykdom som gjør at man får veldig mye jern i blodet!
Ikke farlig for kvinner før etter overgangsalder, men ikke bra for menn!
Går ut over ledd og indre organer da jern vil avleires der!

Ke???

Kitt 21-01-10 22:43

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Kitt (Innlegg 819727)
Er du testet for hemokromatose???
En arvelig sykdom som gjør at man får veldig mye jern i blodet!
Ikke farlig for kvinner før etter overgangsalder, men ikke bra for menn!
Går ut over ledd og indre organer da jern vil avleires der!

Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Kanutten (Innlegg 819729)
Ke???

Hva var det du ikke skjønte???
Hemokromatose er en sykdom som gir høy blodprosent. Kvinner som menstruerer, vil ikke få særlig skader av dette før de kommer i overgangsalderen.
Behandling er hyppig blodtapping!
En dag lå det et brev i postkassen vår fra et sykehus på Sørlandet. To av min manns tanter hadde fått denne diagnosen noen få år etter klimateriet.
Siden det er en sykdom som går igjen i familier, fikk min mann beskjed om å få tatt gentesten som kunne fortelle om han hadde dette. Heldigvis hadde han det ikke!

Kanutten 01-05-10 23:10

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Chunky (Innlegg 815766)
Har merket meg at saltmyten lever i beste velgående på forumet. Tenkte jeg skulle oppsummere hva Gary Taubes har funnet ut når han har gått gjennom det som finnes av forskning på området.

Høyt blodtrykk er en av de aller største risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Det er også en klar sammenheng mellom høyt blodtrykk, fedme og diabetes. En vanlig misforståelse er at høyt inntak av salt over tid fører til kronisk høyt blodtrykk. Overvektige mennesker har også gjerne høyt blodtrykk, og derfor er det vanlig å anbefale slanking for å motvirke problemene, og da gjerne ved hjelp av et lavkalorikosthold, med høy andel "sunne" karbohydrater. Men selv lavkarbobøker anbefaler å kutte ned på saltet, eller å ta en eller annen pille for å motvirke effekten.

Dette er en skikkelig kortslutning. Og da mener jeg skikkelig. Det samme rådet gis til diabetikere, som også gjerne plages av både høyt blodtrykk og overvekt.

Når vi spiser salt (natriumklorid), balanserer kroppen natriumnivået i blodet ved å holde tilbake vann (øke væskemengden). Nyrene svarer etter kort tid med å skille ut overskuddsalt gjennom urinen, og på den måten kvitte seg med både saltet og vannet samtidig. Den rådende hypotesen er at ved et kosthold med gjennomgående høyt saltinnhold, vil dette over tid kunne føre til kronisk høyt blodtrykk. Problemet er bare at hypotesen ikke holder. Det stemmer ikke med observasjoner av mennesker gjennom flere tiår.

Selv med en halvvering av saltforbruket, vil blodtrykket kun bli redusert med minimale verdier (typisk et par prosent), og det er langt fra nok til å bringe noen ut av fareseonen. Det forteller også at det må være noe annet som står for mesteparten av væskeoppbyggingen.

Kjernen i problemet er jo der fortsatt - det er et forhøyet nivå av vann i kroppen som gir høyt blodtrykk. Så hvor kommer vannet fra, hvis det ikke er fra det store stygge saltet vi angivelig spiser så alt for mye av?

Som de fleste lavkarbomennesker har erfart, fører overdrevent inntak av karbohydrater til at kroppen holder tilbake vann. Det er ikke uvanlig å gå opp 4-5 kilo på et par dager etter en utskeielse. Hva skjer da? Jo, blodtrykket øker. Det har for øvrig vært godt kjent helt siden 1800-tallet. Det er bare nok et eksempel på vitenskap som er feid under teppet. Allerede i 1919 skrev direktøren ved Carnegie-instituttet i Washington at "dietter bestående hovedsaklig av karbohydrater får kroppen til å holde tilbake vann, mens dietter bestående hovedsaklig av fett, får kroppen til å frigi vann". Først på 60-tallet kom den fysiologiske forklaringen: karbohydrater får nyrene til å holde tilbake saltet fremfor å skille det ut, og kroppen holder derfor også tilbake tilsvarende vann for, som nevnt, å balansere natriuminnholdet i blodet.

Tilsvarende skjer når vi kutter ut karbohydratene; nyrene frigir salt, og kroppen reduserer væskemengden. Det er mye av årsaken til den raske vektnedgangen mange opplever i starten av en lavkarbodiett. På 70-tallet klarte forskere å bevise at det i realiteten var insulinet som fikk nyrene til å lagre natrium, heller enn å skille det ut. Og først på 1990-tallet skrev endelig forskere at det var "kronisk forhøyede nivåer av insulin som fører til høyt blodtrykk hos diabetikere". Men hvem brydde seg vel om det?

Så dermed har denne informasjonen fortsatt til gode å endre på holdningen om at det er salt og overvekt som gir høyt blodtrykk og HKS, ikke karbohydrater og insulin. Og overvekt behandler vi med høykarbo og lavfett, ikke sant? Og når det ikke hjelper på blodtrykket, så finnes det en legemiddelindustri som står klar med kollektbøssa og henter store inntekter på blodtrykksenkende medisiner.

Puh! For en verden vi lever i.

Jeg har spist lavkarbo i mange år. Til å begynne med klarte lavkarbomaten holde vannet unna kroppen, men det siste året har vannet i kroppen bare økt på, til tross for lavkarbo, og med det meget høyt blodtrykk. Nå har jeg begynt på kraftige vanndrivende og merker at kroppen har kommet i gjenge igjen. Så mitt poeng er at uansett så kan ikke lavkarbo og ketose alene fjerne vannet i kroppen... uansett hvor mye vann jeg drikker. Det funka bare ikke.

Pearl 02-05-10 06:05

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Jeg har også en høy blodprosent, 15,8, og lurte på det med hemokromatose. Men legen sa at da ville bodprosenten vært betydelig mye høyere.

ada-emilie 19-05-10 00:08

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Jeg har ofte lurt på det med salt og høyt blodtrykk siden jeg spiser store mengder salt hver dag og har lavt blodtrykk og har alltid hatt det. Jeg får ikke vannansamling ved ekstra stort saltinntak heller. da jeg begynte med lavkarbo mista jeg 2 kg vann og det har ikke kommet tilbake. Før fikk jeg to kg vann i kroppen før mensen, men det er det mindre eller ikke noe av nå på lavkarbo. Naturfaglæreren min sa at : nei, salt ble ikke utskilt med urinen så derfor var det farlig å spise mye. man måtte svette det ut av huden,mente han. For en dust. Det stemmer jo ikke. Så farlig kan jo ikke salt være når overskuddet drives ut. Når jeg begynte med LO-salt(som seltin) etter anbefaling fra Torkil (dog ikke til meg personlig) siden den er mer kalium i enn vanlig salt pøser jeg bare på dobbelt så mye, fordi det er natrium som gir den gode smaken. Kan like godt kjøpe vanlig. Billigere er det også. Men om man trenger kaliumtilskudd er det jo glimrende:)

Kanutten 28-11-10 21:33

Sv: Hvorfor kroppen skiller ut vann på lavkarbodietter, myten om salt og HKS
 
Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Chunky (Innlegg 815766)
Har merket meg at saltmyten lever i beste velgående på forumet. Tenkte jeg skulle oppsummere hva Gary Taubes har funnet ut når han har gått gjennom det som finnes av forskning på området.

Høyt blodtrykk er en av de aller største risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Det er også en klar sammenheng mellom høyt blodtrykk, fedme og diabetes. En vanlig misforståelse er at høyt inntak av salt over tid fører til kronisk høyt blodtrykk. Overvektige mennesker har også gjerne høyt blodtrykk, og derfor er det vanlig å anbefale slanking for å motvirke problemene, og da gjerne ved hjelp av et lavkalorikosthold, med høy andel "sunne" karbohydrater. Men selv lavkarbobøker anbefaler å kutte ned på saltet, eller å ta en eller annen pille for å motvirke effekten.

Dette er en skikkelig kortslutning. Og da mener jeg skikkelig. Det samme rådet gis til diabetikere, som også gjerne plages av både høyt blodtrykk og overvekt.

Når vi spiser salt (natriumklorid), balanserer kroppen natriumnivået i blodet ved å holde tilbake vann (øke væskemengden). Nyrene svarer etter kort tid med å skille ut overskuddsalt gjennom urinen, og på den måten kvitte seg med både saltet og vannet samtidig. Den rådende hypotesen er at ved et kosthold med gjennomgående høyt saltinnhold, vil dette over tid kunne føre til kronisk høyt blodtrykk. Problemet er bare at hypotesen ikke holder. Det stemmer ikke med observasjoner av mennesker gjennom flere tiår.

Selv med en halvvering av saltforbruket, vil blodtrykket kun bli redusert med minimale verdier (typisk et par prosent), og det er langt fra nok til å bringe noen ut av fareseonen. Det forteller også at det må være noe annet som står for mesteparten av væskeoppbyggingen.

Kjernen i problemet er jo der fortsatt - det er et forhøyet nivå av vann i kroppen som gir høyt blodtrykk. Så hvor kommer vannet fra, hvis det ikke er fra det store stygge saltet vi angivelig spiser så alt for mye av?

Som de fleste lavkarbomennesker har erfart, fører overdrevent inntak av karbohydrater til at kroppen holder tilbake vann. Det er ikke uvanlig å gå opp 4-5 kilo på et par dager etter en utskeielse. Hva skjer da? Jo, blodtrykket øker. Det har for øvrig vært godt kjent helt siden 1800-tallet. Det er bare nok et eksempel på vitenskap som er feid under teppet. Allerede i 1919 skrev direktøren ved Carnegie-instituttet i Washington at "dietter bestående hovedsaklig av karbohydrater får kroppen til å holde tilbake vann, mens dietter bestående hovedsaklig av fett, får kroppen til å frigi vann". Først på 60-tallet kom den fysiologiske forklaringen: karbohydrater får nyrene til å holde tilbake saltet fremfor å skille det ut, og kroppen holder derfor også tilbake tilsvarende vann for, som nevnt, å balansere natriuminnholdet i blodet.

Tilsvarende skjer når vi kutter ut karbohydratene; nyrene frigir salt, og kroppen reduserer væskemengden. Det er mye av årsaken til den raske vektnedgangen mange opplever i starten av en lavkarbodiett. På 70-tallet klarte forskere å bevise at det i realiteten var insulinet som fikk nyrene til å lagre natrium, heller enn å skille det ut. Og først på 1990-tallet skrev endelig forskere at det var "kronisk forhøyede nivåer av insulin som fører til høyt blodtrykk hos diabetikere". Men hvem brydde seg vel om det?

Så dermed har denne informasjonen fortsatt til gode å endre på holdningen om at det er salt og overvekt som gir høyt blodtrykk og HKS, ikke karbohydrater og insulin. Og overvekt behandler vi med høykarbo og lavfett, ikke sant? Og når det ikke hjelper på blodtrykket, så finnes det en legemiddelindustri som står klar med kollektbøssa og henter store inntekter på blodtrykksenkende medisiner.

Puh! For en verden vi lever i.

Dette forutsetter at antidiuretisk hormon er ok. Mange som er tykke HAR hormonproblemer og adhormonet ER jo et hormon og da vil for mye salt føre til at nyrene og adh ikke klarer gjøre den jobben de er ment å skal gjøre. Vi får vannansamling i kroppen og blodtrykket stiger. Å få sjekket adhormonet er en dyr affære, så det skal litt til før at legene tar den blodprøven.


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 17:22.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no