![]() |
Veiledning til en nybegynner
Hei!
Jeg har forstått litt av dette opplegget, men sitter med mange spørsmål. Usikker på hvor jeg skulle stille dem, men poster tråden her, da alt egentlig har med den første fasen å gjøre (er det feil så regner jeg med at den blir flyttet):) Kan man spise alle pålegg man vil(f.eks leverpostei) eller er det nei-mat her(bortsett fra sjokoladepålegg og slike ting)? Hvor mye mat er normalt å spise pr dag? Jeg føler at de fleste her inne spiser ganske mye, men jeg er veldig usikker på hva jeg kan spise. Jeg har prøvd å planlegge litt hva jeg kan spise og foreløpig har jeg en plan som ser sånn ca slik ut: Frokost : Oopsie-"brød" med pålegg e/ ostekjeks med pålegg e/egg & bacon e/omelett Lunsj: Egentlig det samme som frokost e/"pannekake" med fyll(vet ikke helt hvilken pannekake..) Middag: Kyllingrett e/ svinerett e/ noe annet (som jeg ikke aner hva akkurat nå) Kvelds: Det samme som frokost/lunsj? Er det lov med smoothies i 1 fase? Juice o.l fruktdrikker, hvordan er reglene for dette her? Jeg er egentlig veldig glad i frukt, som eple, druer, melon o.l, kan jeg spise det? Har lest ut boka jeg fikk tak i på biblioteket (Atkins nye slankerevolusjon), men sitter fortsatt med en del spørsmål. |
Sv: Veiledning til en nybegynner
http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=7
Her finner du det du har lov til å spise http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=7.... Pålegg som er utblandet på noe vis er i all hovedsak fy, First Price har en leverpostei som er kurant. Smoothies og frukt er helt fy! Alt av frukt, inkl juice er fy, men etterhvert kan du spise litt bær :) Skal du følge induksjonen strikt er vel også oopsier litt fy.... |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Ehm, er frukt(inkl.juice) lov etterhvert? Det er liksom..såå godt. :p Pålegg som er utblandet...det vil si? (sorry for at jeg maser så mye..men jeg lurer:p) |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Du behøver egentlig ikke bruke så mye tid på å lære deg "reglene". Denne lille folderen forteller deg det meste:
http://www.lchfnorge.no/lavkarbo3minutter.pdf Denne folderen forklarer jo ikke så mye om hvorfor, så hvis du ønsker å lære mer om hvorfor lavkarbokosthold er bra for deg kan jeg anbefale følgende bøker: Bedre uten brød, Christian B. Allan og Wolfgang Lutz, ISBN 9788292605172 Sukker: en snikende fare, Dag Viljen Poleszynski m.fl., ISBN 9788205332591 Doktor Dahlqvists guide til LCHF, Annika Dahlqvist, ISBN 9788292605585 I tillegg vil jeg anbefale å lese alle innleggene til Pål på dette forumet, de er svært lærerike. Chunky har også en mengde interessante og lærerike innlegg som kan belyse hvorfor lavkarbokosthold fungerer så bra. - |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Er det noen som har lyst å komme med konkrete forslag (og ikke bare sende meg videre til den tråden med mange oppskrifter, fordi jeg er like fortapt etter å ha vært der inne) til frokost, lunsj, middag og kvelds?:)
Jeg sliter med dette her. Å finne hva jeg kan spise under første fase:p Til frokost vet jeg at jeg kan spise egg og bacon...men en blir jo lei av det, hvis en skal spise det til frokost HVER dag i minst to uker. |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
|
Sv: Veiledning til en nybegynner
Nå fikk du jo faktisk en liste over tillatte matvarer på induksjonen på link.
Om det er den norske versjonen av atkins-boka du har lest, så har jeg dårlige nyheter til deg. Den er mer eller mindre ubrukelig. Jeg vet ikke hvorfor, men det er en oversettelse fra tidlig nittitall, og ikke bare det, den mangler veldig mye viktig informasjon! Den boka du bør lese er den engelske utgaven fra 2002. For å ta det enkleste først: Du spiser for mye ost! På induksjonen (de første to ukene) kan du bare spise ca 110 gram ost, og to ss fløte ELLER rømme/creme fraiche. Du kan ellers spise alt av grønnsaker som vokser over jorden, og daglig skal inntaket ditt av karbohydrater ligge på tjue gram karbohydrater. Hvor mye du spiser reguleres av når du er sulten, og når du er behagelig mett. Følg signalene dine ;). Du kan sikkert spise litt frukt en gang, men så lenge du ønsker å gå ned i vekt, må det unngåes. Juice vil vel aldri være sunt, det er stort sett bare sukker. Når det gjelder utspedde produkter, så er det veldig greit å se på pakninger hva f.eks diverse påleggstyper inneholder. Å gå for de typene som er lavestt mulig i kh-mengde i starten er lurt, og det aller lureste er å holde seg til helt rene matvarer. Men mye pålegg er utspedd med forskjellige typer stivelser, som fra potet, mais, tapioka etc. Mange her sier de prøver å holde seg til produkter som har mindre enn 5 gram pr 100. F.eks har en del ovnsbakte leverposteier (som first price sin) mindre enn et gram, det burde gå greit. Du må nesten legge inn en innsats selv også ;), det finnes utrolig mange gode oppskrifter her inne, så lenge du har kontroll over at de er lovlige i forhold til hvilken fase du er i. Men f.eks omeletter og eggerøre, egg og bacon til frokost. Bakte grønnsaker og stekt kjøtt/nakkekoteletter, smørsauser etc. Det er mye å velge mellom. Nannas knekkebrød er ikke lovlige på induksjonen, da man ikke skal spise frø/nøtter på induksjonen. |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Det eneste som gjenstår da er å finne ut hva du har lyst til å spise, og å lage maten. Det kan ikke jeg hjelpe deg med. - |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Takk for svar!
Jeg har en norsk versjon av boka ja. Og synes ikke den var så imponerendes, veldig lite oppskrifter til f.eks fase 1. En del sære retter var det også. Jeg er veldig glad i alt som har med kylling å gjøre! Kyllingfilet og kyllingkjøttdeig er flittig brukt hos oss. Dette kan man vel bruke i induksjonsfasen(selv om det ikke er ekstremt fett i dette her)? Det er ikke "dumt" hvis jeg spiser en del retter basert på det(kyllingkjøtt)? Er det "lov" å spise salat til lunsj(vanligvis ville jeg jo hatt isbergsalat, mais, paprika, agurk, ananas i salaten, men mais og ananas er vel ikke lov?)? Har sett på lenabeatrice.net at hun brukte pølse i salat(tror ikke hun hadde grønn salat i selve salaten ..), hvilke pølser vil dere anbefale (kyllingpølser:p?)? Beklager hvis jeg maser mye. Må ha det inn med teskje dette her:eek:Slik at jeg ikke gjør alt galt alt ved begynnelsen. Hvis jeg IKKE spiser sånn der oopsiting, kan jeg spise ostekjeks til kveldsmat (de der som du har i mikrobølgeovnen og så blir det kjeks)? Med pålegg? |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Så lenge du holder deg til lovlig mengde ost, kan du så klart spise osteknekkiser. Om du skal spise pølse så må du sjekke at det er mest mulig rent kjøtt (Nå er Dreamy ikke på induksjonsfasen lenger, så hun kan tillate seg litt mer matvarer, husk, dette er bare to uker før du begynner å øke med vedvarendestigen).
Du kan gjerne spise kylling! Men som du selv sier, så er det jo magert, så det er veldig greit å kompensere med fett på andre måter, skinnet på kyllingen er det feteste, f.eks. En av mine evige favoritter er baconsnurret kyllingfilet. Du setter ovnen på drøyt to hundre grader, snurrer baconskiver rundt kyllingfileter og steker i ca tjuefem minutter i ildfast form, og så kan du lage grønnsaker til. Om du leser tillattlisten så ser du hvilke salatgrønnsaker du kan spise, og så kan du komponere ut fra det. Og helt riktig, mais og ananas er ikke tillatt. Hell en god kaldpresset olivenolje over salaten for å få deg nok fett! :) |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Det med kyllingen og bacon er godt. Har spist nesten det samme, bare vi har brukt kremost inni kyllingen, men det kan jeg vel fint droppe, i og med at osteinntaket skal begrenses. Men, dette spørsmålet er sikkert dumt, men jeg er litt usikker på om jeg har misforstått eller ei. Grønnsaker er på max 7,5 dl (mindre hvis en skal ha salat?), skal jeg regne ut karboinnholdet på dette her, slik at det kommer inn under de max 20 karbogreiene? Grønnsaker skal man uansett veie og slikt før de kokes, korrekt? Puh! Masse mas fra min side. Dere får smøre tålmodigheten:cool: |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Bare blås i de dl-målene. Vei grønnsakene på en kjøkkenvekt, og regn ut innholdet.
De skal veies før koking, ja. Et tips: Vanlig isbergssalat består stort sett bare av vann, og har lite næring i seg. Gå heller for lollo/hjerte/rapid/ruccola. Mye mer smak også ;) |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Måltidene for meg på induksjonen var feks stekt nakkekotelett eller knekke 2 egg i en teflonbelagt kjele sammen med 30-50 gr meierismør samt feks tørket gressløk og røre til egget begynte å stivne, eller en omelett med masse bacon, litt purre/brokkoli som jeg spiste med noen paparikaskiver til(den grønne har minst karber). Lager du omelett i muffinsformer er det enkelt å ta med seg. Eller jeg blandet kjøttdeig med godt krydder og ett par egg og stekte som karbonader og spiste med smørsurret spinat til. Salat med masse grønt, litt minimais, tomat, agurk osv, skinke/kjøtt/fugl/fiskebiter med en god olje på. Hardkokte egg med majones gikk det også en del av. Spiste overhode ikke brøderstatninger de første ukene.
Litt av greia er å slutte å skille på måltidene, men spise det som faktisk er lov på induksjonen, bruke fantasien og sette sammen de lovlige varene til ett måltid - uansett tid på døgnet. |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Er mat på data et ok program å bruke til dette kostholdet? Det har jeg iallefall litt kjennskap til fra før av... Hvordan får en i seg nok fett egentlig? Er litt vanskelig det, å gå fra et kosthold hvor en konstant prøver å unngå alle de tingene som en nå skal prøve å få i seg.:p Har fått med meg at en skal bruke fløte(kremfløte?) og rømme istedenfor de magre variantene (som har i seg mer karbohydrater enn de feite...?). Og ting skal stekes i fett(jeg leste i boka at kokosfett var lurt eller bare smør..?). Sånn der eggepannekaker, kan jeg lage det i denne fasen? De har jeg testa..og jeg likte dem :) Så det hadde vært greit hvis man hadde lov til å spise dette her..og jeg tror at man har lov, hvis jeg har forstått det korrekt? |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Gode forslag du kom med, maten altså. Spinat har jeg aldri smakt før:p Haha.. dette kan bli spennendes, gå fra superkresen til å tørre å smake rare matting..:eek: |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Vi er noen vanedyr og litt av utfordringa er å bryte gamle mønster :) Det er forøvrig korrekt at man skal bruke de feteste variantene, kremfløte, seterrømme osv, men på induksjonen skal du begrense inntaket av meieriprodukter og så innføre dem gradvis. |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
|
Sv: Veiledning til en nybegynner
Jeg pleier vanligvis ikke å bidra med så mye oppskrifter og mattips her inne. Men siden du har vanskelig for å se for deg en dag med lavkarbo, kan jeg bruke gårsdagen som eksempel på en dag med ferske råvarer og gode smaker, når den fortsatt er friskt i minne:
Frokost: Kjapt og gæli: stekt miks av 4 skiver bacon/løk/sopp/paprika. Eggerøre av 2 egg med smøreost og fløte. Lunsj: 3-4 skiver kokt skinke med Norwegia, smør og salat (ikke brød) Middag (vi er fire i familien): Blåskjell 1/2 chilli uten frø (finhakket) 1/2 ts revet ingefær Et par fedd fersk hvitløk 2 sjalottløk (finhakket) Freses raskt i varm smaksnøytral olje Legg i et nett blåskjell (ca 1/2 kilo) Deretter 1 boks kokosmelk 1,5 dl fløte Når skjellene har åpnet seg strør du over en neve finhakket fersk koriander, deler en lime i båter, presser litt av kraften oppi og legger resten av båtene i suppen. Smak til med litt salt og pepper. Nydelig. Panne/ovnsstekt torskefilet med sprøtt skinn ca 800 gr fersk torskefilet til 4 personer Egg + smør til eggesmør Kålrot, fløte, muskat, salt og pepper til kålrabistappe Sett ovnen på 200 grader Skrap av skjell og urenheter fra skinnet med en skarp kniv Strø over grovsalt på kjøttsiden, la ligge ca 1/2 time Skyll av saltet og tørk filetene godt Stekes i stekepanne med nøytral olje kun på skinnsiden til skinnet blir sprøtt. Husk å riste litt på panna så skinnet ikke setter seg fast. Legg et bakepapir på en stekeplate, hell over god olivenolje og strø salt og pepper i oljen. Del filetene i passe serveringsstykker og stek i ovnen i ca 4 minutter med kjøttsiden ned i oljen (til de er ferdige) Eggesmør og kålrabistappe lages på vanlig måte. Hvis du erstatter kålrabistappen med wok-grønnsaker, blomkål/brokkolimos eller tilsvarende, blir det bare par gram kh på hele middagen. Med kålrabistappe ca 10-15 gram per pers. Hele dagen: ca 20 gram kh, 2100 kalorier Og det beste: det tok ikke lenger tid og kostet mindre enn enn å varme f.eks findus fiskegrateng med poteter, og brødskiver til frokost. Det ville sikkert gitt en tidobling av karbene. |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Chunky, det begynner å klarne mer og mer for hvordan jeg skal legge opp dagen når det kommer til mat :)
|
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Det er faktisk enklere enn hva det høres ut til :p Min erfaring er at når jeg først fikk karbo-abstinense ut av kroppen var det veldig enkelt og ikke minst godt for kroppen og spise ren mat :) Metthetsfølelsen ble helt annerledes og jeg følte meg så mye bedre! Et lite tips er å printe ut listene over lovlig mat og ha den lett tilgjengelig, det gjorde det enklere for meg i starten i allefall :) |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
|
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Skal ut å handle idag:p Foreløpig står iallefall spinat på lista:cool: ...Og kyllingkjøtt i div. varianter, rømme, fløte og..så vet jeg ikke hva annet (salat kanskje..). Av pålegg så skal man ha rene typer. Hva er rent? Er bogskinke rent pålegg, mens kokt skinke ikke er det? Hva med kaviar? *maser maser maser* |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
Reker og majo i en paprikabåt eller i et salatbld osv osv. En tommelfingerregel er at det ikke skal være spedd med potetmel, maisstivelse eller lignende og at det heller ikke er tilsatt sukkerstoffer. Har det i tillegg mindre enn 5 karber pr 100 er det ok ;) Om du feks kjører baconcrisp i blenderen slik at det blir som mel, rører inn ett par egg og dagens ostekvote og brer dette utover bakeplate (jeg fukter hendene og klapper det ut) har du "noe" å ha under pålegget om det skulle bli helt krise ;) |
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
|
Sv: Veiledning til en nybegynner
Sitat:
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 23:44. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no