![]() |
Vegetarianere er ikke sunnest og lever nøvendigvis ikke lengst.
VEGETARIANERE ER IKKE SUNNEST
av Kenn Hallstensen Det kan være flere grunner til at man har valgt å være vegetarianer. Er det religiøse, moralske eller etiske grunner bak valget, skal vi ikke blande oss inn i avgjørelsen. Men er det derimot helsemessige argumenter som ligger bak, er det viktig å fortelle at de aller fleste vegetarianere ville hatt det bedre med mer kjøtt, fisk, skalldyr, fjærkre og egg i kostholdet. Gjennom evolusjonen har vi utviklet oss til å spise mest animalske matvarer, blant annet fordi disse matvarene inneholder mye energi og gode næringsstoffer. Energirik mat var hensiktsmessig hos våre forfedre, da det gav større sjanse til å overleve, samtidig som det sparte de for lange og farefulle letinger etter mindre energirike matvarer fra planteriket. Gjennom de siste 2-3 millionene år har tilgangen til mat vært mer eller mindre uforandret, og utvalget har vært kjøtt, fisk, fjærkre, litt egg, røtter, nøtter, annen planteføde og litt frukt og bær i sesongene. Tilgangen til planteføde har vært begrenset, i alle fall i store perioder, slik at evolusjonen presset fram en fordel hos de som tilpasset seg animalske matvarer. Først for ca. 10.000 år siden, da menneskene begynte å dyrke korn, ble det mulig å overleve som vegetarianer (til Norden kom ikke kornet før for ca. 5.500-6.000 år siden). 10.000 år er en for kort tid til at de fleste har klart å tilpasse seg å leve optimalt uten animalske matvarer. Mange typer vegetarianere Det er viktig å presisere at det finnes flere typer vegetarianere. En veganer er en som ikke spiser animalske matvarer i det hele tatt, og er det de fleste forbinder med en vegetarianer. En laktovegetarianer godtar melkeprodukter, mens en laktoovovegetarianer godtar både melk og egg. Det finnes også andre retninger som kan sies å være vegetarianere, men det er de nevnte tre som ofte blir regnet som vegetariske kosthold. Vegetarianere er de sunneste og lever lengst? Det er helt rett at en vegetarianer ofte er sunnere og lever lengre enn folk flest, vel å merke de som kan opprett- holde et rett vegetarkosthold, men man glemmer ofte at vegetarianere normalt er mye mer helsebevisste enn folk flest. De med et vegetarisk kosthold unngår som regel sigaretter og mye alkohol, er forsiktig med kaffe, de trener mer og lever generelt et sunnere og mindre stressende liv. Problemer med dette kostholdet er å passe på å sette sammen ulike proteinkilder, slik at en får nok protein og essensielle aminosyrer, få i seg nok og rett fordeling av de essensielle fettsyrene (omega 3- og omega 6 fettsyrer), men også passe på å få i seg nok Vi er ikke tilpasset kosthold uten animalske matvarer: Kjøtt inneholder bl.a. vitamin D, mineraler og fosfater som holder igjen kalsium i kroppen. Vitaminer og mineraler. Bruk av utvalgte kosttilskudd kan være lurt og nødvendig for vegetarianere. Noen av næringsstoffene det er mangler på i plantekosthold er vitaminene A, D3 og B12, samt omega 3 fettsyrer, taurin (aminosyre), men også andre næringsstoffer. Adventister Adventister blir ofte trukket fram som et bevis på at vegetarianere er sunnest, men det er mange ting som blir “glemt” i disse studiene. Det er riktig at adventister ikke spiser kjøtt, men de verken røyker eller drikker alkohol, kaffe og te. Det er stor sjanse for at det er dette og ikke kjøttet som bidrar til den reduserte forekomsten av kreft og hjerte- og karsykdommer, som noen studier har vist. Adventister er også generelt mer helsebeviste enn folk flest og spiser blant annet mye grønnsaker og frukt. Mormonerne er en religiøs gruppe som heller ikke røyker eller drikker alkohol og kaffe, men som spiser kjøtt. Disse har også nedsatt forekomst av kreft – også tykktarmskreft. Dag Viljen Poleszynski henviser i Mat&Helse 05/03 til en undersøkelse av adventister i California fra 1994 at de hadde mindre av noen kreftformer (bryst og lunge) enn befolkningen for øvrig, men hadde høyere forekomst av en rekke andre kreftformer (hjerne, hud, livmor, prostata, osv). Vegetarianere lever heller ikke lengst, men derimot har noen undersøkelser vist høyere dødelighet. Folkeslag som er kjent for å leve lenge er blant annet de russiske folkene i Kaukasus, og de lever mye på geitemelk og kjøtt. Tannlegen Weston A. Price, som reiste rundt i verden på 1920-30 tallet og besøkte mange ulike folkegrupper, fant ut at de med best helse alltid spiste mye animalske produkter. Kjøtt gir ikke beinskjørhet Av og til blir det hevdet at animalsk protein, spesielt rødt kjøtt, vil kunne gi beinskjørhet. Dette er ofte basert på det faktum at høyere inntak av protein vil kunne øke nivåene av kalsium i urinen. Urinprøven forteller imidlertid ingenting om at det samme proteinet øker opptaket av nettopp kalsium, og da gjør det ikke noe om kalsiumutskillelsen i urinen blir noe større. Protein har derimot i flere studier vist seg nødvendig for at opptaket av kalsium skal være godt nok, og de med minst protein i kosten har opplevd størst beintap. Selv om kjøtt kan virke forsurende på kroppen, inneholder det også vitamin D, mineraler og fosfater som holder igjen kalsium i kroppen. Sammen med det økte kalsiumopptaket fra maten vil det forhindre kalsiumtap fra skjelettet. Et godt sammensatt animalsk kosthold skal uansett inneholde en god del grønnsaker og noe frukt, og dette vil virke sterkt basisk på kroppen. Fett virker nøytralt, mens korn og sukker er spesielt syredannende for kroppen. Mange tror det er bare å spise masse kalsium for å unngå beinskjørhet, men sannheten er at uten nok protein vil nytteverdien av kalsium være for dårlig uansett tilskudd. Tap av beinsubstans skyldes også en rekke andre faktorer, inkludert mange andre vitaminer og mineraler. |
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 09:35. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no