![]() |
Korn - er det egentlig en matvare?
Sikter til denne artikkelen fra bloggen til Pål Jåbekk:
http://paljabekk.blogspot.com/2011/1...else-korn.html Synes det var tankevekkende lesning. Vi vet jo at det er forskjell på kh - noen har høy GI, noen lav GI og gir forskjellige utslag både på blodsukker og fettlagring. Men sett ut fra et helseperspektiv (ikke nødvendigvis bare vektnedgang) er det åpenbart enda mindre likegyldig hvor de karbohydratene man spiser kommer fra. Og jeg kjenner at jeg er enda mer fornøyd med å ha barn som forventer annet enn brød i matpakka :rolleyes: |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
I mitt hode har det vert mye tanker rundt insulin, karbohydrater o.l., "gamle dager" osv.. Det er en del ting jeg ikke har fått til å stemme helt til jeg har satt meg ned og studert på fytin syre, oksalater, lektiner osv..
Et lavkarbo kosthold tror jeg er veldig veldig bra men vist lavkarbo kostholdet skal gjennspeile et høykarbo kosthold i forhold til brød, knekkebrød o.l. som er laget med rent gluten, havre kli, hvetekli, havregryn som ikke er gjæret så tror jeg (min mening) at det ikke er så bra pga alt dette. I gamle dager før fersk gjæren kom så ble det bakt surdeig og surdeig bryter ned fytater og til dels lektiner. De spiste også poteter men var forholdsvis friske fremfor det "vi er" nå. Men totalt sett er jeg litt negativ til hele kornet ;) |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Og korn og "korn" er ikke det sammen. Det er langt fra emmer og einkorn til dagens hvete. Hvem vet hvordan endringen påvirker oss? Jeg er iallfall ekstremt skeptisk til at ekstra gluten i form av glutenmel tilsettes brød rutinemessig...
|
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
Ja jeg tåler i allefall ikke hvetemel,,,har som prosjekt å lære meg å sove på rygg (pga forestående brystop. og for å forbygge soverynker :o ) I den forbindelse tenkte jeg at siden litt karbohydrater hjelper meg til å sovne på magen vil sikkert mer karbohydrater hjelpe meg til å sovne selv om jeg ligger på rygg. Hive innpå 100 gram vanlig rugbrød med det vanlige innholdet av hvetemel osv. med brelett og syltetøy + et glass helmelk før sengetid så jeg skulle slukne godt......hem, teorien var bra, men så er det det med virkningen i virkeligheten da....Jeg gikk opp 4 kilo på 5 dager og ble dårlig i magen. Har ennå ikke lært meg å sove på rygg...I kveld tar jeg bare 60g lettsyltetøy med fløte samt et middels eple....:o |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Høhøh
2cl bailyes... :D I varm melk/fløte med litt kaffepulver (decaf om om man er følsom) og kanel. Så magnesiumtabletten. Kan sove stående etter det der. ;) |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
Får se...jeg SKAL greie å sovne og sove på rygg igjen...selv om jeg har vært magesover i 20 år...det er så forbaska upraktisk å sove på magen.....:( Men tilbake til det kornet,,,hjelper det med spelt? Ser at det har noe lavere glutenverdi, men vet du noe mer utover det....? De andre kornsortene ser faktisk ut til å være nogenlunde trygge hva gluten anngår...kanskje jeg skulle gjøre forsøk med forskjellige kornsorter og lage brød med dem? Liker godt havremel og havregrynsgrøt så kanskje jeg skal teste....:) |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
|
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Man får kjøpt emmer og einkorn fra Holle Mølle http://www.holli-molle.no/?CatID=1166
edit: jeg sendte dem epost for å høre hvilken genetisk variant de lager einkorn og emmer fra, men har ikke fått noe svar Jeg hadde spelt stående fordi jeg tenkte at bare litt til jevning av saus ville være ok, men jeg tok en sjefsavgjørelse på at gluten er helt ut i enda noen år, så den røyk i husholdningsavfallet gitt. Hvis jeg noen gang skal lage noe med mel skal jeg prøve meg på surdeigsbrød på einkorn, sånn som de (trolig) opprinnelig lagde for en ti tusen års tid siden :) Ellers ser jo dette brødet fint ut |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Interessant artikkel, Camomilla - fint å lese slikt på norsk også...Jeg søkte på "grains" inne på Marks Daily apple... fikk en haug med treff. Det jeg har lest der før og andre steder fremstilles ikke akkurat positivt og konkluderer gjerne med at skal man spise korn så bør man ta seg bryet med å behandle det først og det i seg selv er såpass tidkrevende at om man har tilgang på andre alternativer, hvorfor ta seg bryet med det..
http://www.marksdailyapple.com/searc...int-101%2F#921 Skulle gjerne fjernet kornet fra familiens kosthold ja... kanskje bombardere mannen litt mer, men han er så urskeptisk til alt - det hjelper med gode kildehenvisninger. Han er i teorien positiv til lavkarbo også, men er likevel ikke villig til å kutte ut det standard høykarbo "tilbehøret" og da er det også verre å påvirke ungene. :( |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
|
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
PS - for å venne deg av med å sove på magen kan du forsøke rådet om å sy fast en tennisball på brystet på pysjen...
|
Sv: sove på rygg
Ang. å sove på rygg, det går av seg selv når du er operert, det kjennes så godt når du snur deg at du kommer tilbake på rygg med engang.:)
Lykke til! Den linken til TS http://paljabekk.blogspot.com/2011/1...else-korn.html er veldig bra, anbefales! |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
Nå har jeg ikke testet om jeg reagerer på andre kornsorter enn hvete. Og i og med at brød gjerne inneholder flere sorter samtidig så må jeg enten ta en allergitest eller spise en og en kornsort i gangen hvordan jeg nå skal få til det...:confused: Sitat:
Sitat:
Sitat:
Takk for lykkeønskningen, men jeg må først spare sammen en del mer penger før jeg kan ta operasjonen -men jeg ser målet i siktet - bare noen tusener til nå så er jeg der...juhu !!! :D Sitat:
Men ideen om å lage brød av surdeig høres fin ut.....Lurer på om andre kornsorter kan brukes.... Det jeg er mest redd for er at det kan være stivelse jeg reagerer på.....Jeg tåler helt tydelig ikke poteter...måtte kutte ut kveldspoteten min fordi inntak av bare en liten potet før sengetid skapte rabalder i magen min......faktisk mer enn brødskivene jeg spiste nå tidligere i uken......:( Har gått tilbake til lettsyltetøy...DET tåler jeg i allefall... tar hele 60 gram og har i litt fløte og spiser et eple etterpå...Blir faktisk ikke så mange karbohydratene, men det er tilstrekkelig til at jeg blir rolig..... |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Jeg testet mel ved å lage pannebrød på en og en kornsort og spise dette 3 ganger daglig i tre dager for hver kornsort... :
Serveres lunkne med masse smør og godt pålegg. Et annet alternativ for å teste mel er rett og slett å lage vassgraut på ønsket melsort. Spis med kanel, smørøye og sukrin. Dette er ganske trygge måter å teste ut mel på siden oppskriftene inneholder veldig lite annet som det er vanlig å reagere på (med unntak av det egget man kan hoppe over). |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
Disse skal jeg bruke....... :) Vi fikk alltid lage pannebrød når mor stekte brød da vi var barn...gode minner...bare at vi stekte dem direkte på platen....ser oss for meg ennå der vi stod og strevde med å skrape platen etter oss. Så spiste vi brødene varme med smør og brunost...:p |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Et lite spm.. Mener dere at gluten er usunt å spise, hvis man ikke er allergisk også? Er det dumt å spise mat laget av ren gluten..? :confused:
|
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
Tror jeg vil svare med at gluten er i kornet av en grunn, men hva som er hensikten med glutenet og hvorfor så mange mennesker ikke tåler det er grunner som muligens henger sammen på samme måte som antibeitestoffer...jeg spekulerer, men ingenting av saker og ting i skapelsen er der uten en grunn...Ikke for å bli poetisk eller religiøs eller noe, men en kan jo lure......:) Sitat:
Montro om andre kornsorter er like ille når det gjelder antibeitestoffer...så at Mercola hadde noe om ADHD og overfølsomhet for korn.... |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
|
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
|
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
Men derifra til å ekstrapolere at det skal gjelde alle. - nei, det vil selv ikke jeg gjøre. Dog - fra et lavkarboperspektiv skal det nevnes at melvarer har høyere GI enn sukker... og det gjør det ikke akkurat ønskelig å spise selv om man skulle tåle det. Ren gluten er nok det jeg vil anbefale færrest folk å spise. For om du reagerer "litt" på vanlig korn/mel er sannsynligheten stor for at du vil bli skikkelig dårlig jo mer gluten du spiser - og har man holdt seg unna en stund så opparbeider kroppen større forsvar (og sterkere reaksjoner) på ting man ikke tåler. Dette er en grunn til at jeg er veldig skeptisk til bruken av glutenmel her. Jeg tror det kan ruinere framgangen på lavkarbo for mange dersom det blir en stor del av kostholdet. |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Jeg fikk også en reaksjon på lavkarbobakst med glutenmel.
Nå holder jeg meg unna gluten, og sannsynligvis tåler jeg det dårlig. Merket en god del forskjell på å gå over til lavkarbo, og en del av dette kan godt være pga mindre brød. |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Jeg bakte lavkarbobrød og putta oppi gluten som det stod i oppskriften.....Ikke rart jeg ble dårlig av det brødet... Noen som vil ha en pakke glutenmel, pent brukt ? :D
|
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
Det som gjør meg skeptisk er at alle gressplanter vindbestøves, så jeg lurer litt på hva som skjer i en einkornåker ikke så langt fra en hveteåker? Men det er meg, altså... :oEn mistenksom faen... :o:o |
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
|
Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Sitat:
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 14:43. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no