Lavkarbo.no :: Karbojunkie

Lavkarbo.no :: Karbojunkie (http://forum.lavkarbo.no/index.php)
-   Middag (http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=120)
-   -   Asparges (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=4948)

guro 05-05-05 12:05

Asparges
 
ASPARGES

Det finnes 2 typer; hvit og grønn. Den grønne vokser i sollyset overbakken og har noe kraftigere smak en den hvite, som dyrkes beskyttet mot sollyset.

Næringsinnhold: rik på kalsium, jern, fosfor, A og C vitamin.

Oppbevaring: maks 3-5 døgn, svalt (7-10°C), mørkt og tørt.

Rensing: Aspargesen skal behandles forsiktig. Skjær bort 1-2 cm nederst. Hvit asparges skrelles grundig. Støtt med pekefinger når du skreller, så stilken ikke brekker.

Koking: Hvit og grønnasparges må ikke kokes sammen. Kok i lettsaltet vann (2 ss salt per liter vann), tilsatt noen dråper sitronsaft og gjerne noen sitronskiver. Vannet skal fosskoke før aspargesen legges i. Koketid: Grønn 2-5 minutter, hvit 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen.

Asparges kan serveres helt enkelt med smeltet smør, tilsatt urter eller med Hollandaise.



Regnbuesalat (4)

· 18-20 grønne asparges

rense og kokes.

· 4 gulrøtter

· ½ sellerihode

· 400 g sukkererter

· 1 stor rødløk

grovkuttes og forvelles i ca 1 minutt.

· 2 grillede kyllinger

renses og kuttes i strimler.

Anrett, kylling, asparges og grønnsaker på tallerkenen. Pynt med

· fisk kjørvel, klippet



Karsedressing:

· 2 kurver karse

· 2 dl rømme

· 2dl majones

· salt & pepper

kuttes og blandes med stavmikser.





Roqefortgratinert asparges



· 20 hvite asparges

Skrelles nøye og kokes. Legges så i en ildfastform.

· 200 g roqefort, i skiver

legges over aspargesen. Grilles i ovnen til osten så vidt har smeltet. Følg godt med. Pynt med

· 4 tomater, uten skinn

· 1 hode frisèe salat





Aspargessuppe



Kok opp

· 2 l vann

· 4 terninger hønse- eller grønnsakbuljong.

Rens

· 1 kg asparges.

Ta vare på avskjær og skall. Kok aspargesen mør i buljongen, og legg til side. Fres avskjær og skall i

· litt smør

i en gryte. Tilsett gradvis

· 100 g sammalt spelt

Spe med buljongen. La småkoke i 20 minutter. Sil vekk avskjær og skall. Rett før servering tilsettes

· 2 dl kremfløte

og asparges kuttet i passe biter. Kan serveres med kjøttboller.





Asparges med røkelaks



· 8 hvite asparges

· 8 grønne asparges

Renses og kokes, hver for seg.

· 50 g mandelflak

ristes (i stekeovnen eller tørr stekepanne). Smelt

· 200 g smør

og tilsett

· persille, hakket

Anrett aspargesen med

· 200 g røkelaks, i skiver

· 2 hardkokte egg, hakket

Hell over smeltet smør og dryss over mandelflakene.





Asparges med spekskinke



· 12 grønne asparges

renses og kokes. Smelt

· 200 g smør

og tilsett

· 1 bunt gressløk, finhakket

· 200 g frisk spinat

· salt & pepper

Rull aspargesen in i

· 200 g spekeskinke, skivet

og anrett på tallerken. Hell smørsausen over. Pynt med

· litt revet ost.

Kristian 05-05-05 12:22

Sitat:

Opprinnelig lagt inn av guro
ASPARGES





Det finnes 2 typer; hvit og grønn. Den grønne vokser i sollyset overbakken og har noe kraftigere smak en den hvite, som dyrkes beskyttet mot sollyset..

Betyr det at den grønne er stilken og den hvite er roten:confused:

guro 05-05-05 12:24

Sitat:

Opprinnelig lagt inn av Kristian
Betyr det at den grønne er stilken og den hvite er roten:confused:

Nei, det er samme plante del, skuddet, men den hvite er dyrket uten lys, underplastikk eller noe,

Muskat 05-05-05 13:27

Helt friske og sprø er de grønne faktisk også inmari gode rå!

NAM Asparges!

Albertine 05-05-05 13:33

I tyskland elsker de den hvite varianten og spiser den til alt. Nasjonalretten om våren er masse asparges med parmaskinke rullet rundt, nypoteter og hollandaisesaus.

Tingeling 05-05-05 13:34

mmm.

Jeg kjøpte fersk grønn asparges i går .. Det må være noe av det aller beste som finnes av tilbehør!! Og SÅ MYE bedre enn disse man kan kjøpe på glass..
Prøvde også å smørdampe brokkoli som jeg har lært på denne siden - og det ble helt NYDELIG !! MYE bedre enn å koke i vann..

Takk for mange gode mattips, Guro!! *smatt smatt* ;)


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 23:15.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no