![]() |
Mer nyansert
Denne artikkelen likte jeg. Synes den får fram et langt mer nyansert bilde av lavkarbo: http://www.adressa.no/forbruker/article1704235.ece
|
Sv: Mer nyansert
Siden fittnessbloggen er kilde så er ikke det så rart. :)
|
Sv: Mer nyansert
Sitat:
For meg er det nødvendig å kutte i karbohydratnivået og holde blodsukkernivået jevnt for å få overskudd til å lage sunn mat fra bunnen, gjøre alle mine "plikter" og få tid til å være sosial, trene og slappe av. Andre klarer det med mer karbohydrater i kostholdet, og det synes jeg er flott =) |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Om du får i deg lite karbohydrater fordi du bruker sunne, ubehandlede råvarer eller du bruker sunne, ubehandlede fordi du vil ha i deg lite karbo er vel et fett. Det ér mengden som teller, uansett hvilken vei man snur årsakssammenhengen. ;) |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
|
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Lite konstruktivt å dra inn en gruppe som generelt er like vitenskapelige i sin argumentasjon som den lille gruppa mennesker jeg så utenfor Hjertnes i går. Drøye 20 personer med fakler og et stort kors med en leder som sto og skrek "Vi skal ikke bare gå i fakkeltog, husk at VI er VERDENS LYS!". :( |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
|
Sv: Mer nyansert
Sitat:
På en litt mer seriøs note.. Grunnen til at vegetarianere i følge "observational studies"* lever lengre (om det er tilfelle) er vel noe så banalt enkelt som at de som løst sammenknyttet gruppe er mer opptatt av helse og kosthold enn snittet og derfor unngår raffinert ferdigmat og slike tulleprodukter. Antagelig røker et fåtall av dem også, og kanskje sykkelen taes i bruk for å spare Moder Jord denne fossile giften vi kaller bensin. Etter mye lesning står jeg fortsatt fast på at det å være vegetarianer (eller enda værre: veganer) krever et semi-religiøst nivå av tro og overbevisning, og Tro vil nok alltid være en sterkere motivator enn kunnskap (ergo, de holder seg mer fast til "opplegget" sitt enn oss som vet hva og hvorfor, men ikke er fanatiske). *Studier som ser på sammenhenger mellom ting i store folkemengder, f.eks. vil en studie gjort på intelligens og fotstørrelse vise at større føtter betyr høyere intelligens. Dette betyr ikke at du bør løpe til kirurgen for å få forstørret føttene, det reflekterer heller det at voksne (med sine større føtter) scorer høyere enn barn (med sine mindre føtter), en "detalj" en slik studie ikke sier noe om; fordi den ikke kan. |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Vegetarianere er nok over snittet interessert i helse enn andre, og konklusjonene når vi snakket om vegetarianere på forelesning om nettopp dette, var at vi nok kunne funnet de samme helseeffektene hos helsebevisste ikke-vegetarianere. Denne artikkelen av Fraser sier en del om hva observasjonsstudier har vist om vegetardietter: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677008/ Veganerdietter syns jeg ingenting om, da det vanskeliggjør å dekke kroppens behov for næringsstoffer, og krever utrolig mye kunnskap å lykkes med. Man er ikke veganer av helsegrunner for å si det sånn. Konklusjonen jeg prøver å få fram, er at vi ikke har noe belegg for å si at et kosthold er optimalt for alle, siden det er så utrolig mange ting som spiller inn, og ikke bare fysiologisk. Trivselsaspektet er sentralt, og det er viktig å huske på at de fleste typer kosthold (lavkarbo, høykarbo osv) kan gjøres både sunne og usunne utifra hvilke matvarer du velger. |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
|
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Sitat:
Lavkarbo er et rimelig vidt begrep, vi drikker ikke baconfett slik vg desperat forsøker og fremstille ting. Å leve uten brød, ris, potet og pasta vil jeg ikke si har noe med trivsel å gjøre, i allefall ikke så lenge det finnes gode frø- og nøttebaserte brød og knekkebrød, et hav av delikate grønnsaker og shirataki-nudler og -pasta for dem som er så heldige å få tak i det. Det eneste argumentet mot lavkarbo (med unntak av svært skjeldne sykdomstilstander) -i den form at man kutter ut de værste synderene (de overnevte, samt ferdigprodukter og halvfabrikat)- er lathet. Man er for lat til å innhente sin egen informasjon og kjøper derfor sprøytet som serveres ovenfra, eller man er for lat til å lage noe som krever 10 minutter mer tilbredning enn noen kjipe brødblingser. Rent fysiologisk er det ingen tvil om at karbohydrater generelt (og kornprodukter og soya i særklasse) bidrar til, om ikke direkte forårsaker jordskredet av sykdom vi har levd med de siste 40-50 årene. |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
|
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Sukker og raffinert mel derimot, tror jeg det blir vanskelig å komme utenom når årsakene til disse sykdommene skal oppsummeres! |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Dog, det har vel aldri blitt vist noen negativ sammenheng mellom mettet fett og helse, ikke engang i observasjonsstudier. Greia var vel i utgangspunktet at de fant fett i blodårene til pasienter som hadde dødd av hjerteproblemer, og dermed antok at fettet kom fra dietten. Ancel Keys "beviste" dette med sin berømte Seven Countries Study der han samlet informasjon om fettinntak og hjertesykdom fra 22 land, og håndplukket de 7 landene som faktisk gav en sammenheng. Det jeg sliter med å forstå er hvordan folk velger å ikke legge merke til det åpenbare. De ba oss spise mindre fett, og hjertesykdom, fedme, adhd og diabetes økte. Så sier de at alt dette skyltes at vi spiste for mye fett, så de gjentar samme leksa igjen med enda kraftigere anbefalinger. Problemet vokser, og de dytter margarin og planteoljer, korn og fruktose ned halsen på folk. 40-50 år senere og den vestlige verden er så feite og sjuke som vi aldri før har vært, og et absolutt fåtall klarer å se sammenhengen... :confused: |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Da er vi to som sliter med det samme... :) - |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Mange av sykdommene vi sliter med i dag er nært knyttet til inflammasjon, som forværres av høye insulinnivåer, stoffer i korn som irriterer immunforsvaret, korns høye innhold av omega-6, dårlig produksjon av hormonene kroppen behøver for å reparere ting (hgh, testosteron, mm.) som følge av for lite mettet fett, sink, ol. Det er stor forskjell på noen biter nigiri-sushi med ris og rå laks og en brødskive med mager ost, selv om karbohydratene og kaloriene godt kan tenkes å være det samme. |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
|
Sv: Mer nyansert
Sitat:
Hjernen består av mye mettet fett. Har lest at spising av kjøtt og fett gjorde at vi kunne evolvere såpass store hjerner i utgangspunktet. |
Sv: Mer nyansert
Sitat:
En liten fotnote: sumobrytere pleier å en kosthold som består av over 60% karbohydrater og under 20% fett. |
Sv: Mer nyansert
Ang japanere. Eddik senker GI på matvarer. Hva gjør japanerne med sushirisen? Jo blander den med eddikk.....
|
Sv: Mer nyansert
Sitat:
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 21:34. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no