![]() |
Omega 3 - farlig?
Kan det være farlig å ta for mye Omega 3? På en eske med kapsler ( 1 tablett 1000mg) står det at man bør ta 1 tablett daglig.
Men jeg har fått anbefalt 6000mg pr dag av en lavkarboforbok forfatter pga en tarmsykdom, der inntak av Omega 3 har en viss effekt for å holde det i sjakk. |
Re: Omega 3 - farlig?
Nei, det er ikke farlig. Dosen de anbefaler er alt for lav til å gjøre noe praktisk forskjell, bare nok til å unngå mangler. Jeg tar alltid minst 3 gram om dagen. Unntaket er hvis kapslene er tilsatt fettløselige vitaminer, da bør du ikke ta mer enn anbefalt dose daglig over lang tid. Noen merker har også høyere nivå av tungmetaller enn andre, det ligger tester av mange merker på nettet hvis du søker litt rundt.
|
Sv: Re: Omega 3 - farlig?
Sitat:
Det er veldig avhengig av hvor mye omega 6 du spiser. Vist omega 6 inntaket er veldig høyt trenger du mer omega 3. Men (de aller fleste) som spiser lchf har et lavere omega 6 inntak enn "høykarbo" folket. For mye omega 3 kan føre til at blodet blir for tynt flytende osv.. Omega 3 og omega 6 må være i balanse. http://chriskresser.com/how-much-ome...nds-on-omega-6 Jeg har ikke vert borti anbefalinger over 3 gram (har studert fiskeoljer en del) |
Sv: Omega 3 - farlig?
Er det en form for betennelser du sliter med?
For f.eks smerter ifm. leddbetennelser anbefales 1-3 gram daglig. Som Kamp sier er det noen faktorer... Det ene er "tilstrekkelig omega3", det andre er "balanse mellom omega3 og omega6" og det siste er at begge er oksiderende fett som man ønsker å ha "passe av", ikke for mye. Så hovedpunktet for de aller fleste er å redusere omega6, øke omega3, men helst ikke øke omega3 mer enn 50/50 med omega6 i blodet og heller ikke innta bøttevis av begge deler... da man ikke ønsker tidlig aldring via overdreven oksidering. I tillegg bør man ha tungmetaller og andre fettløselige vitaminer i tankene (Selv om jeg personlig mener at redselen for fettløselige vitaminer er feil, at det igjen er balansen som er viktigst... ) Om du er usikker på ditt ståsted så har oil4life en test (man prikker en dråpe blod på et tilsendt papir i en kit og returnerer til analyse). Jeg tok denne i fjor og ble rett overrasket over å ha 2:1-status mellom fettsyrene. Har redusert omega3-tilskuddet ned til 1g daglig etter dette. (Jeg har også en sykdom hvor det er håp om å redusere aktiviteten gjennom å balansere omega3/6 bedre.) Det er mulig at denne testen nå kan være tilgjengelig gjennom fastlegen også? Den analyseres ved St. Olavs i Trondheim. |
Re: Sv: Re: Omega 3 - farlig?
Sitat:
|
Sv: Re: Sv: Re: Omega 3 - farlig?
Sitat:
For mye flerumettede fettsyrer gir også problemer i form av frie radikaler ... |
Re: Sv: Re: Sv: Re: Omega 3 - farlig?
Sitat:
|
Sv: Omega 3 - farlig?
Er det Sears du har lest, Jaudaa? Jeg har ikke lest omega 3-boka hans, men har lest "Finn din sone".
|
Sv: Omega 3 - farlig?
Sitat:
Sitat:
|
Sv: Omega 3 - farlig?
Sitat:
|
Sv: Omega 3 - farlig?
Sitat:
|
Sv: Re: Sv: Re: Sv: Re: Omega 3 - farlig?
Sitat:
Sitat:
Til TS: Jeg ville ha angrepet problemet i begge ender - både ved reduksjon av omega6 (om du finner rom for det i ditt kosthold) og med økning av omega3. Jeg er ikke av den oppfatning at "jo mer jo bedre" når det gjelder omega 3... så jeg hadde nok spandert på en test for å sjekke "ståa" etter en stund. Da jeg tok testen betalte jeg den selv og den lå på ca 650 kr. Jeg har ikke erfaring med den typen betennelser, men brukte i en periode omega 3 for å dempe en underarmsbetennelse. Dengangen da kunne jeg ikke nok og det var heller ikke tester tilgjengelig så jeg fikk redusert utbytte av den grunn. (Men ja, det virket smerte- og betennelsesdempende for meg.) |
Re: Sv: Re: Sv: Re: Sv: Re: Omega 3 - farlig?
Sitat:
|
Sv: Omega 3 - farlig?
Jeg skjønner ikke hvor du vil hen, jeg.
I mitt svar har jeg skrevet "redusere omega6" og "balansere omega3/6" fordi det er den fremgangsmåten de fleste vil ha nytte av. Å kutte ut en essensiell fettsyre har jeg ikke foreslått såvidt meg bekjent? Til TS: Når man bruker omega3 som betennelsesdempende så leser jeg flere steder at man skal regne sammen summen av EPA+DHA og legge dette til grunn som "gram", ikke mengden fiskeolje i kapslene. Så mengden kapsler bør altså bestemmes ut fra hvor mye EPA/DHA man får. De fleste anbefalinger jeg har sett går inntil 3 gram daglig. |
Re: Sv: Omega 3 - farlig?
Sitat:
|
Sv: Omega 3 - farlig?
Spørsmålet var:
Er det farlig å ta for mye omega 3? Svaret er: Ja, vist det ikke balanseres ut med arakidon syre De fleste har et høyt inntak av omega 6, men jeg lurer da på i hvilken form? Vist eks mandler har et høyt innhold av linolsyre så er det jo oofte begrenset hvor mye av den som omgjøres til gla-dgla-aa og deretter PGE2 og TXA2 (for å ta noen av eikosanoidene). Når linolsyre skal omgjøres til GLA så reduseres den effekten av blant annet transfett, stress, vitamin/mineral mangel (blant annet sink, magnesium, b3,b6, vit c) Men også av omega 3 sin fettsyre EPA Neste ledd når arakidon syre skal dannes av DGLA så blir det "aktivert" av insulin og de fleste som spiser lchf har lavere insulin.. -- min mening og tanke om omega 3 og 6 er at vi må få vekk de største kildene til omega 6. Altså solsikke olje, soya olje og de andre planteoljene. Har man innflammatoriske sykdommer tror jeg også det er lurt å spise dyr som ikke har vokst opp på planteoljer siden de ofte har mer omega 6 i fettet. Spise fisk og ta omega 3 tilskudd men ikke over ca 3 gram EPA/DHA daglig. Spis en neve nøtter i ny og ne men ikke overdriv mengden. Mål fettsyre balansen vist du er interessert i å se hvor du ligger (selv ble jeg meget overrasket over resultatet jeg fikk..) Velg fiskeolje av god kvalitet. |
Sv: Omega 3 - farlig?
|
Re: Sv: Omega 3 - farlig?
Sitat:
|
Sv: Omega 3 - farlig?
Sitat:
|
Sv: Omega 3 - farlig?
Sitat:
var den jeg brukte. Den analyseres ve St. Olavs i Trondheim (da, iallfall.) |
Sv: Re: Sv: Omega 3 - farlig?
Sitat:
Når det gjelder generelle anbefalinger - uten å ta TS mistenkte betennelsestilstander med i bildet - varierer AI for omega 6 veldig i ulike land. Alt fra de tallene du refererer (og høyere i f.eks USA) og ned mot 7,5g (for en diett utregnet fra gjennomsnittlig 2200kcal og japans gjennomsnittsinntall av omega 3 på 2,6g inkludert ca 1g EPA/DHA). http://www.nutri-facts.org/Intake-Re...08de802.0.html Jeg vil nok heller gløtte mot japan sine anbefalinger enn USA sine - for min egen del iallfall. :) Og selv de antas å kunne være være snaue sett i et evolusjonert perspektiv. (Tabell 1 i lenka under.) http://www.scielo.cl/scielo.php?pid=...pt=sci_arttext |
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 04:26. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no