![]() |
Forskjell på grovt og fint brød?
1 Vedlegg
Er det flere enn jeg som har stusset over hvorfor ernæringsseksperter påstår at grovt brød er sunt, samtidig som de påstår at fint brød er usunt? Ifølge www.næringsinnhold.no er det forskjeller på næringsinnholdet i grovt og fint brød, men er det egentlig så stor forskjell?
Det grove brødet har jevnt over litt høyere innhold av vitaminer. Når det gjelder mineraler har faktisk det fine brødet høyere innhold av kalsium. Jeg kan ikke forstå at forskjellen i næringsinnhold skulle rettferdiggjøre at man kaller grovt brød for sunt og helsefremmende, samtidig som kan kaller fint brød for usunt og ikke bra for helsen. Forskjellen i næringsinnhold er til forveksling likt! Her har jeg lagt ved tabellen som viser forskjellen: Vedlegg 10879 - |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Jeg tror det er vilfarelsen om at vi trenger (korn-)fiber som gjør at man "tror" grovbrød er sunt. Man regner heller ikke med at fytatene gjør at korn faktisk kan binde opp sporstoffer i stedet for å avgi dem... At næringsstoffene finnes i maten, betyr ikke at kroppen klarer å nyttegjøre seg dem.
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Joda, men selv fiberinnholdet (kostfiber) er jo nesten likt i de to brødtypene ;)
- |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Vel, godt jeg ikke visste det.... :cool: Da har jeg ingen annen forklaring enn at det grove kanskje metter mer? |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Det påstås vel også at "kroppen må jobbe mer for å tilgjengeliggjøre seg karbohydratene" eller noe sånt, altså langsommere blodsukkerstigning?
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Jeg forstår at man kan bli forledet til å tro at grovt brød er sunnere enn fint brød når man ser på næringsinnholdet. Det jeg ikke kan forstå er at ernæringsekspertene flytter fint brød over i usunt-kategorien samtidig som de anbefaler alle å spise mer grovt brød.
Vi andre vet jo at antibeitestoffene i grove korntyper gjør det til alt annet enn helsefremmende. I tillegg har man gluten og andre proteiner som skaper problemer for en mengde mennesker. Anbefaler (igjen) å lese denne: http://paljabekk.blogspot.no/2011/10...else-korn.html - |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Det kan godt hende. Men langsom blodsukkerstigning betyr til gjengjeld mer langvarig blodsukkerstigning. Igjen, denne forskjellen kan vel ikke rettferdiggjøre å plassere de to brødtypene i hver sin ende av "sunnhetsskalaen"? - |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Du ville blitt overrasket over hvor mange medlemmer her på forumet – eller menigheten om du vil – som mener grovt brød egentlig er sunt. I hvert fall for barn ;) - |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Jeg er også svært skeptisk på det faktum at korn ofte er den første føden som introduseres til barn ... mulig at svært få av oss hadde "tålt" korn dersom det ikke ble introdusert i en periode hvor immunsystemet ennå ikke er fullt utviklet? Ser ut som at kanadierne holder på å tenke utenfor kornlobbyens lommer i så måte: http://www.thehealthyhomeeconomist.c...by-first-food/ |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Helt enig – mange tåler brød godt uten at det får negative helsemessige konsekvenser. Det jeg er uenig i, er at det er helsefremmende. Det er en stor forskjell... - |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Til moderator: Jeg ser at tråden er flyttet til "Spørsmål om matvarer og oppskrifter". Dette må bero på en misforståelse. Spørsmålet i trådoverskriften er retorisk ment, og er ikke et spørsmål om brødoppskrift.
Fint hvis tråden kan flyttes tilbake til der jeg gjerne ville ha den. |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Sitat:
Sitat:
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Og kanskje overskriften burde være "helsemessig forskjell..." for å framheve den lille forskjellen. ;) |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Takk! Tråden passet liksom ikke blant "Spørsmål om oppskrifter" ;) - |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Våknet du nå, Nellie? ;) Ja, vi mener nok ofte både at grovbrød er sunt og at grovbrød er sunnere enn fint brød. Orker ikke finne frem gamle eksempler, men syns du det høres merkelig ut at mange mener dette? - |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Jeg tenker i allefall på blodsukkerstigningen når jeg tenker grovt kontra fint.
Men også på hvor store de ymse ingrediensene er. Jeg har mange ganger laget "fint" brød av grove ingredienser for at det skal se mest mulig fint ut. Malt nøtter og frø til det er omtrent fineste mel. Da er det ikke grovt lengere, i allefall ikke for ungene mine. :p Da er det omtrent loff! |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Ser mange nevner at grove karbohydrater gir seinere blodsukkerstigning, men gjør det egentlig det? Så for en liten stund siden på fb på lavkarboklubben, hvor det var målt blodsukkerstigningen ved forskjellige frokoster. Lchf ga ingen stigning, som ventet.... men så ble det testet grovkarbo vs finkarbo.... merkelig nok gav grovkarbo like kjapp og til og med høyere blodsukkerstigning... nå var jo dette kun testet på en person da.... men jeg synest det var intressant og overraskende! Jeg vil ikke kalle noe brød sunt og helsefremmende, iallefall ikke for min kropp:-)
|
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
Jeg er helt enig med deg, men noen kan spise mye kornprodukter uten at det får negative helsemessige konsekvenser. Jeg er allikevel overbevist om at det er mange som sliter med uhelse som kan skyldes kornspising uten at man evner å forbinde denne uhelsen med feil kosthold. Mange er rett og slett ikke i stand til å tenke tanken om at grovt brød kan føre til helsemessige plager, og blir provosert av at noen påstår noe slikt. I min venne- og bekjentskapskrets har jeg mange mennesker som sliter med uhelse og sykdom som antakelig er kostholdsrelatert, og hvor kornspising antakelig er den viktigste faktoren. Aldersmessig spenner disse menneskene fra barn til pensjonister. Plagene spenner fra kronisk treg mage/vondt i magen, via irritabel tarm til inflammatoriske tarmsykdommer som morbus krohn, ulcerøs kolitt og cøliaki. Dette er grunnen til at jeg forsøker så godt jeg kan å begrense egne barns inntak av kornprodukter. Jeg tror det kan opprettholde god helse og være forebyggende. - |
Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Sitat:
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 07:21. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no