![]() |
OE og proteiner
Det er delte meninger om hvor mye proteiner vi trenger.
Hva er OEs syn på dette? |
Sv: OE og proteiner
Proteinbehovet generelt sett blir beregnet på denne måten i OE;
Ta høyden din i cm, og trekk fra 100, +/- 10%. Dvs, er du 185 cm høy, så er den kalkulerte "idealvekta" for denne personen 85 kilo +/- 8,5 kg, altså mellom 76,5 og 93,5 alt etter kroppsbygning. Dette tallet danner så bakgrunnen for beregningen av næringsbehovet. For meg, som er 185 cm høy, vil dette være - ca 85 gram protein - ca. 170 gr fett - ca 42,5 gram karbohydrater Dette gir følgende fordeling oversatt til matvarer; - 425 gram kjøtt/fisk/ost - 170 gram smør/olje (noe større mengde om jeg beregner bruk av rømme, fløte el.l.) - 850 gram grønnsaker Totalt veier en dags måltider for meg ca. 1,5 kilo, og gir ca. 2500 kcal, hvilket er mer enn nok for en moderat aktiv, velvoksen mann. Kvinner trenger dog ofte noe mindre energi. Med et slikt kosthold vil vekten lettere komme i balanse- man går ned om man veier for mye- og opp om man veier for lite. Denne fordelingen er basert på forholdet mellom næringsstoffene med: 1,0 (P) : 2,0 (F) : 0,5 (K) - multiplisert med kroppsvekten. Jeg bruker denne fordelingsnøkkelen da jeg har 23 kilo å ta av. Når jeg nærmer meg mitt mål, vil jeg også måtte endre fordelingen og beregningene etter hvert som jeg går ned. Trener man mye, vil proteinbehovet derimot være noe større. For et friskt menneske vil den normale gjenbruket/turnover av protein ligge på 1 til 2% av kroppens totale proteininnhold. Denne turnoveren resluterer fortrinnsvis fra nedbrytingen av proteiner i musklene til aminosyrer. Men kroppen trenger ikke tilført så mye protein som enkelte kostholdseksperter har hevdet, da det normale "gjenbruket" av frigjorte aminosyrer fra eksisterende proteiner i kroppen er på 75 til 80% i dannelsen av nye proteiner i kroppen (proteinsyntesen). Det netto tapet av proteiner i kroppen er derfor ikke mere enn 30 til 40 gram pr. dag. Det er dette som danner bakgrunnen for disse beregningene. Om du ser på den prosentvise fordelingen mellom næringsstoffene i denne kostholdsfilosofien, og sammenligner den med kostholdsrådene Dag Viljen Politzensky gir i bladet Mat & Helse sine kostholdsanbefalinger, så ser du at denne fordelingen ligger godt innenfor DVP's & Mat og Helses anbefalinger. DVP's og Mat og Helses anbefalinger er som følgende; Proteiner: 10 - 30% Fett: 40 - 80% Karbohydrater: 5 - 30% Vær klar over at disse prosentgjengivelsene gjelder matens energiinnhold- ikke volum eller vekt. |
Sv: OE og proteiner
Hm, okei..
Men jeg skjønner ingenting av alle de tallene og gangegreiene.. :o Jeg er 162 cm. Jeg har skjønt at da er idealvekta mi et sted mellom 56 og 68 kilo.. ? Men, hadde du orket å fortelle meg hvor mye proteiner og alt sånt jeg skal spise da? |
Sv: OE og proteiner
Sitat:
|
Sv: OE og proteiner
Og fett og grønnsaker da?
:smile søtt og pent til Ziggy og tvinne håret mellom fingrene: |
Sv: OE og proteiner
Sitat:
Protein; 1,0 x beregnet kroppsvekt Fett; 2.0 x beregnet kroppsvekt Karber; 0,5 x beregnet kroppsvekt For deg blir det da; Protein; ca 62 gr Fett; ca 125 gr Karber; ca 30 gr Skulle ikke være så vanskelig det, skulle jeg tro...:p Denne fordelingen brukes når man skal ned i vekt... når man nærmer seg idealvekta si, så endrer man litt på denne fordelingen. |
Sv: OE og proteiner
Sitat:
Men takk! :) |
Sv: OE og proteiner
Lykke til videre, alle sammen!!!
|
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 21:50. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no