![]() |
Forsiktig med solsikkefrø
Sakset fra Matpotalen:
Mange betrakter solsikkekjerner som sunt, men de inneholder også betydelige mengder kadmium og bør ikke spises i store mengder. Kadmium (Cd) er et meget giftig tungmetall, som finnes naturlig i miljøet. Utvinning og anvendelse av kadmium, både som metall og ulike kjemiske forbindelser, har ført til økende forekomster i miljøet. Kadmium kan suges opp gjennom rotsystemet hos planter, og vil derfor kunne påvises i planter og dyr. En undersøkelse fra Mattilsynet (tidligere SNT) viser at gjennomsnittlig innhold av kadmium i solsikkekjerner er 0,8 milligram per kilo. Christina Bergsten i Mattilsynet har studert brødoppskrifter, undersøkt hvor mye brød vi spiser og regnet ut at de som spiser mye brød kan få i seg opp til 15 gram solsikkekjerner i uka. – Folk som spiser mye brød – og bare brød som inneholder solsikkekjerner – vil på denne måten fylle opp ca. 15 prosent av ”tolerabelt ukentlig inntak” for kadmium, konkluderer Christina Bergsten. De som er glad i slikt brød, bør derfor være litt forsiktig med annen mat som inneholder kadmium, som for eksempel innmat fra vilt. Fødevaredirektoratet i Danmark har gitt følgende kostholdsråd om solsikkekjerner, råd også Mattilsynet stiller seg bak:
En voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,42 milligram kadmium per uke i gjennomsnitt (tolerabelt ukentlig inntak). For mye kadmium kan skade nyrefunksjonen. Svært høye nivåer kan også gi nedsatt reproduksjonsevne og fosterskader. Kadmium mistenkes også for å være kreftfremkallende. Det er det totale inntaket av kadmium gjennom alt du spiser over tid som har betydning for helsen. Andre kilder til kadmium Tidligere analyser har vist at mel, rotfrukter og skalldyr er matvarer som kan inneholde betydelige mengder kadmium. Planteetende dyr skiller ut ca. 70 prosent av den kadmiummengden som finnes i fôret med avføringen. De resterende 30 prosentene lagres i lever og nyrer. Mengden kadmium øker derfor med dyrets alder. http://matportalen.no/Emner/Solsikkekjerner |
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
De spiser jo dette som snacks i noen land (USA blant annet?).. Hadde vært spennende og sett noen forskningsresultater fra dem?
|
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Også jeg som spiser solsikkefrø til froksot nesten daglig ... :( ... må vel bare være flinkere til å varierer da ...
|
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Sitat:
|
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Sitat:
Jeg kjøpte en pakke med ristede solsikkefrø til å spise en gang. Dessverre (eller kanskje heldigvis) var denne pakken gammel og frøene harske. Siden da frister det ikke å spise bare frø liksom. Men i brød og på fiber-rik syns jeg det smaker knallgodt ! :ja: Variasjon ja, - det er nok det aller beste ! For mye av det gode kan også være galt ! :D |
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
ÅH NILLE!
kjære kjære nillemor :) du er så fantastisk... her sittet jeg å tenker... åh jeg som spiser mitt hjemmebakte brød med solsikkekjærner... blir bekymret for at jeg blir forgifta... men akkurat da dukker ditt innlegg opp og bekrefter at det ikke er noen fare.. du har tilogmed regna det ut!! du er fantastisk! |
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Er dyrkingsmåten av solsikkefrø hipp som happ med tanke på kadmiuminnhold? Det finnes jo økologiske solsikkefrø og kadmium er gjerne noe en forbinder med uheldig "bivirkning" ved bruk av kunstgjødsel.
Mvh Rbj |
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Denne advarselen dukket opp i Aftenposten (var det i A-Magasinet tru?) i dag.... SÅ fikk jeg selvfølgelig hetta med tanke på hvor mye Nannahs knekkebrød jeg spiser.... helt til jeg leste denne tråden. :D
|
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Shit... Skummelt!
|
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Sitat:
|
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Om dere leser det som er sakset fra Matportalen så blir noe av Kadmiumnivået lagret i kroppen og virker således kumulativt. Brøderstatning basert på vesentlig innhold av Solsikkekjerner eller Solsikkekjerner som snack bør derfor unngås.
|
Sv: Forsiktig med solsikkefrø
Det er nok lurest å satse på økologiske solsikkefrø (som nevnt over her et sted) :ja:
De dyrkes ikke med kunstgjødsel og dermed er ikke problemet med kadmium der. Problem solved :) (men man kan jo spørre seg hvorfor det er lov til å dyrke mat ved hjelp av giftig kunstgjødsel da ... kadmium går over i bl a korn også, men det er jo ikke fullt så aktuelt her på LK). |
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 05:54. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no