![]() |
Forklar meg... om GI-tall
Jeg sitter og titter i GI-tabellene i Fedons Naturlig slank. Og finner at mens Ryvita har GI på 69 har f.eks hamburgerbrød 61. HÆ? Hvordan kan noe med masse fiber og grovt mel ha høyere GI enn hamburgerbrød som jo bare er litt klam loff?
|
Sv: Forklar meg... om GI-tall
Sitat:
Glykemisk indeks er kun en indikator - og kan alene ikke brukes til stort annet enn å si i hvor stor grad blodsukkeret påvirkes av en matvare. Det sier blant annet ikke noe om hvor MYE av en matvare man kan spise for å få i seg 50 gram karbohydrater. Ser man på DET - blir bildet annerledes. Glykemisk belastning (GB) tar hensyn til både GI og mengde karbohydrat i en mengde matvare, og er således et mer nyttig begrep enn GI. Du vil for eksempel oppdage at vannmelon med høy GI plutselig kommer bra ut med hensyn til GB, fordi vannmelon har veldig mye vann og veldig lite karbohydrater. Forskere bruker nå omtrent bare GB-begrepet i sine studier. Vet ikke om du ble noe klokere jeg :o Er sliten nå, så viljen til å forklare er nok større enn evnen.... Spør igjen hvis du lurer da :ja: :blomster: |
Sv: Forklar meg... om GI-tall
Her er en lenger forklaring om GI og GB og hvordan du kan regne ut GB.
Glykemisk indeks og glykemisk belastning |
Sv: Forklar meg... om GI-tall
Vannmeloneksempelet skjønner jeg veldig godt, men jeg skjønner det ikke helt i fht. ryvita vs. hamburgerbrød. For begge deler inneholder lite fett, lite proteiner og lite vann. Ryvita inneholder mere sammalt mel av rug, hamburgerbrød inneholder siktet hvete, jeg trodde det var "verre" ut fra et GI-perspektiv? I tillegg kommer jo fiberet i Ryvita, som ikke tas opp av kroppen.
Jeg fant en amerikansk tabell som har både GI og GL, finnes det på norsk også noe sted, og med litt mere relevante matvarer for vårt norske kosthold (litt færre typer muffinmiks og sånt)? |
Sv: Forklar meg... om GI-tall
Fedon har gitt ut en liste med 300 matvarer, men ville ikke hengt meg sånn opp i GI og GB..
Ifølge GI-listen til Fedon, så har Ryvita større GB enn hamburgerbrød. Høres rart ut ja.. |
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 08:21. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no