Sv: Fra lavkalori til lavkarbo
En kcal er en kcal - altså mengden energi det trengs for å varme 1 liter vann 1 ºC. Men hva som skjer i kroppen med den kcal'en er en annen sak. Høykarbofolk ignorerer som regel fysiologiske reaksjoner som gjør at regnestykket for kcal inn, kcal ut slettes ikke er så enkel som de skal ha det til. Senker du kcal inn med 500 per dag, så skal du i teorien gå ned en halv kilo i uka. I praksis blir det lavere. Kroppen ser at det kommer for lite inn, så den kompenserer med å kutte ned på ikke-essensielle prosesser.
Karbohydrater blir til blodsukker, og blodsukker krever insulin for å få det inn i cellene. Insulin er vårt viktigste FETTLAGRINGshormon! Insulinet putter mesteparten av energien inn i fettcellene og blokkerer for fettforbrenningshormonet glukagon. Glukagon kommer bare når insulinet har vært lavt nok lenge nok. Så ved å spise lite karbohydrater kommer man inn en fettforbrenningsmodus i stedet for fettlagring. Ketose kalles det. Ketose er en normal tilstand for kroppen og det finnes folkegrupper som lever i ketose så godt som hele livet sitt. Også interessant å nevne at vi har kun ett hormon som kan senke blodsukkeret når det trengs (altså insulin), men vi har FIRE hormoner som kan øke blodsukkeret når det trengs. Det er tydelig hva vi har hatt mest bruk for gjennom tidene...
LCHF er vektregulerende, så undervektige kan faktisk spise samme maten og gå opp i vekt. Selv om de vil legge på seg, så har de ikke lyst på en bollemage liksom, men med LCHF blir det fint og jevnt. Og de aller, aller fleste mennesker (alltid noen som har noen alvorlige medisinske tilstander som hindrer dem) kan spise LCHF hele livet og forbli normalvektige.
Er du overvektig og spiser 5000 kcal på lavkarbo, så vil vekta sannsynligvis stå stille og ikke gå opp. Med lave nivåer av insulin (det vil alltid være litt insulin) gjør det veldig vanskelig for en overvektig å legge på seg fett. Og så er det noe som heter futile cycles som kroppen kan gjøre når den har for mye energi å rutte med på lavkarbo. Den omdanner fra ett stoff til ett annet og tilbake. Det blir som å løfte steiner fra en haug til en annen og så tilbake igjen. Steinene har ikke flyttet seg, men du har kastet bort mye energi. Man kan også spise mer kcal på LCHF enn høykarbo fordi fettforbrenningen gjør at kroppen skrur opp temperaturen litt. Det er bare snakk om en halv grad, men å varme opp all den massen med en halv grad ekstra utgjør faktisk ganske mye forskjell i kcal.
Vær også obs på at for lite energi gjør at kroppen går i sparebluss, og det vil du ikke. Men ved å følge sulten, så blir det som regel rett, så ikke tenk på kcal i det hele tatt før du har stått stille i flere måneder (både vekt og målebånd).
Og hvis det går treigt, så hjelper det å tenke på at huden følger med. Jeg har gått ned 24 kg på 16 måneder og føler at det går sååå treigt. Men jeg har null løs hud. Jeg har fortsatt ca 40 kg igjen og skulle på en måte gjerne hatt det av i går, men jeg skal spise slik resten av livet så det får ta den tiden det tar. Jeg har ikke hastverk. Jeg prøver å spille på lag med kroppen. Da jeg begynte på lavkarbo var det utelukket fordi jeg ville gå ned i vekt. Jeg visste ikke at det var sunt å spise slik, men det har jeg jo skjønt nå. Jeg kjenner meg så utrolig mye bedre at jeg skjønner bare av det at det må være bra for kroppen min.
__________________
 -smileyen er snill, ikke sarkastisk! Nemlig!
Delmål 1: -10 kg. Delmål 2: BMI 40:
|