Sv: Hvorfor er palmeolje farlig?
Jeg har hele veien trodd at palmeolje var veldig usunt og noe helt annet enn kokosolje.
Jeg gikk i den samme fellen som så mange andre, og tok denne påstanden for god fisk uten å kontrollere kildene.
Etter å ha sjekket opp hva personer jeg stoler på, som Dag Viljen Poleszynski og Dr. Mercola, har å si om palmeolje har jeg endret mening totalt. Helsesystemet har demonisert denne oljen pga innholdet av mettet fett og lagt til grunn sine feilaktige teorier om at mettet fett fører til økt kolesterol som igjen gir hjerte-kar sykdom. Jeg har trodd at palmeolje inneholdt transfett (noe som fortsatt er farlig) men fakta er at andre vegetabilske oljer er mer ustabile og oksiderer lettere enn palmeolje siden transfettsyrer dannes ved delvis herding av umettede fettsyrer. I morgen er det ut å kjøpe en god palmeolje!
Under følger ett innlegg fra Dag Viljen Poleszynski om palmeolje sakset fra:
http://forum.lavkarbo.no/showpost.ph...0&postcount=6:
Sitat start "Hei!
Jeg ser at du skriver om palmeolje og at Lipidklinikken regner dette som særlig skadelig.
Dag Viljen Poleszynski
Denne påstanden er ikke basert på forskning.
Palmeolje inneholder helsebringende fettsyrer (39 % oljesyre, som det er mye av i olivenolje), 9 prosent linolensyre (essensiell omega-6-fettsyre) og en stor andel korte og mellomlange fettsyrer. Dessuten inneholder palmeolje store mengder antioksidanter i form av betakaroten, andre karotenoider, vitamin E og tokotrenioler.
Oljen er varmebestandig og egner seg godt til steking. I land som tradisjonelt bruker mye kokos- og palmeolje, er hjerte- og karsykdom og også kreft så godt som ukjent. Kokosfett inneholder vel 92 % mettede fettsyrer, som bl.a. motvirker infeksjoner (sopp, virus, bakterier), stimulerer stoffskiftet, motvirker kreft og en rekke andre sykdommer.Det er også galt at palmeolje (og kokosfett) øker kolesterolnivået og derfor bidrar til hjertesykdom. De som spiser mye fett i maten, har ofte lavt kolesterolnivå, og hvis det er høyere enn anbefalt, består det av fraksjoner som er mindre aterogene fordi blodets triglyceridnivå som regel er meget lavt hvis man spiser mye fett (og lite høyglykemiske, betennelsesfremmende karbohydrater).
Til steking er det mest skadelig å bruke olje som inneholder mye omega-6-fettsyrer (dvs. soya-/solsikke og saflorolje) fordi slike oljer lett blir oksidert. Raffinerte oljer med minimalt med antioksidanter er enda verre.
Palmeolje har mye antioksidanter og mettet fett som ikke så lett ødelegges av varme.Vi har publisert en rekke artikler i Mat&Helse om dette temaet, jf. www.matoghelse.no.
Vennlig hilsen Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.Fagredaktør Mat&Helse " sitat slutt.
|