Sv: På tide å gi opp?
Så lenge du har Egenkomponert som kostholdsfilosofi er det vanskelig å gi noen råd! Hva som er nok fett for deg er det da bare du som kan definere.
Hvor mye fett som er tilrådelig avhenger dessuten av hvor mange karber du ligger på pr dag. Under 72 kan du bøtte på med fett. "Når du tror det er nok, ta litt til!"
Ligger du over det på karbene, bør fettet reduserer i takt for å oppnå vektnedgang!
Opprinnelig lagt inn av Nille, her.
Spiser man LCHF - eller etter Ketolysekuren eller Atkins er det optimale:
70-75 % fett
20-25 % protein
5 % karber
Altså prosentvis av totalt matinntak. Forholdet mellom fett, protein og karber bør være tilnærmet konstant og dessuten uavhengig av kaloriinntak (for de som teller det).
Om man øker karbeandelen bør fettadelen gå tilsvarende ned.
Det har også vist seg at man ikke har noen gevinst av å ligge under 15 karber pr dag. Dette har Torkil tidligere kommentert og bekreftet at 15 karber er en nedre anbefalt grense. Noen må så langt ned som 15 for å komme i ketose, men når man ført er i ketose vil på langt nær de fleste klare seg fint rundt 20. Atkins begynte i sin tid på 8, men etter å ha behandlet 60-70.000 pasienter og ført statistikk på sine klinikker rundt om i USA, fant de overrraskende nok ut at de som spiste rundt 20 tok av minst like mye som de som lå på 8. De hadde dessuten mer utvalg i mat og sprakk dermed skjeldnere. I tillegg opplevde de færre platåer fordi kroppen fikk nok næring. Atkins fortsatte å forske på dette og endte til slutt opp med 20 karbe grensen (for induksjon) og sammensetningen som ovenfor.
Dette er altså ikke noe jeg "har hørt" men lest om i flere rapporter fra Atkins Support før Atkins selv døde. I tillegg er det etterhvert blitt et velkjent fakta i lavkarbo verdenen i utlandet, om man følger Atkins eller andre LCHF retninger.
Vet ikke om du vil være i ketose, men dette er liksom LCHF- retningslinjene, som Nille sier!
|