Sv: Legen ringte akkurat: Farlig høyt kolesterol
Det er forskjell på ulike lipoproteiner, og ulike faktorer påvirker de ulikt.
Mettet fett har vist seg å øke total kolesterol og LDL. Dette trodde man tidligere økte risikoen for hjertesykdom, helt til man oppdaget at LDL finnes i flere størrelser. De minste LDL-partiklene har vist god sammenheng med hjertesykdom, og forekommer ofte sammen med høye triglyserider (VLDL) og lavt HDL.
De store LDL-partiklene er forbundet med lav risiko for hjertesykdom, og forekommer som oftest sammen med lave triglyserider (VLDL) og høyt HDL.
Mettet fett øker mengden LDL-kolesterol, men øker ikke antall LDL-partikler. Dette vil si at det er mengden kolesterol i hver enkelt partikkel som øker, og LDL-partiklene vokser. Mettet fett øker også HDL, samtidig som det er en tendens til at triglyseridene synker.
Karbohydrater, og da i hovedsak store mengder fruktose (vanlig sukker er største kilden), øker mengden VLDL, da leveren må syntetisere mye fettsyrer. VLDL er en forløper for LDL, og dette forekommer i den minste formen, som har vist sammenheng med hjertesykdom. Mindre fett i en slik diett senker totalkolesterolet, og dermed får vi også lavere HDL. Selv om vi har mindre LDL-kolesterol, har vi flere av de små LDL-partiklene.
En markør for antall LDL-partikler er apo-B, som er et protein som sitter på partiklene. Høy apo-B i forhold til LDL-kolesterol antyder at du har mange små LDL-partikler.
Dette kan du lese grundigere i kapittel 9 av Good Calories, Bad Calories.
|