Så gjennom svarene til Vibeke Bugge i nettmøtet, og må nesten kommentere noen av svarene hennes. Av plasshensyn tar jeg ikke med spørsmålene, men mine kommentarer går på hennes påstander, ikke nødvendigvis i forhold til det det spørres om.
Sitat:
Har hørt rykter om at noen elitelag ønsker å prøve en lavkarbodiett.
-Dette er jo noe Strømsgodset og Odd Grenland innførte for flere år siden, ikke noe man ønsker å prøve.
Sitat:
Mange som lever på et lavkarbokosthold spiser faktisk mer karbohydrat enn det som er grensen for lavkarbo
-Her viser hun en innsikt som begrenser seg til at lavkarbo betyr ketolyse. For mange betyr lavkarbo uprossesert mat, og det er heller ikke alle som teller karbohydrater så lenge de spiser ren, ubehandlet mat (meg inkludert).
Sitat:
Kroppen trenger karbohydrater, men ikke sukker og hvitt mel.
-Enig og uenig. Et vanlig argument fra motstandere av lavkarbo er at hjernen og nervesystemet trenger karbohydrater, og dermed kan vi konkludere med at mennesket trenger karbohydrater. Dette er dog ikke et bevis for at vi trenger karbohydrater i kosten, bare at kroppen trenger glukose for å overleve. Når vi vet at det hver dag syntetiseres en viss mengde glukose i kroppen, så er dette et tegn på at vi kan klare oss fint uten å spise karbohydrater. Dette er uansett irrellevant, for det er få som ligger så lavt på karbohydratene at dette blir noe problem, og for de som ligger så lavt så er det ikke noe problem for de heller 
Sitat:
"Litt for mye kalorier hver dag i en lang periode blir fort noen kilo ekstra.
-Også en vanlig uttalelse. Hvis det var så enkelt som at litt ekstra hver dag over tid vil føre til overvekt, så er det rart at vi ikke er overvektige alle mann! Dette tilsier at inntak og forbrenning er uavhengige variabler, noe de i aller høyeste grad ikke er. Kroppen kjemper med nebb og klør for å opprettholde homeostase (likevekt), og en stabil kroppsvekt er et av disse forholdene. Dette er grunnen til at det er så vanskelig å endre kroppsvekten vesentlig fra sin "naturlige vekt". Dette forklarer også hvorfor noen kan spise "hva de vil" uten å gå opp i vekt, som f.eks. i overforings-studien blant fengselsinnsatte i Vermont. (ref:The Vermont Prison Overfeeding Study), der innsatte ble matet med opp til 10 000 kcal om dagen, hadde en sedat livsstil, og likevel ikke gikk nevneverdig opp i vekt.
-Dette var svar på en oppfordring om å gi linker til forskning for og mot lavkarbo. Rapporten til helsedirektoratet er altså svaret på dette, selv om lavkarbo bare nevnes en gang i rapporten, og da som et fullgodt alternativ som vektreduksjonsdiett.
Sitat:
"Uten karbohydrater i kosten må kroppen forbrenne fett og proteiner stedet for karbohydrat, vil det dannes biprodukter i leveren, ketonlegemer. Disse kan brukes som energi, men hoper seg først og fremst opp i blodet og fører til et surere miljø i kroppen. Dette medfører flere bivirkninger som hodepine, svimmelhet, dårlig ånde, dehydrering, forstyrret hjerterytme og nyreproblemer.
-Her blander hun ketose med ketoacidose, noe som fungerer helt fint som skremselspropaganda mot folk som ikke vet forskjellen på de. I grunnen er dette et ganske ufint triks, for hun tar symptomene på ketoacidose og påstår at disse gjelder for en ketogen diett.
For de som fremdeles ikke vet forskjellen, her er kortversjonen:
Kostindusert ketose: Kroppen gis lav eller ingen tilgang på glukose, og må bruke en annen energikilde. Fettsyrer og enkelte aminosyrer kan brytes ned til ketonlegemer, som kroppen kan bruke som energi. Det er 3 forskjellige ketonlegemer, hvorav det ene (aceton) pustes ut, og gir den karakteristiske ketose-ånden. De to andre (Acetoacetat og β-hydroxybutyrat) fraktes i blodet til ønsket sted, og via sitronsyresyklusen og elektrontransportkjeden (skjer i mitokondriene i alle celler) dannes det ATP, som er et energimolekyl som cellen bruker.
Ketonlegemene som ikke brukes, kan skilles ut med urinen, og dette er grunnen til at man kan måle at man er i ketose med ketostix. Man kan imidlertid være i ketose uten å få utslag, da man ikke har produsert så mye ketoner at de skilles ut.
Ketoacidose:
Dette er en tilstand der syrenivået i kroppen blir for høyt, og dette kan føre til de symptomene Bugge nevner, og i tillegg koma og død.
For å oppnå denne opphopningen av syre, må vi ha høye konsentrasjoner av BÅDE ketoner og blodsukker, og dette oppstår derfor bare hos diabetikere (alkoholisme kan også føre til ketoacidose). Uten insulin kan blodsukkeret stige til unormale høyder. Cellene klarer likevel ikke å ta opp glukosen, og dermed starter produksjonen av ketonlegemer. Denne produksjonen kommer ut av kontroll, og vi får en opphopning av både glukose og ketoner i blodet.
Tilstanden er også forbundet med dehydrering. Høyt blodsukker bidrar til en osmotisk konsentrasjon av urinen. Det skilles ikke ut mye vann, og dermed får man heller ikke skilt ut ketonlegemer/glukose, noe som også bidrar til opphopningen. Dette sure miljøet gir de nevnte symptomene.
Å sammenligne disse to tilstandene er helt på jordet. Ved en ketogen diett får man ikke høyt blodsukker, og så lenge man ikke har diabetes 1, så vil insulinet sørge for å kontrollere dette i så stor grad at ketoacidose ikke vil oppstå. Er det glukose tilgjengelig, vil kroppen uansett ikke produsere ketonlegemer, da friske individer vil bruke glukosen som energi først.
For langversjonen, oppsøk en lærebok i biokjemi, eller søk opp ketoacidosis/ketoacidose på google 