Sv: Lavkarbo vs lavkalori
Gary Taubes beskrev veldig godt i sin siste bok hvorfor og lavkalori fungere. Og det fungere etter samme prinsipp som lavkarbo egetnlig fordi på en lav kalori diett begrenser man og inntaket karbohydrater, men det skjer mer ubevist.
Særlig sukrose (sukker) blir begrenset og sukker består av glukose + fruktose. Fruktose sendes til leverens og gjøres ofte om til fett mens glukose sendes til ut i blodet hvor det øker blodsukkeret. Dermed lager kroppen insulin og insulin gir kroppen "beskjed" om å lagre fett og bruke glukose som energi. I stede for å bruke fettsyrerene som allerede er inni cellene. Når fruktosen da kommer så blir den bare tatt opp i fettcellene.
Siden blodsukkeret fortsatt kan være noe høyt så slipper ikke fettet ut igjen og etterhvert som glukosen blir brukt opp blir man sulten.
Gjerne etter høykarbo mat fordi cellene trenger mer "mat", mens det egentlig er mye mat inni cellene men som ikke brukes fordi de kommer ikke ut av fettcellene og over til eks muskelceller!
Når man spiser lavkalori så går det ofte i rene kjøtt produkter, grove fullkorns produkter og veldig lite brus, loff og sjokolade.
Ved å spise fullkorn og mindre snop så blir også karbohydrat inntaket lavere!
Si at man spiste 2500kcal før og av dette er 50% karbohydrater, 30% fett og 20% protein (vist man følger staten..).
Da vil man spise ca 300 gram karbohydrater.
Men redusere man kcal inntaket til eks 1600 så vil det bare være 200gram karbohydrater.
Vist dette i tillegg kommer fra grovere produkter som ikke gir samme blod sukker stigning og høyt insulin nivå samt at man spiser mye mindre sukker så kan resultatet være vekt nedgang.
(Såfremt kroppen ikke har en kronisk høyt blodsukker.. Da kan kroppen hamstre alt hele tiden uten å slippe fettsyrene og man går sulten.)
__________________
Paleolitisk lav Oksalat kosthold
|