Sv: Fett vs proteiner - Er jeg ved ved et veivalg?
Trener du? Hva drikker du? Hva spiser du?
Det er SÅ mange faktorer som kan være årsak til vektstagnasjon, den mest åpenbare er å spise for lite mat. Men også trening kan føre til vektstagnasjon, selv om man går ned i fettmasse. Ergo ikke heng deg så veldig opp i vekta.
For lite fett kan føre til vektstagnasjon. Det samme kan for lite vann. Eller for MYE protein. Eller å drikke f.eks brus eller andre ting med søtningsmidler. Kunstige søtningsmidler kan hemme vektreduksjonen, selv med en liten atkinsbar. Også å spise mat med stivelse i kan det, f.eks en pølse. Ellers er tomater, nøtter og melkeprodukter velkjente vektstoppere, sammen med korn.
Fett kan overhode ikke påvirke hjerte og karsystemet, og dersom legen påstår det, så må han lese sine journaler som han ligger minst fem år på etterskudd med. Hjerte og karsykdommer har INGENTING med fett å gjøre, men har med skader på arterien å gjøre.
Nyere forskning viser at fett, og da særlig metta fett forebygger hjerte og karsykdommer, istede for å forårsake de. Rent vitenskapelig kan man ikke si at fett, metta, umetta eller flerumetta er farlig. Antakelsen om at fett er farlig tok utgangspunkt i at noen (ikke alle!) metta fettssyrer kunne øke mengden lipoproteiner (kolestrol, men ikke kolestrol i blodet vår. Man antok så videre at store mengder av disse lipoproteinene førte til hjerte og karsykdommer. Noen studier, bl.a Ancel Keys sin som er grunnlaget for fett-hysteriet, så en sammenheng mellom metta fett og hjerte og karsykommer. Antakelsen i disse studiene er tilbakevist, selv av WHO og statens ernæringsråd. Fett gir ikke høyt kolestrol, de med høyt kolestrol lever lengre, de fleste som har hjerteinfarkt har ikke høyt kolestrol (fakta!), man kan ikke få åreforkalkning av å spise mye fett (fakta!). Dette er fordi fett kan faktisk ikke feste seg på åreveggen i det hele tatt. Man blir heller ALDRI åreforkalka i venene, men kun i arteriene, og på samme plass i arteriene. Veggene i arteria kan bare få forkalkning dersom det har oppstått en skade, som f.eks ved høyt blodtrykk, utsatt for kjemikalier, røyking, høyt blodsukker, etc.
|