Vis enkelt innlegg
Gammel 09-05-11, 13:15   #28
Vegard L
Medlem
 
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
Vegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt likt

Sv: Drikker du fløte fra kartongen og spiser smør med skje?

Opprinnelig lagt inn av Matglad, her.

Er det værre å drikke fløte enn å drikke melk? Hvorfor det, for meg virker det sunnere, melk er jo som lettprodukt å regne, fløte som orginalprodukt å regne.

Dette er feil. Helmelk kan du regne som originalproduktet, da denne har omtrent samme fett% som det som kommer ut av kuen.

Når råmelken kommer inn til meieriet har den en fett% rett i underkant av 4. Det første som skjer i bearbeidingen er at melken blir skilt i en skummet fase og en fløtefase.
Den skummede fasen er skummet melk, mens fløtefasen er melkefettet. For å produsere de ulike melketypene, blandes fettet tilbake i skummet fase. For helmelk vil alt fettet blandes tilbake.

For å produsere kremfløte, blandes mer melkefett inn i skummetfasen. For å få fett% på 38, trenger man fettet fra ca 10L råmelk og skummetfase fra ca 1L.
Med andre ord kan man fra 10L råmelk produsere 9L skummet melk og 1L fløte, eller man kan produsere 10L H-melk.

Helmelk er originalproduktet, andre typer melk blir lettprodukter (fettet er redusert, uten at noe annet tilsettes), mens fløte blir et produkt med økt fettinnhold (ingenting tilsatt her heller, men sammensetningen er endret).

Vegard L er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... Svar med sitat