Vis enkelt innlegg
Gammel 24-05-11, 11:45   #9
Vegard L
Medlem
 
Medlem siden: Nov 2010
Innlegg: 407
Vegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt liktVegard L er veldig godt likt

Sv: Hjelper ikke trening?

Jeg skrev litt om trening og lavkarbo i denne artikkelen:
http://www.iform.no/pub/art.php?id=2139

"
Fedme og diabetes er ikke noe som rammer alle, selv om kostholdet i mange tilfeller er tilnærmet likt. Mangel på fysisk aktivitet sies å være hovedgrunnen til økningen av fedme, og selv om dette virker på en annen måte enn folk flest tror, så er det mye sant i dette.
Mange tror at grunnen til at trening forebygger fedme er at vi forbrenner mye energi under trening. Dette er av mange grunner feil. For det første, så forbrenner vi langt ifra så mye som vi tror når vi trener. Vi blir også mer sulten når vi trener, og dette gjør at vi automatisk inntar mer energi enn vi hadde gjort ellers, noe som langt på vei oppveier effekten av den ekstra forbrenningen.
Heldigvis har fysisk aktivitet flere andre fordeler som har mye større innvirkning:


·Belastningen vi får under trening, stimulerer kroppen til å øke muskelmassen sin. Økt muskelmasse gir kroppen et økt energibehov, og basalforbrenningen øker, noe som resulterer i at du forbrenner mer energi ved å ligge helt i ro enn du gjorde før!


·Fettforbrenningen er en aerob prosess, altså avhengig av oksygen. Ved å øke ditt oksygenopptak (kondisjonstrening), kan du effektivisere fettforbrenningen din.


·Under og rett etter fysisk aktivitet kan cellene ta opp glukose uten insulinproduksjon, så dette forklarer i stor grad hvorfor en person som trener mye kan tåle høyere innhold av karbohydrater i kosten.


·Fysisk aktivitet øker cellenes insulinsensitivitet. Dette vil si at du trenger mindre insulin for å senke blodsukkeret, og kan dermed fortere komme ut av lagringsfasen når du har spist!
De to siste punktene er hovedgrunnen for hvorfor fysisk aktivitet er viktig for diabetikere, og sammen med et karbohydratredusert kosthold er det faktisk mulig å bli symptomfri. Flere pasienthistorier kan leses i Sofie Hexebergs bok: Frisk med lavkarbo [6]

Lavkarbo og trening


Det er en kjent sak at dersom du trener, så trenger du masse karbohydrater. Det finnes likevel mange eksempler på det motsatte. Det er mange toppidrettsutøvere, fortrinnsvis i utholdenhetsidretter, som spiser lavkarbo. De mest kjente eksemplene er Bjørn Ferry (OL-gull i skiskyting, gav nettopp ut boken Ferry Food) og triathlonutøveren Jonas Colting.
Her til lands er det kjent at tippeligaklubbene Odd Grenland og Strømsgodset praktiserer et lavkarbokosthold.

Jeg er helt enig i at karbohydrater er fordelaktig i eksplosive idretter, da dette tross alt er en raskere energikilde enn fett, men at man trenger masse karbohydrater fordi man trener er rett og slett en feil påstand!


Hovedpoenget blir at man utvilsomt kan trene og oppnå gode resultater på lavkarbokosthold. Om det er optimalt eller ikke får bli en annen diskusjon."

Vegard L er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Lavkarbo, uprossesert mat... Svar med sitat