Sv: Nytt nettmøte om lavkarbo i VG mandag 20.juni
Hæ, ingen av mine spørsmål kom med?!? Nå skjønner jeg ingenting! 
Jeg trodde ikke jeg skulle si det, men jeg ble positivt overrasket over Hjelmesæth denne gangen. Han har tydeligvis lest en del om lavkarbo og jeg synes det ser ut som at han er på gli. Mangel på langtidsstudier, ja... Så rart at de ikke trengte langtidsstudier før de bestemte at fett var usunt?
Sitat:
Sitat:
Lavkarbo og diabetes
Innsendt av: Maja
Jeg har hatt dia2 i 9 år. Regulert med piller og kost. Hele tida har vekta gått oppover til tross for rikelig mosjon og "riktig" kosthold. I september i fjor kutta jeg drastisk i karbohydrater. Etter 3 uker kunne jeg slutte med medisin. pr i dag er jeg 14 kg lettere. Kolestolet har gått ned.Alle blodprøver er fine. Føler meg mer frisk og opplagt enn på mange år. Dere fokuserer hele tida på lavkarbo som slankekur. Klart man går ned i vekt, men hvis man begynner å spise store mengder karbohydrater så går man opp igjen. Slik er det. Når skal fokuset rettes mot oss diabetikere som blir sykere og tjukkere fodi dere leger ikke i det hele tatt fokuserer på det faktum at karbohydrater=sukker. Isulinresistens er nærmest et fremmedord hos dere leger. Hva slags skader påfører jeg meg selv ved å spise lite karbohydrater i forhold til de bivirkninger blodtrykksmedisin, statiner og dibetesmedisin har ? Hvor lang tid skal det ta før vi får høre at karbohydrater er skadelig for diabetikere i stedet for " spis det du vil, vi gir deg bare mer medisin ?
Hallo Maja,
Gratulerer med flott innsats og bedring av både vekt og diabetes. Det er ikke tvil om at en av fordelene med redusert karbohydratinnhold i kosten er mer stabilt blodsukker og bedring av type 2-diabetes. Jeg tror ikke at du påfører kroppen store skader dersom du får i deg et minimum av karbohydrater, men dersom du utelukker grove fiberriek kornprodukter (som anbefales i dag) bør du passe på at du får i deg nok vitaminer og mineraler (eks jern og B-vitaminer). Hovedproblemet til mange av oss som er litt konservative er at det fortsatt mangler dokumentasjon (bevis) på at lavkarbokosthold er gunstig for helsen på sikt. Lykke til. Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth
Bra svar, hvis man bare ser melleom fingrene med at han tror at lavkarbo betyr lite vitaminer og mineraler og at han tror vi må få i oss masse gress.
Sitat:
Jeg vil ikke ta motet fra deg, men vår erfaring er at mange dessverre slutter med ”dietter” (også lavkarbo) etter kortere eller lenger tid og at overvekten eller sykdommene kommer tilbake. I tillegg er kosten ensidig, vanskelig å variere og sosialt belastende for mange. Lykke til. Vennlig
Ensidig? De som synes det er nok de som ikke klarer å fortsette med kostholdet. Men ikke skyld på kostholdet fordi noen ikke klarer å variere kosten selv om de burde klare det!
Og det er jo også rart at han ikke ser sammenhengen... Han skriver jo selv her at så lenge man spiser lavkarbo så holdes overvekten og sykdommene unna, men så kommer de tilbake igjen når man går tilbake til det som liksom skal forebygge nettopp dette. Vel d'uh! Einstein definerte galskap som å gjøre det samme om og om igjen og forvente forskjellig resultat. Ble man overvektig og syk på kostholdet før, så blir man det igjen hvis man går tilbake til det.
Sitat:
Det er riktig at man har blitt mer oppmerksom på at fruktsukker kan ha skadelige virkninger, men dette gjelder spesielt fruktsukkeret i fruktjuice og liknende drikker som man bør unngå for mye av. Fruktsukkeret i frisk frukt er derimot fortsatt både sunt og å anbefale. Frukt inneholder lite energi, mye fiber og viktige vitaminer og stoffer som kroppen har godt av. I de nye norske kostrådene anbefales derfor minst 5 porsjoner (5-600 g) frukt, grønnsaker eller bær daglig. Dersom du følger disse rådene reduseres riskoen for hjerte- karsykdom og høyt blodtrykk.
Det var litt av et løfte... Så hvis jeg spiser en kilo banan om dagen, så er det sunt? 
__________________
 -smileyen er snill, ikke sarkastisk! Nemlig!
Delmål 1: -10 kg. Delmål 2: BMI 40:
|