Sv: Omega 3 finnes også i hvalkjøtt
Eikosanoidene er et komplekst tema som er ekstremt vanskelig å sette seg inn i. Kort fortalt finnes det tre forløperfettsyrer for eikosanoidsyntese. Dette er omega 3/6-fettsyrer med 20 karbonatomer, og de aktuelle fettsyrene er DGLA (dihomogammalinolensyre), AA (arakidonsyre) og EPA (eikosapentaensyre). De to første er omega-6-fettsyrer, mens den siste er omega-3.
Det du skriver om at fettsyrer fra den og den matvaren omdannes til en spesifikk eikosanoid, er feil. Fra plantekilder får vi i oss fettsyrene linolsyre og alfalinolensyre, som begge har 18 karbonatomer. Disse fettsyrene forlenges, og gir forløperfettsyrene nevnt over, som brukes i eikosanoidproduksjonen.
Alle eikosanoidene er viktige, og det er forholdet mellom de ulike som betyr noe.
Les mer utfyllende om eikosanoider i min artikkel om omega-3/6 her: http://fitnessbloggen.no/omega-3-og-...-i-kostholdet/
|