Sv: En kalori er en kalori!
Sweet miss pinky: Jeg mener på ingen måte å være frekk når jeg sier dette, men egenrapportering av kaloriinntak er svært unøyaktig. Samtidlige studier hvor man har undersøkt hvor mye folk reelt har spist med doubly labeled water teknikken (den er svært nøyaktig) viser store avvik for spesielt overvektige uten at alle ville fått utslag på en løgndetektor. Det gjennomgående er at overvektige tror de spiser mindre enn de gjør, normalvektige estimerer ganske bra og undervektige tror de spiser mer enn de gjør. Overvektige rapporterer dessuten om at de er i mer fysisk aktivitet enn hva de faktisk er, mens normalvektige treffer ganske bra. Hva grunnene til dette er vites ikke, kanskje prøver hjernen vår å lure oss til å fortsette som før? Kroppen din ønsker kanskje ikke å gå ned i vekt selv om du gjør det?
http://www.ajcn.org/content/35/4/727.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7594141
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9741036
Det finnes mange feilkilder som man ikke tenker over, f.eks om man steker egg og bacon i smør i panna er det tilnærmet umulig å få i seg alle kaloriene du kan telle siden endel av fettet blir igjen i panna, noe havner utenfor panna. Der og da har det lite å si, men si at 5 gram fett blir igjen i panna hver gang du lager bacon og egg og du spiser det 200 ganger i.l.a et år. Da utgjør det nærmere 10000 kcal, ikke allverden på den tiden, men sammen med flere andre feilkilder blir det vanskelig å få en god oversikt med mindre man får utdelt måltider på forhånd som er ferdig beregnet. Samtidig vil forbrenninga gå noe ned når man går ned i vekt og noe opp når man går opp i vekt. F.eks viser en av doubly labeled studiene at om du øker kaloriinntaket med 10% øker bare vekta med 7% så vanlig kaloritelling for å finne dagsbehov er ingen god metode, kaloritelling over tid om man har nøyaktige målinger å vise til er derimot en presis metode. Dog ville jeg droppa det, kjørt lavkarbo som får meg ned i vekt samtidig som jeg spiser meg mett om jeg var overvektig selv Alle studier jeg har lest på lavkarbodietter viser at langt flere har ketoner i blodet (fører til metthet\mindre sult i seg selv) og har et større prosentvis inntak av protein enn lavfettgruppene. Disse 2 tingene gir som jeg skrev om i forrige innlegg flere store fordelen sammenligna med de elendige lavfettdiettene
Det finnes imidlertid feilkilder som rot med stoffskifte, hormonforstyrrelser, enkelte sykdommer osv som kan påvirke, men dette gjelder ikke de fleste. Kan hende du er en av dem?
Min konklusjon: Lavkarbo er best for vektnedgang for mange av oss, forskning gir oss noen gode forklaringsmodeller, ulike guruer innen miljøet gir gjerne helt andre andre forklaringer som ikke backes av nyere forskning (Taubes som bruker unøyaktige selvrapporteringsstudier fra 50-tallet f.eks). Det er ikke så nøye hvilken modell man heller mot så lenge det fungerer 
|