Sv: Ssskaldeman - Oppskrifter/menyer?
Opprinnelig lagt inn av HP
Kunne vi fått et eksempel på en dag?
Frokost, lunsj, middag, aftens?
Visst. Det är väldigt enkelt. Jag äter normalt "middag" tre gånger om dagen. Jag äter alltså samma slags mat och ungefär lika mycket vid dagens tre måltider. När jag gärna vill gå ner i vikt hoppar jag kanske över det första målet, och tar en långpromenad istället, men för det mesta äter jag tre gånger.
Dagens första mål baseras vanligen på rester från gårdagens middag. Idag, t ex, har jag ätit porterstek och äggröra till morgonmål. Andra dagar kan det bli kalla fläskkotletter med smält ost, eller lövbiff fylld med ost, eller uppstekt ostsufflé med smält smör och bacon. Eller en svampomelett med bacon, oliver och soltorkade tomater. Eller ett par kalla kycklinglår med majonnäs och ägg. Eller en stor tonfisk- eller räksallad. Fläskkarré och tjocka revbensspjäll från dagen innan förekommer också ofta.
Jag lagar inte så ofta till frukosten numera, utan för det mesta blir det kall mat. Urfarfar åt kall mat!
Till "lunch" blir det ungefär samma sak. Skillnaden är att jag ofta lagar maten, om jag är hemma. Är jag i staden blir det för det mesta en dubbel kebabsallad, utan bröd etc. Eller några räkmackor som jag skrapar av ovanmätet på. Brödet slänger jag. Eller en italiensk buffé där jag väljer det som passar. Att äta vanlig mat på restaurang är svårt för mig. Köttet är för magert. Förr i tiden hade jag en majonnästub i fickan, men det har jag inte numera.
Till middag samma sak fast nylagat. Oftast kött från gris. Lax eller krabba ibland. Gärna inälvsmat, Lever Anglais är en favorit. Nu tillkommer också en sallad, gärna i form av grekisk sallad. Ratatouille äter jag ofta numera, när jag bara ska hålla vikten. Under min viktminskning förekom det inte. Tre fyra dagar i veckan dricker jag ett par glas rödvin, EFTER maten.
Mellanmål äter jag aldrig. Jag menar att man ska äta så mycket och så fettrikt att man inte blir hungrig på fyra, fem timmar. När man är hungrig äter man, annars inte. Vad klockan är spelar ingen roll. Vad arbetskamraterna har för sig spelar ingen roll. Du matar din kropp när den vill ha näring, inte annars. Äta som social verksamhet kan du syssla med när du blivit smal.
Är jag uppe sent kan det hända att jag tar en bit brie eller grönmögelost. Då blir det ett glas vin till.
Tuffa bud, visst! Men jag har blivit av med mer än 60 kilo utan att ha varit hungrig en enda gång.
Sten Sture
|