Sv: Korn - er det egentlig en matvare?
Korn har vel egentlig kun vært brukt som matvare et lite øyeblikk i evolusjonshistorien. Korn er såpass vanskelig tilgjengelig næring - må bearbeides såpass mye - at den gir et negativt energiregnskap dersom det må sankes i vill tilstand før det spises. Derfor ble ikke denne ressursen utnyttet før jordbruksrevolusjonen satte produksjonen i system og gjorde store mengder korn tilgjengelig på ett sted og til samme tid. Dette er altså en matvare som må gjennom mange prosesser før vi kan spise den. Når det gjelder korn har fokuset ligget på høy/lav GI og grovhet for å angi næringsverdi. Etter artikkelen til Pål Jåbekk er GI bare en del av det - korn inneholder såpass mange skadelige stoffer at GI kanskje blir underordnet i denne sammenhengen? Som med annen prossessert mat er det sikkert greit å spise *litt* korn - men derfra til å basere kostholdet sitt på det er jo en lang vei. Med så mange antinæringsstoffer vil vel næringsverdien i korn bli nærmest utlignet?
__________________
Gått ned ca. 19 kilo fra 73-54 i løpet av 2011.
Nå vedlikeholder jeg og har et vektvindu fra 53-58 kg.
Min journal
|