Sv: De har ikke smør på butikkene, hva er lurest å steke i?
Opprinnelig lagt inn av shailene, her.
At produsentene mener den er bedre egnet til steking enn andre olivenoljer betyr vel bare at den allerede er varmebehandlet under framstillingen (altså ikke rå/virgin/"jomfruolje"), sånn at man egentlig ikke taper så mye ved å steke i den. Virgin oljer betaler man som regel mer for siden det er dyrt å framstille oljer på sunnest mulig måte, derfor kan det bli litt dyrt i lengden å bruke dem til å steke i (bedre å helle litt over maten når den er ferdigstekt isåfall). Som regel står det med stor skrift på flaska dersom oljen er virgin, disse regnes å være av bedre kvalitet både smaksmessig og helsemessig. Oljer som anbefales til steking har ofte mer smak, mens oljer som anbefales til baking står det ofte "nøytral smak" på eller liknende, men det er altså hovedsaklig smaken som skiller de to.
All olivenolje er altså "greit" å steke i så lenge den ikke brukes ved høy temperatur, siden den er bygd opp på samme måte uansett hva produsenten mener den egner seg til. Om det er ideelt kan diskuteres, noen mener den er kjempesunn å steke i mens andre mener det ikke er så bra. Derfor har jeg kommer til konklusjonen at sannheten sikkert ligger et sted i midten. Du DØR heller ikke av å hardsteke mat i uegnede oljer av og til eller i "krisefall" da, det er bare ikke så bra å gjøre det ofte 
Tusen takk for svaret
Men hva er høy temperatur? Mener du at man må steke den på 1 på komfyren?
|