Vis enkelt innlegg
Gammel 24-11-11, 08:56   #97
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: De har ikke smør på butikkene, hva er lurest å steke i?

Opprinnelig lagt inn av Alynna, her.

Nå er faktisk ikke margarin farlig lenger, produksjonsmetodene har endret seg en god stund siden, men mytene er der ute og går fremdeles. Mange tror enda at de inneholder transfett! . I dag er det veldig lite transfett i norske matvarer, mest i ferdigproduserte kaker og kjeks (det spiser ikke vi) og det må være merket med delvis herdet fett. Det er dog en del omega 6 i margarin (som i mange oljer), som tilsier at du bør ha et greit opptak av omega 3 også. Vi trenger omega 6 også (essensiell fettsyre), men i et visst forhold til omega 3 for å unngå betennelsestilstander i kroppen. Har trøbbel med autoimmunsykdommer selv så jeg er opptatt av å unngå dette.

Å spise margarin i noen uker uproblematisk, men det smaker ikke akkurat godt, spør du meg. Jeg har aldri levd med margarin i mat da, unntatt i noe bakst. Jeg synes det smaker plast.

For de på et ketolysekosthold, og annet tilnærmet likt vil ikke margarin ødelegge, om planen er å gå ned i vekt i ketose, og når smør igjen er tilgjengelig er det bare å gå tilbake til det. Margarin ødelegger ikke på kort sikt, men det er altså dumt å spise oljer som har for mye omega 6 i et lengre perspektiv. Det som derimot er dumt på kort sikt, er å droppe å bruke fett/oljer på i en del av de kostholdsfilosofiene som går inn under lavkarbo.

Margarin er fullherdet fett og det er sånn sett sunnere (mer stablit) å steke i, enn flerumettede oljer og virginoljer som kan endre struktur eller inneholde rester av annet (typisk kaldpresset olje) som blir brent, og brent mat er kreftfremkallende.

Vel... jeg er nå veldig usikker på om den herdingen (er det hydrogenering det heter?) av margarin som vi bruker i dag i stedet for transfett er så veldig bra heller?
Jeg kan altfor lite om dette, og er dermed skeptisk.

http://snl.no/.sml_artikkel/herdet_fett
http://snl.no/margarin
http://no.wikipedia.org/wiki/Margarin

Sitat:

Forskjell på fullherdet og delvis herdet fett

Når oljer herdes, vil dobbeltbindingene i de umettete fettsyrene omdannes til enkeltbindinger, og dermed blir de umettete fettsyrene omdannet til mettet fett. Hvis fettet bare blir delvis herdet, vil noe av oljen omdannes til mettet fett, mens resten vil omdannes til transfett. Ved fullherding av fett, vil det derimot bare dannes en type mettet fett som heter stearinsyre. Denne typen fett øker ikke kolesterolet i samme grad som transfett eller andre typer mettet fett.

http://bramat.no/kosthold/livsstil/1...ansfett-farlig

Hehe

Må jo si at jeg finner det litt ironisk at man spiser margarin for å unngå det skumle mettede fettet... og margarin (før) inneholdt transfett for å holde margarinen hard. Nå som det er borte må det erstattes med så kalt "fullherdet fett" - som er det samme som *trommevirvel* mettet fett.

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat