Re: Lavkarbo tetter rørene?
I Norge hvor det ikke er tilgang på gress hele året, og gresset som sankes 2 ganger i året skal rekke til de 8-9 månedene dyrene ikke går på beite, er det vanskelig å få gresset til å strekke til med så mange dyr.. Andre steder i verden hvor gresset vokser hele året blir det naturligvis lettere, men import ønsker vi jo å begrense. Skulle man foret opp kjøttfe kun på gress, blir det igjen mindre gress igjen til melkekyrene, ja, delvis fordi det er få som ønsker å jobbe med å sanke inn dette gresset, men hovedsaklig pga. av klimaet i Norge. For at det skal være lønnsomt å produsere kjøtt, er det i dag slik at det anbefales å gi kalvene fri tilgang på kraftfor hele livet for at det skal bli godt med kjøtt på dem.. Økt kjøtt- og melkeproduksjon i kombinasjon med mindre kornproduksjon funker dårlig. Ved å minke kjøttproduksjon, kan vi derimot minke kornproduksjonen også, og dermed slå to fluer i en smekk. Det er såklart ikke slik at man enten må leve på kjøtt og melk, eller leve på korn og tofu, så skjønner ikke hva du ville fram til med den polariseringen. Jeg argumenterer jo ikke for at alle skal bli veganere heller. Har ingen tro på det utopiske samfunnet mange mener dette ville ført til, men mener at det går an å begrense seg og tenke på hvordan maten produseres, særlig hvor det er stor forskjell etisk og klimamessig mellom "god" og "dårlig" produksjon.
Nedbemanning i jordbruket, greit nok, men resultetet av økt etterspørsel er ikke økt bemanning - men økt industrialisering. Som igjen fører til at kyrene ofte fores hardere.. Dette er en trend vi kunne snudd på, ved å bry oss mer om hva dyrene fores med, samt begrense inntak.
|