Sv: Hvorfor så intens moralsk forargelse?
Angående dødsfall av hjerte-karsykdom i det 20.århundre....
I denne artikkelen fra tidsskriftet for den norske legeforening leser vi at årsaken til sykdommen er inflammasjon......hva er det vi har tatt mer og mer i bruk og som vi kritiseres for å bruke ukritisk? Antibiotika, ganske riktig.....
Hva er det antibiotika gjør? Fjerner betennelser. Når økte bruken av antibiotika drastisk - på 70-tallet, sier du? Ja, kan stemme det og det var da nedgangen i dødsfall pga. hjerteanfall også begynte å komme.....merkelig dette. MEN nedgangen har nok andre årsaker i tillegg.
Statiner fjerner betennelser i kroppen i tillegg til å senke kolesterolet.....det er nok også en medvirkende årsak til nedgangen i dødsfall, samt mindre kaffedrikking og røyking....alt sammen årsaker som tilsammen bidrar til nedgangen i hjerte-kar sykdommer......
Også må vi ikke glemme at en har blitt veldig flinke til å redde folk med innfarkt samt behandle folk med begynnende symptomer....
Men hva var årsaken til den økende forekomsten av dødsfall relatert til hjerte-kar lidelser i det forrige århundredet?
Før 2.verdenskrig så vi en viss økning av forkomsten av disse lidelsene...et økt forbruk av korn, margarin/oljer og, ikke minst, sukker kan forklare denne økningen. I artikkelen er økt reisevirksomhet nevnt som en mulig årsak til økningen av infeksjonshyppigheten og dermed økningen i hjerte-kar relaterte dødsfall....
Under krigen ble forekomsten av dødsfall grunnet hjerte-kar lite redusert, eller lot være å øke slik det hadde gjort tidligere. Det var smalhans for svært mange, og sukker og hvetemel var ikke akkurat det en fikk spise mest av. Hørt om barkebrød? Joda, mange sammenfallende årsaker gjorde at hjerte-kardødligheten ikke økte under krigen. Men tilfellene av tuberkulose sank drastisk!!! (Kanskje en kan si at krig er bra for å redusere tilfeller av tuberkulose? Bare tuller...)
Så kom freden og Marshalhjelpen fra det rike og fremadstormende Amerika kom de krigstrette nordmennene til del.....men hva var det vi fikk som vi hadde savnet slik under krigen?...SUKKER og HVETEMEL samt margarin og oljer......
Så begynte antallet hjerte-kardødsfall å øke, slik det hadde gjort i Amerika litt tidligere.
Men hva var det som gjorde at antallet dødsfall økte?
Ganske garantert ikke et økt forbruk av mettet fett, det var nok temmelig konstant helt til vi ble oppfordret til å redusere/kutte det ut på slutten av 70-tallet begynnelsen av 80-tallet ......Kunne det være hvetemel og sukker i blanding med margarin/oljer og økt kaffedrikking og røyking? Vi har nok kunnskaper nå, til å si at ingen av disse elementene er særlig sunne, i allefall ikke i store mengder......
At nedgangen i dødsfall relatert til hjerte-karsykdom er sammenfallende med nedgangen i bruk av mettet fett tror jeg er mer en tilfeldighet, og tror mer på de årsakene jeg allerede har snakket om her over.... muligens enda flere årsaker i tillegg...
Graf fra linken til Tidsskrift for den norske legeforening lagt til her over.......

__________________

Sist redigert av Bestemamma : 10-01-12 kl 21:58.
|