Sv: Festmat -hjelp?!
Skal du lage maten selv eller? For det stiller jo også krav til hva det kan være..
Jeg synes det er enklest å lage gryter jeg når jeg skal lage mat til mange. Mye kan gjøres klart på forhånd. Og gryter kan være så mangt:
Gryterett regler *
1. Ta kjøttet ut av kjøleselskapet i god tid. Renskjær for sener og hinner. Skjær i terninger/strimler. Tørk godt med papir.
2. Brun kjøttet i små porsjoner.
3. Ha kjøttet over i gryten, tilsett vesken og la kjøttet trekke ved 80°C.
4. Tilsett grønnsakene etter trekketid.
5. Eventuell sopp bør smørstekes før den has i gryten – gir best soppsmak.
6. Smak til gryteretten før den serveres.
Kathys gryterett !
(En vinner oppskrift!)
Brun
· 500 g rent kjøtt (svinefilet, lam eller kylling)
lett i smør og legg til side på et fat. Fres så
· 1 grovhakket løk
· 3 fedd hvitløk
· 2 ts spisskummen
· 3 ts koriander
Ha kjøttet tilbake i gryta, sammen med
· 4 gulrøtter i relativt store biter
· ½ liter god buljong eller kraft
· 150 g tørkede aprikoser i biter
· 1 neve skåldede mandler, eventuelt grovhakkede
· (aspargesbønner)
· litt revet ingefær
Kok opp og la surre på lav varme under lokk i ca 45 minutter. Mot slutten av koketiden kan tilsettes
· frest sjampinjong.
Server den med brokkoli og litt brun basmatiris ved siden av.
Rødvinsgryte (4) !
(Gryte fra Burgund, Biff bourgignonne)
· 700 g oksekjøtt
klargjøres og brunes.
· 150 g bacon, strimlet
· 2 løk i båter (eventuelt 8-10 småløk)
brunes. Ha alt over i gryten. Tilsett:
· 2 gulrøtter i skiver
· ½ flaske rødvin
· 1 ss tomatpuré
· 1 fedd hvitløk, finhakket
· ½ ts timian
· 1 laurbærblad
La trekke til kjøttet er mørt, ca 1 time.
· 200 g sjampinjong
renses, brunes og tilsettes gryten. Lag jevning av
· maisenna
· vann
og jevn gryten. Smak til med
· salt & pepper
Baligryte (5) !
· 2 finhakkede løk
surres i litt olje. Tilsett:
· 1 eple i små biter
· 9 ss curry
· 1 stor boks ananas m/juice
· 5 dl vann
· 2 buljongterninger.
La koke i 10 minutter. Tilsett
· 2 pk matfløte
· 8 stekte kyllingfileter i biter
· 2 biter ingefær, revet
· litt hakket frisk koriander
· 1 ts fruktose
· salt
· pepper
Kok opp. Tilsett
· cashewnøtter
rett før servering. Server med brokkoli og litt basmatiris.
Dette serverte jeg i mitt 40årslag. Men da hadde jeg kokk til å lage maten:
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=4686
Speke og ostanretninger med mye spenndene tilbehør og orientalske frukter er relativt enkelt å få til og blir plukkemat som kan stå fremme hele kvelden.
__________________
-lig hilsen Guro
|