Sv: Irritabel tarm
Jeg har ikke irritabel tarm - tror jeg - men sliter med lite bakterier (!) og dårlig fordøyelse i tillegg til lav toleranse for melk... Det er iallfall det jeg har funnet ut. I perioder klarer jeg å holde magen fin, men så får jeg brått og uventet diarreliknende tilstander.
Jeg har spist masse probiotika og prebiotika. Men så laget svigermor gjæret kål og tok med seg. Dette er jo genialt for å rette på tarmfloraen og virker for meg bedre enn piller med melkesyrebakterier (mange av dem kommer ikke fram til tarmen).
Denne kålen bruker jeg en ss av i suppeskåla eller litt av i salaten. Smaker omtrent som surkål og er nok den tradisjonelle surkålen (før vi fikk eddik på flaske). Nå forsøker jeg å lage den selv etter denne oppskriften http://lola-elise.com/recipes/pickled-cabbage-recipe
Det er viktig å bruke salt uten jod siden jod virker hemmende på gjæringen. Jeg tok ikke det høytidelig, men ser at kålen nå har begynt å putre så smått til tross for feil salt. Uansett. Kål er billig å prøve med. Jeg bruker kke sånn spesialpotte, men en kjele med et kakefat som akkurat passer inni og en vekt oppå (et 2liters-norgesglass med vann). Det ser ut til å fungere fint som snus.
Mer info og vanlige problemer: http://www.uaf.edu/files/ces/publica.../FNH-00170.pdf
Kjært barn har mange navn og finnes i flere verdensdeler med små variasjoner i innholdet:
Tysk sauerkraut
Polsk kiszona kapusta
Fransk choucroute
Koreansk kimchi
Japansk tsukemono
Kinesisk suan cai
Filipinsk atchara
Salvadorsk Curtido
__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
|