Sv: Forskjell på grovt og fint brød?
Opprinnelig lagt inn av Kula, her.
Jeg er helt enig med deg, men noen kan spise mye kornprodukter uten at det får negative helsemessige konsekvenser. Jeg er allikevel overbevist om at det er mange som sliter med uhelse som kan skyldes kornspising uten at man evner å forbinde denne uhelsen med feil kosthold. Mange er rett og slett ikke i stand til å tenke tanken om at grovt brød kan føre til helsemessige plager, og blir provosert av at noen påstår noe slikt.
I min venne- og bekjentskapskrets har jeg mange mennesker som sliter med uhelse og sykdom som antakelig er kostholdsrelatert, og hvor kornspising antakelig er den viktigste faktoren. Aldersmessig spenner disse menneskene fra barn til pensjonister. Plagene spenner fra kronisk treg mage/vondt i magen, via irritabel tarm til inflammatoriske tarmsykdommer som morbus krohn, ulcerøs kolitt og cøliaki.
Dette er grunnen til at jeg forsøker så godt jeg kan å begrense egne barns inntak av kornprodukter. Jeg tror det kan opprettholde god helse og være forebyggende.
-
Vel, det tror jeg du har helt rett i! Jeg har selv en mann hjemme som tåler godt å spise brød og karbohydrater. Ingen vektproblemer, slank, fin og frisk:-) Men jeg har selv mange som har problemer fra familien min, hvor jeg er sikker på at MYE av det kunne vært unngått med bedre kosthold med blandt annet mindre brød. Når jeg vokste opp spiste vi brød til 3 måltid av dagens totalt 4... Det gjør de fortsatt, mens jeg har endret meg, heldigvis. Jeg fikk nok da vekten viste 140 kg, og jeg vipper nå mellom 89 og 90 kilo. Så jeg nærmer meg matchvekta med stormskritt, endelig. Men når jeg forsiktig prøver å hinte til (og etterhvert har sagt i ganske klartekst), at de kan bli betydelig bedre om de bare hadde spist en sunnere kost, snakker jeg litt for døve ører... Det er fortsatt mye karbo, mens dia2, blodtrykk og diverse andre helseproblemer blir større og større. Dia2 har gått i arv i familien, og jeg mener at det er pga dårlig kosthold. Det har iallefall mye av skylden, mens andre i familien lever i fornektelse og mener at det er arven/genene som gjør det. Men jeg vet jo hvilket kosthold jeg fikk som barn, hva det gjorde med meg, hadde jeg ikke endret meg hadde jeg endt opp på samme måte. Det var vel kanskje nummeret før vil jeg tro.... Jeg vet at mine foreldre osv gjør alt i beste mening, og jeg er veldig glade i dem. Men av og til kan jeg bli så irritert over det dårlige kostholdet, og at helsa demmes blir verre og verre... Jeg er jo glad i dem, og ønsker dem jo et bedre liv og ikke et verre.... Mine barn skal ikke nektes å spise brød ol. men jeg vil i større grad minske på karbohydratene og finne en god balanse:-) Om vi da er så heldige å få barn da.... selv har jeg PCOS, og kunne lett brukt det som unnskyldning. Istedenfor bruker jeg det som motivasjon, for å leve sunt så jeg holder meg mest mulig frisk og symptomfri:-)
|