Vis enkelt innlegg
Gammel 11-01-13, 11:11   #16
smgj
Seniormedlem
 
smgj sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2011
Hvor: Østfold
Alder: 51
Innlegg: 6.228
smgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisksmgj er bare helt fantastisk

Sv: Er det ikke veldig usunt med så mye smør?

Opprinnelig lagt inn av index, her.

Hvor har du det fra at jeg mener det??? Du er tydeligvis flink til å tillegge folk meninger de ikke har!

Jeg bruker relativt lite av både smør og oljer, det fettet jeg trenger får jeg gjennom maten. Og den der Magic Bullet kaffen høres bare kvalm ut...

Det var antakelig meg den var rettet til.

Jeg mener at smør er bedre enn olje fordi
- Smør inneholder en del vitaminer
- Smør er mettet fett

I motsetning tili en del "sunne" oljer som:
- er høyprosesserte
- inneholder altfor mye omega6
- i forhold til omega3

Både omega6 og omega3 er essensielle fettsyrer, men siden billige, industrielle oljer brukes i "alt" av ferdigmat og i mye dyrefor så blir balansen mellom disse fettsyrene i vår egen mat altfor skjev. Dessuten er det grenser for hvor mye omega6 man trenger. Både omega6 og omega3 er umettede fettsyrer som lett oksiderer. (=skades/harskner). Harske oljer gjør ikke kroppen godt. På den måte har mettet fett en stor fordel, det er stabilt og oksideres saktere.

Men - om man velger å tro på den medisinske teorien som tilsier at:
1) mettet fett i kosten fører til forhøyet kolesterol
2) forhøyet kolesterol (av feil type) er en syksomsårsak (og ikke et symptom)

Så er det klar at fett er skremmende.

Jeg vil heller fokusere på at
1) Kolesterol er et livsnødvendig transportstoff i blodet (Foster uten evne til å danne kolesterol spontanaborteres tidlig i svangerskapet)
2) (Riktig) Fett er mat for hjerne og hud
3) Fettsyrer dekker myelinet vårt - de delene som transporterer signaler overalt i kroppen... (Spesielt viktig er enumettet fett og omega3)
4) Sykdommer som parkinsons og alzheimer knyttes til fettmangler
5) ... og når det gjelder overlevelsesraten for eldre så er det bedre å ha høyt heller enn lavt kolesterol

Vel... Kan det bli for mye av det gode (også av fett)? Ja, selvfølgelig.

Men jeg ser ikke noe galt i å ta en MBT-kaffe som hurtigfrokost en gang i mellom (selv om jeg ikke liker det selv) om man ellers har et bredt og næringsgivende kosthold framfor f.eks en porsjon cornflakes med sukker og skummetmelk... for å sette det på spissen. Hele poenget med å spise er jo å få i seg nok vitaminer, mineraler, sporstoffer og andre esensielle stoffer - OG nok energi til forbrenning. Når det gjelder hvor energien hentes fra kan det være greit å skjele til at forbrenning av ulike former for karbohydrater, proteiner og fettsyrer virker ulikt i kroppen. Blant annet mhp insulin og andre ting. Når vi ser på karbohydrater vs protein vs fettsyrer tenker vi som regel på insulin... men jeg tenker altså også på at ikke alt fett virker likt i kroppen.

Edit:
Må legge til denne lenka som forteller en del om hvor viktig riktig fett i så noenlunde riktig balanse er for hjernen vår
http://www.fi.edu/learn/brain/fats.html
.. selv om artikkelen ikke sier noe om at alle som konsumerer ferdigmat i den vestlige verden i dag får mer enn nok omega6... uten å tenke over det fordi dette er skjulte kilder.

__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint

Sist redigert av smgj : 11-01-13 kl 11:18.
smgj er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Primal Blueprint - tåler begrenset melk (lett laktoseintolerant) og glutenholdig mel enda dårligere. Svar med sitat