Sv: Fos?
Min lege anbefalte FOS til meg som et ledd i det å bygge opp en sunn bakteriestamme i tarmene igjen. FOS lages av inulin, som er et naturlig forekommende langkjedet sukker
Ja, mange blir fisefull av FOS under tilvenningen.. Bakteriestammer som øker produserer gass. FOS og inulin bidrar dessuten til kalsiumopptaket på en merkelig måte
Man regner med at FOS er ca halvparten så søtt som sukker, og gir ca 1/3-del av kaloriene til sukker. Og da i tillegg med en del positive helseeffekter samtidig som det i funksjonalitet både kan erstatte stivelse og sukker. (Ikke i kalorier, men som stivelsesmiddel og som søtningsmiddel). Fysiologisk regnes den nærmere fiber enn stivelse/sukker og vil antakelig påvirke blodsukker noe. Det er mulig det er forskjell på inulin og FOS i så måte, det vet jeg ikke.
Jeg kan anbefale FOS som ett (av flere ) søtningsmidler når man lager sjokolade selv. Den milde søtsmaken er god til å dempe skarp sjokolade. Smaksmessig likner det litt på melkesukker, synes jeg.
Vil man ta FOS som prebiotisk tilskudd bør man begynne svært forsiktig. 1/2 ts var maks startdose jeg ble anbefalt. Jeg brukte det i te.
__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
|