Sv: Tagatose - søtningsmiddel
Opprinnelig lagt inn av Moogie, her.
Litt vanskelig å finne god informasjon om alle de ingridiensene. Produsenten mener f.eks at isomalt ikke påvirker blodsukker. Da vil det jo si at med ca 20% av tagatosen brutt ned til glukose gir tagatesse kun 8 gr karbo pr 100 gr.
Men når man graver dypere så kan man finne ut at isomalt er en kjemisk forbindelse mellom glykopyranosyl-mannitol og glykopyranosyl-sorbitol. Det vil si et molekyl som består av glukose+mannitol og et molekyl glukose+sorbitol. Begge disse vil jo i utgangspunktet bli brutt til glukose i kroppen. Jeg veit ikke om det blir blutt ned fullstendig eller delvis. Fullstendig vil gi ca 50% glukose. Men hva skjer med mannitol og sorbitol? Så vidt jeg veit blir de også å reagere i kroppen ved å danne glukose, men da kun delvis. Pluss har vi også inulin og oligosakkarider som gir også en liten innvirkning. Så da kan man regne med at det kan være nærmere 30-35-40 gr nettkarbo pr 100 gr tagatesse. Eller hva skal man tru på?
Denne tråden er jo et mysterium for meg. Er det TAGATOSE eller sucraloseproduktet TAGATESSE den handler om?
Jeg sliter litt med å stole på informasjon bak på bakker og på salgssider for produkter. Det er ikke objektiv informasjon. Lav GI er heller ikke en indikasjon på at produktet er bra for oss. Bare se på fruktose som har lav GI, men som er omtrent årsaken til overvekt.
I beste fall er nok Tagatose som maltitol. Bakteriene får de 80% av ebergien tarmen ikke tar opp. Isomalt har nogenlunde samme egenskap og det lureste med Tagatesse er nok Sucralosen som gjør at det holder med halvparten som mye som sukker. Produktet er sikker fint å ha for karameliseringegenskapene, men jeg ville ikke brukt det som førstevalg der flytende søtning kan brukes. Mitt årsforbruk av flytende søtning har midre karber enn et kakestykke med kake søtet med Tagatesse. jeg ville ikke hatt det andre steder enn oppå Creme Bruleen.
Er Tagatose godkjent i norge? Jeg finner kun avslag fra 2010.
__________________
Normalvektig siden 22.06.21 
|