Sv: Lavt stoffskifte og goitrogene matvarer
Korsblomstfamilien skyller nettopp jod utav kroppen og det er derfor at planter fra denne regnes som goitrogene - stoffskiftesenkende. Det er også av den grunn det for en tid tilbake ble slått varsko om at jodinnholdet i melk (vår fremste kilde til jod, samlet) synker, på grunn av at kyrne får rapsolje i kraftforet. Når det gjelder slike matvarer så er det mengden, og hva du spiser ellers, som avgjør om det blir et problem eller ikke.
Jod er som Photo skriver et nødvendig næringsstoff for stoffskiftet. Men det regnes også av noen som oppflammende på enkelte stoffskiftesykdommer (hashimoto's og graves), men andre mener at det kun er i mennesker som får i seg for lite selen at jod kan ha denne effekten. Min erfaring er at jod ikke er noe problem om man har nok selen.
Soya tilfører østrogenliknende stoffer, phytoøstrogener, som binder opp hormoner. Det trenger man slett ikke og spesielt ikke dersom man må innta stoffskiftehormoner.
Jeg anbefaler sonjas stoffskifteforum dersom du er interessert i å lese mere om dette. Der er det samlet mye stoff om ulike matvarer og næringsstoffer ved stoffskiftesykdom.
__________________
Fant (og mistet igjen) matchvekta under candida- og eliminasjonsdiett ifm. stoffskiftesykdom. Forsøker nå å finne den igjen med inspirasjon fra Primal Blueprint
|