Vis enkelt innlegg
Gammel 22-03-14, 16:51   #4
Løpefjes
Nytt Medlem
 
Medlem siden: Mar 2014
Innlegg: 1
Løpefjes er på en erverdig vei

Sv: Effekten av utholdenhetstrening i ketose

Opprinnelig lagt inn av NordicMastr, her.

Hei

Jeg har et spørsmål som jeg ikke føler at jeg finner besvart skikkelig noe sted.

Først litt om min egen situasjon:
Jeg er i ketose og trenger 3-4 ganger i uken og nesten utelukkende utholdenhet enten i form av løping, spinning eller elipsemaskin. Hver sesjon varer fra 30 til 70 minutter. Noe er intervall og noe er langkjøring. I intervall trener jeg mellom 75% og 94% av makspuls (for det meste rundt 85%). Ved langkjøring ligger jeg stort sett på 85%. Jeg synes faktisk at jeg klarer meg bedre når jeg er i ketose (føler jeg klarer å gi mer og blir aldri kvalm/svimmel/utslitt i etterkant). Slik har jeg holdt på et år.

85% på (rolig) langkjøring er altfor høyt (i alle fall i henhold til tradisjonell treningslære). Det normale er å drive langkjøring i sone 1, dvs. ca 55-72% av makspuls. Sone 2 er av de som trener mye ansett som en "røresone", og som det er like så greit å holde seg unna, mens du har langkjøring i samme sone som intervaller går. Det er etter min mening for høyt. Kroppen trenger rolig trening også. Fettforbrenningseffekten er bedre på lav intensitet enn høy, som oftest også.

Det som imidlertid kan være verdt å merke seg, riktignok basert på anektdotisk bevis, er at mange opplever at pulsen forandrer seg når man er i ketose. Jeg har lest om folk som har fått økt makspulsen sin med nesten 50 slag, noe som i følge vitenskapen skal være umulig.

En tanke kan være å kjøre en makstest for deg selv. Jeg ville valgt løping i bratt bakke, eller på tredemølle med mye stigning (sykling gir ofte et litt lavere utslag på puls). 5 drag av 4 minutter hvor du gjennom hvert enkelt drag øker intensiteten gradvis. Det er lurt å begynne lavt. Du må nesten føle deg frem, men det er best å begynne lavt sånn at du er sikker på å ha nok guffe igjen til det aller siste draget hvor du skal ta deg helt ut.

En fordeling kan se slik ut hvor du bygger opp til målet jeg angir, men da ser du vekk fra klokka og tar det heller mer på "følelsen". (når jeg da skriver tall i prosenter under, så er det ikke i relasjon til pulsen din, men av hva du føler du har å gå på".

Drag 1: progressivt opp til 80% av maks følt intensitet
Drag 2: progressivt opp til 85% av maks følt intensitet
Drag 3: progressivt opp til 90% av maks følt intensitet
Drag 4: progressivt opp til 95% av maks følt intensitet
Drag 5: progressivt opp til 100% av maks følt intensitet. (Tenk at du skal ha 1 min på absolutt maks. Det skal være meget ubehagelig, hvis ikke du ligger på bakken eller henger over tredemølla etter dette, har du ikke tatt i nok).

Dette er en kjempetøff test, og om du er i stand til (helsemessig og motivasjonsmessig, men aller mest det første!) må du vurdere selv, evt. få hjelp av din lege til å vurdere.

Opprinnelig lagt inn av NordicMastr, her.

Utfordringen min er at jeg nærmest ikke går ned i vekt (BMI 33ish) for tiden og jeg misstenker at treningen er synderen. Selv om jeg spiser 100% riktig (under 5 karber i løpet av en dag og ikke opp mot 15 som jeg gjør noen dager. (Spiser egg til frokost og lunsj og rent kjøtt, godt med grønnsaker og mye fett til middag)) så utgjør det ingen forskjell. Jeg har kuttet ut min eneste "synd" og det er Cola Zero (ca 1,5L/dag) og Bacon Crips (Ca 1/2 pose/dag), men til ingen hjelp.

Cola vanen ville jeg ha droppet. Jeg mener jeg har lest at kroppen blir lurt av søtstoffene, slik at selv om man faktisk ikke tilfører kroppen blodsukker, så opplever den at det er noe søtt der, og frigjør derfor insulin i kroppen. Nå er jeg langt fra noen ekspert, så dette kan kanskje noen andre svare bedre på, men; jeg antar at insulin lagrer det den finner i blodet, ikke nødvendigvis kun blodsukker. Anyone?

Løpefjes er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Plukker litt her, og plukker litt der, men LCHF. Svar med sitat