Sv: Hvorfor får man ikke vitaminer og mineraler ved sykehusinnleggelse?
Jeg kan ikke uttale meg om vitaminene og kosttilskuddene, men jeg kan forklare hvorfor maten er så dårlig. Det kommer av at maten blir laget i store volum. Det er vanskelig og særdeles uøkonomisk å lage individuelle menyer. Noe mat blir laget individuelt. Da særlig diettmat for folk med allergier, diabetes og andre intåleranser. Standar diettmat er saltfattig, fettfattig, sukkerfritt les: diabetes), melkefritt og glutenfritt.Flytende og most mat. Alle andre får som regel normalkost. Skal du ha spesialmat må du si i fra ved innleggelse, men det er ingen garanti for at du får det du ønsker. Vet at noen sykehuskjøkken kjører vegetarmat og at andre igjen tar hensyn til våre nye landsmenns intrikate matønsker. Men dette er mer unntak enn regel. All mat på sykehus blir laget forholdsvis lang tid i forveien. Utporsjonering via samlebånd og transport fra kjøkken til avdeling tar forholdsvis lang tid. Derfor må maten være ferdig lang tid før pasienten får den. Det fører med seg at brød blir tørt, salaten vassen og middagen kald. I årevis har man forsøkt å bøte på dette, men vil aldri lykkes optimalt nettopp fordi man ikke greier å korte ned tida fra maten er ferdig, til den blir servert. Er man totalavhengig av fersk og riktig mat bør man alliere seg med noen som kan ta med seg mat til deg. Eller gjøre som jeg selv gjorde da jeg lå på sykehus. Spise maten i besøkskantina. Den maten er ferskere og bedre enn den maten pasientene får. Men også mye dyrere da.
|