Vis enkelt innlegg
Gammel 04-04-06, 09:18   #2
Fjonken
Seniormedlem
 
Fjonken sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2006
Hvor: Sola
Alder: 59
Innlegg: 4.132
Fjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressursFjonken er en virkelig god ressurs

Sv: Hva gjør jeg med svinesteinka??

Du får steike svinestek i flere omganger. Beregn ca 150-200 gr pr pers. Det blir mellom 5,5 - 7 kilo ferdig steik. Disse beregningene gjelder dersom steika skal serveres som hovedrett. Du beregner mye mindre dersom du skal la steika inngå som en del av et koldtbord.

Da er det ca 50 g pr pers.

Tilbehør for varm steik. Saus selvsagt, kokte grønnsaker a la gulrot, rosenkål, erter, blomkål. Eller kjør safe og by på surkål og rødkål, svisker og marinerte epler. Det siste tilbehøret er lettere å holde "friskt" til mange enn kokte grønnsaker som lett kan bli overkokte dersom middagen blir forsinket. Poteter for høykarbo folk.

Tilbehør til kald svinestek: svisker, marinerte epler, stekt kald løk, kald surkål, mørk aspikk. Salat, gjerne waldorfsalat, grønn salat e.l.

Skal du lage til så mange vil jeg anbefale deg å skjære opp steika når den er kald. Legge i langpanne og dekke med steikefolie. Så er det bare å varme opp rett før gjestene kommer.

Når du steiker steika la den ligge på rist over langpanne. I langpanna legger du så store biter av løk, purre, gulrot, sellerirot, kålrot. Slår på ørlite vann og lar dette steike sammen med steika. Slå på litt vann nå og da og særlig på slutten av steiketida. Eventuelt ta ut steika når den er ferdig men la langpanna med grønnsakene stå igjen. Slå på godt med vann og la det stå 10 min ekstra i ovnen. Ta ut og sil og du har verdens beste sausekraft ferdig.

Det er mye styr med varm middag til så mange gjester. Det krever litt stormiddagerfaring og har man ikke det kan ting fort gå galt. Så jeg anbefaler deg faktisk å satse på koldtbord. Det kan du gjøre unna på forhånd og så er det bare å servere. Vanlig koldtbordmat er kjøttpålegg av ulikte typer. Bare å klaske opp på fat og pynte. Oster, med paprika, druer og annet ostetilbehør. Salater. Karbonader med løk. Kyllinlår. Røkelaks og eggerøre. Kokt kald laks med majonespynt. Cabaret. Ferske reker,krabbe o.l.
Fordelen er at du slipper å stå å styre med masse mat på selve dagen. Alt gjøres ferdig på forhånd og det er bare å klaske det utover bordet. Mindre sjangs for at ting går galt. Mye mindre stress og mas på kjøkkenet.

Men det er du som avgjør altså.

Lykke til!

__________________
Fjonken
Æresmedlem av morovirusforeningen
Medlem av fredagsklubben
Medlem av piskeklubben




Opp i vekt etter ferien.. 28.07.06 : 83,6 kg
Fjonkens vekt 04.08.06 : 83,4 kg
Fjonkens vekt 11.08.06 : 83,2 kg
Fjonkens vekt 18.08.06 : 84,1 kg
Fjonkens vekt 25.08.06 : 83,2 kg
Fjonkens vekt 01.09.06 : 82,4 kg
Fjonkens vekt 21.09.06 : 80,5 kg
Fjonken er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Lindberg Svar med sitat