Sv: Hvitløksdressing
Bara för att spe på debatten om transfetter - det här står i dagens aftonbladet
6 sanningar om transfett
1. Vad är transfett?
Transfett finns naturligt i mjölk från kor och får.
Transfett bildas också på kemisk väg då man härdar vegetabiliska oljor. Oljorna härdas för att få en fastare konsistens. Är de fasta i formen kan man använda dem vid industritillverkning av olika livsmedel.
Beroende på till vilken grad oljan härdas blir den antingen härdad eller delvis härdad. Det är bara delvis härdat fett som innehåller transfettsyror, inte fullhärdat.
2. Är det skillnad på naturligt och industriellt framställt transfett?
Nej. Det finns inget vetenskapligt stöd för att skilja mellan de transfettsyror som finns i till exempel mjölkfett eller de som kan bildas vid industriell härdning av fetter.
3. Är transfett farligt?
Transfett höjer det onda kolesterolet, det som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Det finns idag inget entydigt vetenskapligt underlag som stödjer ett samband mellan transfett och cancer, typ 2 diabetes eller allergier. Det är under utredning.
4. Vilken mat innehåller transfett?
Industritillverkade bakverk och mat som till exempel pommes frites, pajer, piroger, kex, kakor, snacks och godis. Även pulversåser –och soppor samt frityrolja kan innehålla transfett. Snabbmat är ofta gjord på transfett. Tidigare var det vanligt att bords –och hushållsmargariner innehöll transfett, men de är i princip fria från transfett idag.
Transfetthalten i industribakade kakor, kex och bullar varierar men har minskat de senaste åren.
5. Hur vet jag om ett livsmedel innehåller transfett?
Läs innehållsdeklarationen. Står det att produkten innehåller delvis härdat fett är den gjord på transfett.
Finns transfett naturligt i produkten behöver det inte deklareras.
6. Ska jag sluta äta produkter med transfett?
Nej. Men du bör begränsa och minska ditt intag av produkter som innehåller transfett. Inte bara för transfettets skull, utan för att sådana produkter (pommes frites, kakor, kex, pulversåser, snacks, godis) ofta är näringsfattiga men rika på kalorier.

|