Sv: Får i meg for lite fett.
Opprinnelig lagt inn av Torkil
Hei
Her er det mye å ta fatt på. Jeg har BI-eksamenfra i dag kl 15 til mandag kl 15, deretter skal jeg til Madrid , så her blir det "skudd fra hoften".
Kolesterolnivået er arvelig og alle har sin personlige verdi som kan gå litt opp og ned avhengig av livsstil.
95% av Kolesterol dannes i leveren, resten kommer med maten. Kolesterol benyttes med gallen til å oppta fett slik det kal transporteres i blodet. Så jo mer fett du spiser og jo hardere det fett er jo mer kolesterol må leveren danne for å oppta kostens fett. Derfor spis lite fett og olje fremfor melange ( som er helt forferdelig fettstoff!)
Du er blott litt overvektig, og bør neppe slanke deg men benytte fedon-kost e.l. for et sunt kosthold. Ut over omega 3 tror jeg IKKE du trenger så mye annet fett-tilskudd.
Få fettet fra maten, det er mye MYE sunnere, smaker bedre og er mye billigere.
Avokado med reker.
Laks og annen fet fisk
egg
dressing (olje-eddik)
Nøtter.
Grovt brød med ymse frø og olje.
Husk på høyt inntak av sukker og stivelse forverrer blodfettene. " det er sukker som gjør kolesterol farlig" ikke kolesterol og fett i seg selv.
Spis masse grønnsaker av alle slag og frukt bortsett fra banan.
Det hadde vært interessant å vite din Totalkolesterol, HdL-kolesterol (det gode) LDL-kolesterol ( det dårlige) og Triglycerider. (vanlig fett) da hadde det vært svært mye lettere å gi råd. Veldig viktig er det også å vite om det er mye slag og infarkter i fasmilien eller om alle blir 100 år.
Kanskje du spiser tilstrekkelig fett og de som gir råd antar at du er i gang med en kostindusert ketose-kur hvor man må ha mye fett.
Dessverre ble dette veldig kort. Jeg skal se om jeg finner tråden når jeg er tilbake.
Lykke til
Torkil
Tusen takk Torkil.
Jeg har fulgt Fedon opplegget i snart to år nå med noen opphold innimllom, og jeg har sett at har jeg fulgt dette til punkt og prikke så går jeg sakte men sikkert ned. Men så stopper det opp.
Ellers har jeg spist lite karobhydrater og har ellers svært lite sukkerinntak. Bruker mye fruktose også når jeg lager hjemmelaget syltetøy noe jeg spiser lite av. Spiser ikke godter, brus og saft e.l. Er ikke glad i kaker og bruker ellers svært lite hvetemel i kosten. Ferdig mat og halvfabrikata svært sjeldent.
Ja det er mye hjertesykdom i min familie og min far som var erkesunn og idrettsmann ble tidlig hjerteoperert. Min morfar døde kun 50 år av hjerneblødning til tross for en sunn livstil. Min mor fikk også plutselig høyt kolestrol og det til tross for at hun alltid har tenkt kost og er en meget slank dame.
Ja jeg har noen kilo for mye men legene anser det ikke for helseskadelig. Får lite hjelp der. Er nå 64 kg og er 1.60 høy men de kiloene legger seg på magen og opp og vises godt da jeg er lett i beinbygningen. Må nevne at jeg før siste svangerskap veide 52-55 kg. Men nå er jeg 5 år eldre og ser at det ikke er naturlig å være så slank som jeg var før. Men noe skjedde under svangerskapet med kroppen mulig pga preeklamspi og etterpå tok det lang tid før jeg kom meg.
Er utredet i det siste da legene ikke skjønte hvorfor jeg ble så dårlig i begge svangerskapene og tok b.la diverse nyreprøver. Hadde ellers lavt blodtrykk men fra dag 1 i svangerskapet steg det fort og ble skyhøyt. Var ikke overvektig og var nøye med hva jeg spiste. Fikk også svangerskapsdiabetes i siste svangerskap.
Ang kolestrol så vet jeg at totalkolestrolet nå er 7,6 og jeg fikk sjokk da jeg fikk vite det. Legen skrev at det var det "gode" kolestrolet som var for mye?? Før lå det "totale" på ca 3 og har alltid gjort det. Det har steget til så mye på kun under 1 år.
Det eneste jeg kan se er forandret er at jeg i vinter satt i ro i 6 mnd pga en fotopr samt mye psykisk stress av ulike årsaker.
Ble mye dette.
Takk igjen for tips og gode svar.
|