Vis enkelt innlegg
Gammel 16-11-06, 15:41   #2
Nille
Administrator
 
Nille sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2004
Alder: 68
Innlegg: 16.021
Nille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastiskNille er bare helt fantastisk

Sv: Angående grønnsaker...

Opprinnelig lagt inn av miss_celica_83, her.

Jeg er litt nyskjerrig på hva dere spiser av grønnsaker og hvor mye. Da tenker jeg egentlig både på lavkarbo folk og f.eks Skaldeman folk. Hva ligger innefor grensen av akseptabelt innhold av karbo pr.100 gram for dere?Jeg ser mange nevner blomkål som tilbehør til kjøtt osv..blomkål har 2,9 g karbo pr.100.Ergo så går det vel an å "velge" ut grønt som ligger innefir 4 g karbo pr,100.Eller?
Takker for svar


Det finnes ikke noen bestemt regl for hvor mye karber en grønnsak skal/kan inneholde. Dette er fordi grønnsakenes egenvekt er så forskjellig. F.eks. brokkoli og blomkål er tunge, mens salatblader, vårløk etc er lette. Vårløk og løk har mer karber, men er grønnsaker man ikke spiser så mye av om gangen - om du skjønner hva jeg mener. Kålrot har i utgangspunktet ikke mye karber, men er veldig TUNG i egenvekt, dermed kan du ikke såise så mye av den. En tommelfingerregel er at de grønnsakene som vokser OVER jorda har mindre karber enn de som vokser UNDER. Skaldeman holder seg uten unntak til grønnsaker som vokser OVER jorden.

Når det gjelder hvilke grønnaker som er best å bruke har jrg funnet ut at Atkins sin liste over "tillatte" grønnsaker er et fint utgangspunkt:

Salat grønnsaker
Du kan spise 2,5-7,5 dl (230-340 gram) daglig av:

  • alfalfaspirer
  • japansk nepe
  • sopp
  • arugula
  • endive
  • persille
  • kinakål
  • escarole
  • paprika
  • selleri
  • fennikel
  • radicchio
  • sikori
  • jicama
  • redikker
  • gressløk
  • Salat
  • romaine salat
  • Agurk
  • vårsalat
  • gaukesyre
Disse salatgrønnsakene har høyt innhold av phytonæringstoffer og er gode kilder til fiber.

Andre grønnsaker
Du kan spise 2,5dl (140-200 gram) daglig av disse grønnsakene om salat ikke overstiger 5 dl (230 gram). Følgende grønnsaker har litt høyere karbohydratinnhold enn salat grønnsakene:
  • artisjokk
  • sellerirot
  • gresskar
  • artisjokkhjerter
  • rabarbra
  • asparges
  • mangold
  • surkål
  • bambusskudd
  • grønnkål
  • sjalottløk
  • løvetann
  • sukkererter
  • bønnespirer
  • løvetann blader
  • spagetti squash
  • rødbetens blader
  • eggplante
  • spinat
  • brokkoli
  • palmehjerter
  • snittebønner
  • brokkoli blad
  • grønn squash
  • rosenkål
  • kålrot
  • tomat
  • bønnespirer
  • purre
  • turnips
  • kål
  • okra
  • vannkastanjer
  • blomkål
  • løk
  • små squash (buskgresskar)
Hvis en grønnsak, som spinat eller tomat, koker mye ned, må den måles rå for ikke å undervurdere karbohydratinnholdet.

__________________
Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~and never regret anything that made you smile
Nille er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Atkins Svar med sitat