Sv: Upasteurisert og uhomogenisert melk?
Ved pasteurisering varmes melka opp til 70 grader i kort tid (tror det er 15 sek). Dette endrer på melka, som jo er meningen. Den intenderte endringen er at bakteriene i melka dør. Det gjør de. Men det skilles ikke på gode og onde bakterier, så gode bakterier stryker med i samme slengen. Testen for vellykket pasteurisering er videre at det ikke finnes fordøyelseshjelpende enzymer igjen i melka, så de forsvinner og. Samt at melka blir denaturert, sukkeret blir raskere tatt opp i kroppen når melka drikkes, og de andre tingene bubavon nevnte.
Ultrapasteurisering er som pasteurisering, bortsett fra at temperaturen er 140 grader. Slik melk har ofte holdbarhet på et år eller verre. Jeg drakk slik melk da jeg bodde i Storbritannia, siden ultrapasteurisering er det eneste som knekker prioner. Jeg betalte nok en pris for det.
Homogenisering går ut på å sile melka gjennom veldig små porer slik at fettet i melka blir flyvende rundt i mikrokuler. Da harskner fettet lett, og det sies at oppsvinget i hjerte- og kar-lideleser kom ikke så lenge etter man begynte å homogenisere melka.
Links:
http://realmilk.com/why.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Pasteurization
http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_milk
http://en.wikipedia.org/wiki/Wulzen_...iffness_factor
Vet forresten noen av dere om Shea Butter (hva det nå heter på norsk) er spiselig? For det inneholder den Wulzen anti-stivhetsfaktoren som pasteuriseringen dreper: http://www.songtaaba.net/english/cosmetics/beauty.html
Andre interessante links:
Sammenligning av smør og margarin - smør vinner!
Sammenligning av pasteurisert og upasteurisert melk - upasteurisert vinner!
Upasteurisert geitost
__________________
--Solan
Sist redigert av Solan : 14-01-07 kl 09:08.
|