[quote=Solan;231568]Du har et godt poeng der; jeg kan ikke huske noen direkte usmak på H-melk. Men har jeg noe sammenligningsgrunnlag? Sammenligningsgrunnlaget måtte da være upasteurisert H-melk, hvor man nå enn får tak på det. Sammenligner jeg med min skummetmelk+fløte-mix, så tør jeg faktisk påstå mixen smaker bedre enn H-melka fra butikken. Prøv selv, og se! Hva annet enn homogeniseringen kan forklare den smaksforskjellen?
De som har smakt melka rett etter den er tappet fra jura forteller forresten at den melka smaker adskillig bedre enn kartongmelka, som de mener smaker noe surt. Men det er andrehånds smaksopplevelser. Jeg har selv ikke hatt anledning til å sammenligne.
Sammenligner vi syrnet melk, synes jeg Røros Tjukkmelk (uhomogenisert) smaker bedre enn de andre kulturmelkene (Kultur, Kefir, Biola, Cultura). Tjukkmelka smaker mindre surt. Men det kan jo komme av kulturen og ikke av fordelingen av fett. Hva tjukkmjølka angår er det forresten deilig å skrape "rømmen" som ligger igjen rundt tuten etter at kartongen ellers er tom.
Jeg ser du jobber for Tine, så jeg regner med du har mye kunnskap om emnet. Da kan du kanskje svare på om ...
- det finnes noen sjanse for at press fra forbrukere kan gjøre at vi får mer naturlig melk i butikkene utover? Altså økologiske råstoffer, uhomogenisert og upasteurisert. For med dagens muligheter for renslig produksjon av råmelk skulle jo pasteurisering være overflødig.
- kraftforet til uøkologisk forede dyr inneholder transfett som blir bragt videre til melka?
Fant forresten en
artikkel om XO-faktoren. Ser ut som om akkurat den sammenhengen mellom homogenisering og hjertelidelser er motbevist, selv om den statistiske sammenhengen om at hjertelidelsene økte rundt ti år etter at homogenisering ble innført fremdeles peker mot at homogenisering ikke er helt uskyldig. Men for all del, "peker mot" er ikke det samme som bevis, og det var jo en del annet svineri som ble bragt inn i spiskammersene våre på den samme tida. Transfett fra planteoljer, for eksempel.
quote]
Å ja, press fra forbrukerne kan nok føre til endring av prosesser så lenge det ikke bryter med lovverket. Det var jo nettopp klager fra forbrukerne som førte til at de begynte å homogenisere Dalsgårdmelka. Vi er pålagt å pasteurisere melka for å ikke spre smitte. tenk hvis vi fikk inn en bakterie inn i meieriene, for eksempel Listeria, og vi ikke pasteuriserte melka. Da ville alle som drikker melk eller spiser ost blitt syke.
Jeg har ikke hørt om at kraftfor blir tilført fett, men skulle det være så, så kan nok dette fettet bli overført til melken. Vet jo at fettsyresammensetningen i melka endres etter fortype.
At skummetmelk blandet med fløte smaker bedre enn H-melk kan jo være at du blander den fetere enn H-melk. Hvor mye fløte tilsetter du?
Klart at kremfløte smaker godt, men hva skal du med skummamelka?
upasteurisert melk smaker så ymse og Besk/harsk smak er meget vanlig. Men de fleste bønder leverer god melk altså.